Blink uit met je cv, check! Een goede indruk achter gelaten, check! Helder wat je toekomstige werkgever je te bieden heeft, check! Tijd om je handtekening te zetten en je voor te bereiden op een vliegende start van je gloednieuwe baan. Met deze 6 tips ben je binnen no time up and running.

Tip 1: Voorstellen

De eerste dag, veel nieuwe gezichten, veel nieuwe namen. Zorg dat je zoveel mensen de hand schudt. Een nieuw gezicht op je 2e dag? Wees proactief en loop even binnen, dat wordt altijd gewaardeerd. Zonder een fotografisch geheugen wordt het natuurlijk lastig om alle namen in één keer te onthouden. Met een beetje geluk geeft je werkgever je een smoelenboek waarin al je nieuwe collega’s netjes met foto, naam en functie staan voorgesteld. Super handig! Zo kan je snel even terugbladeren als je een naam vergeten bent én weet je meteen bij wie je moet zijn met die éne specifieke vraag waar jij nog geen kaas van gegeten hebt.

Tip 2: Zoek een buddy

Samen leer je sneller! Sommige bedrijven werken al met een buddy systeem, bij andere bedrijven zal je zelf op zoek moeten gaan. Een buddy kan je zien als een maatje waar je je aan optrekt en waar je kennis mee kan delen. In de ideale situatie heb je elkaar leren kennen door een gemeenschappelijk onboarding programma en kan je elkaar helpen door de kennis die je elke week hebt opgedaan met elkaar te delen. Twee onthouden tenslotte meer dan één! Het kan ook zo zijn dat je op je eerste dag al aan een buddy wordt voorgesteld. Deze werkt er vaak al wat langer en zal als een soort mentor functioneren. Doe daar je voordeel mee! Zie het als een cadeautje dat er één collega beschikbaar is gesteld om ál jouw vragen te beantwoorden. Hoe sneller jij up and running bent, hoe sneller je waarde kunt toevoegen en met een voldaan gevoel de dag kunt afsluiten.

  • Wat voor functie doe jij?
  • Hoe lang werk je hier al?
  • Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
  • Wat maakt je functie zo leuk?
  • Waar heb je hiervoor gewerkt?
  • Wat wilde je vroeger worden?
  • Wat zijn je hobby’s/sport?

Tip 3: Kom achter je werkplek vandaan

De eerste paar weken staan vooral in het teken van véél vragen stellen en relatief weinig vragen zelf kunnen beantwoorden. Iedereen is druk en jij moet soms wel drie keer per dag aankloppen zonder dat je daar heel veel voor terug kunt doen. Logisch! En toch geeft dit vaak een opgelaten gevoel… De oplossing? Pay back through socializing! Wie wordt er nou niet blij van wederzijdse interesse? De pauze is hét moment van de dag om je collega’s beter te leren kennen. Wordt er een rondje gelopen? Mooi! Lopend praten is heel ontspannen doordat je niet constant oogcontact met elkaar hoeft te maken. Daarnaast is beweging ook nog eens heel goed voor je, oftewel een win-win! Is socializen niet je sterkste punt? Met deze vragen start jij zonder moeite een leuk gesprek op:

Tip 4: Durf door te vragen

‘Domme vragen bestaan niet’, heb ik meermaals in mijn leven gehoord. Vaak uitgesproken door mensen met een onuitputtelijke voorraad geduld. In de praktijk zal niet elke collega over dit onuitputtelijke geduld beschikken. Neem dus het zekere voor het onzekere en schrijf áltijd mee wanneer je vraag beantwoord wordt. Dezelfde vraag drie keer stellen omdat je niet meeschrijft en daardoor het antwoord vergeten bent valt wat mij betreft onder de categorie domme vragen. Dezelfde vraag nog een keer stellen omdat je het niet begrijpt (terwijl je wel hebt meegeschreven) is geen probleem. Sterker nog, het wordt gewaardeerd dat je je hiermee kwetsbaar opstelt en durft (door) te vragen. Bonustip: zorg dat je voorafgaand je vraag zelf al het een en ander hebt uitgezocht om bij het antwoord van je vraag te komen. Een proactieve houding zorgt altijd voor de nodige pluspunten.  

Tip 5: Neem je tijd

De eerste weken staan in het teken van heel veel nieuwe gezichten (tip 1), het vinden van een buddy (tip 2), je collega’s leren kennen (tip 3) en heel veel vragen stellen (tip 4). Veel onzekerheid en een berg aan nieuwe informatie. Zie dit als een uitdaging én probeer deze onzekerheid te omarmen. Gun jezelf de tijd om aan alle nieuwe indrukken te wennen. Probeer niet té veel van jezelf te vragen en accepteer dat je in de eerste paar weken nog niet de meest complexe werkzaamheden zult uitvoeren. Behoefte aan houvast? Vraag dan aan je leidinggevende om richtlijnen waarmee je kunt werken. Wat wordt er in welk tijdsbestek van jou verwacht en hoe kan je dit volgens je leidinggevende het beste aanvliegen. Zo kan je voor jezelf bepalen of je op schema ligt richting de vastgestelde doelen.

Tip 6: Evaluatie

Geen idee of je op de goede weg zit? Durf te vragen! Stap bij je leidinggevende naar binnen en stel hem of haar de simpele vragen: ‘Hoe vind je dat ik het doe? Heb je al verbeterpunten waar ik aan kan werken? Waar moet ik de aankomende periode op focussen?’ Hiermee laat je zien dat je leergierig bent en open staat voor feedback. Een goed begin is tenslotte het halve werk ?.

Natuurlijk zijn deze tips met name gericht op je eigen gedrag. Dit is namelijk het gedrag waar jij de meeste invloed op hebt. Echter, kan ik niet ontkennen dat je werkgever natuurlijk ook een grote rol speelt in jouw succesverhaal. Wat je van je werkgever mag verwachten? Dat lees je in mijn volgende blog. Keep you posted!