In de afgelopen maanden hebben we gezien dat het met de ene branche beter gaat dan met de andere. Gelukkig gaat het in softwareland tot nu toe vrij goed. Helaas geldt dit niet voor alle branches. Op de vraag: ‘waarom ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?’ krijgen wij steeds vaker te horen: ‘ik heb geen contractverlenging of ontslag gekregen’. Het overschot aan sollicitanten en de geringe vraag kan er voor zorgen dat je al maanden aan het solliciteren bent en je jezelf af begint te vragen of je je pyjamabroek ooit nog zal omruilen voor een nette pantalon. Dit is ontzettend frustrerend, een tikkeltje depressing en tegelijkertijd een kans. Denk in mogelijkheden, duik deze 6 fases in en krijg inzicht in jouw reis naar een nieuwe uitdaging.

Fase 1: De klap

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ontslag of geen contractverlenging krijgen, komt voor veel mensen op hetzelfde neer. Je bent je baan kwijt en die keuze is niet door jou gemaakt. In de afgelopen maanden wordt ontslag door bedrijfseconomische redenen steeds vaker toegepast. Hoewel je het misschien stiekem aan had kunnen zien komen, gebeurt het ook regelmatig dat het als een verrassing komt. Feitelijk gezien zou je de voortekenen in functionerings- en beoordelingsgesprekken kunnen herkennen. Dit is namelijk hét moment waarin jij met je werkgever in gesprek gaat over jouw functioneren, groei en ontwikkeling.

Toch worden deze gesprekken in de praktijk niet altijd juist uitgevoerd. Het kan maar zo zijn dat je op maandagmorgen op kantoor komt en verrast wordt door je werkgever. Dit brengt veel emoties met zich mee. Logisch! Verbazing, verdriet, schaamte, onbegrip, boosheid, opluchting of acceptatie, elk mens gaat er op zijn eigen manier mee om. Mochten de negatieve emoties de boventoon voeren nu je dit leest, wil je waarschijnlijk het liefst je laptop uit het raam gooien en denk je ‘jij hebt makkelijk praten, ik zit nu zonder baan’. Niet doen! Dit is zonde van je laptop en bovendien moet je door naar fase twee. Geloof mij: er is licht aan het einde van de tunnel.

Fase 2: Geef jezelf de tijd

De pro-actievelingen onder ons klappen in de middag nog de laptop open, werken hun LinkedInprofiel bij en gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Hartstikke goed dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, maar pas op dat je jezelf niet voorbij loopt. Na de klap speelt de vraag ‘waarom?’ vaak een te belangrijke rol voor een te lange periode. Probeer niet te blijven hangen in het vinden van een antwoord op deze vraag. Je gaat dan op zoek naar zelf bedachte antwoorden, die je aanneemt als waarheid en vaak een tikkeltje negatief zijn. Je oude werkgever is de enige die het antwoord op de vraag ‘waarom?’ kan geven. Wanneer die je geen duidelijk geeft, is het aan jou om positief te denken. Geef jezelf minimaal een week de tijd om alles een plekje te geven. Je bent goed zoals je bent!

Doe leuke dingen: kook een 5-gangen diner voor je gezin, lees dat spannende boek wat al maanden in de kast ligt, verblijdt je opa en oma weer eens met een bezoekje en wordt langzaam weer de oude, vrolijke, energieke jij! Zo beantwoord jij de vraag: ‘Waarom ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?’ in elk volgend sollicitatiegesprek met een glimlach.

Fase 3: Hello world, here I am!

Je hebt intussen alles een plekje gegeven en bent klaar voor een nieuwe uitdaging. Je zet je Sherlock Holmes pet op en speurt het internet af op zoek naar leuke vacatures. Heb je jouw cv nog niet geüpdatet? Check dan gauw deze blog en blink uit met je CV. Vacatures zoeken, brieven schrijven, hopen op een uitnodiging voor een eerste kennismaking, het incasseren van de afwijzingen en nog meer zoeken; solliciteren kost veel energie. Is het je meteen al gelukt om een mooie baan te vinden? Dan heb je dat snel voor elkaar en kan je door naar fase 5. Duurt het iets langer dan gehoopt? Geen paniek! Dat overkomt de beste. Verdiep je in fase 4 en blijf positief.

Fase 4: Je wordt onrustig

De afwijzingen stromen binnen en de tijd begint te dringen. Je hebt alle klusjes in huis al gedaan en de plinten die je anderhalf jaar geleden al had moeten schilderen, hebben ook eindelijk een likje verf gekregen. Je wordt onrustig en wilt graag weer je handen uit de mouwen steken. Je solliciteert naar banen die je eigenlijk diep van binnen niet leuk vindt, je wordt uitgenodigd voor functies onder je niveau en je vraagt je bij elk gesprek weer af: is dit écht de juiste keuze voor mij? Niets voelt 100% goed, maar je moet van jezelf weer aan de slag. Is dat de juiste instelling? Nee…

Er is geen algemene regel die mensen vertelt hoe snel je weer aan het werk moet zijn. Er is wel een algemene regel die zegt dat je plezier moet hebben in je werk!

Wanneer je jouw handtekening zet onder een contract, willen beide partijen investeren in een duurzame samenwerking. Om deze samenwerking een eerlijke kans te geven, moet je ook eerlijk tegen jezelf zijn en bepalen of deze baan jou echt gelukkig gaat maken. Sluit deze job toch niet helemaal aan bij jouw toekomst dromen? Blijf doorzoeken; your happiness is out there somewhere!  

Fase 5: Je hebt een baan! Goed bezig!

Je bent uitgerust en klaar om vol energie aan een nieuwe baan te beginnen. Je doorzettingsvermogen heeft zich uitbetaald en je hebt de baan gevonden waar je je 100% goed bij voelt. Je hebt zin in je nieuwe uitdaging en hebt (on)bewust alles een plekje kunnen geven. Go get ‘em tiger!

Fase 6: Geef je vorige werkgever een High Five

Je bent inmiddels een half jaar in dienst bij je nieuwe werkgever en gaat elke dag fluitend naar je werk. Je denkt nog wel eens terug aan de dag dat je met je oude werkgever om tafel zat en kijkt er met een opgelucht gevoel op terug. Zij hebben de keuze destijds voor je gemaakt; dat is nooit fijn en de abrupte manier waarop verdient meestal geen schoonheidsprijs. Maar eerlijk is eerlijk, als zij die keuze niet voor jou hadden gemaakt, zat jij nu niet zo goed in je vel, genietend van de nieuwe uitdagingen op je werk. Zie je nou wel? Alles gebeurt met een reden – bedank je vorige werkgever voor deze kans.