Je smartwatch begint zacht te trillen en wanneer je de mouw van je blouse iets omhoog stroopt zie je de naam van het bedrijf, waar je een aantal dagen geleden gesolliciteerd hebt, op het scherm staan. Je grist je telefoon uit je broekzak en neemt op. Yes, je bent uitgenodigd voor een eerste kennismaking! Een momentopname, van ongeveer een uur, zal bepalen of er een match is tussen jou en het bedrijf. Hierbij wil jij natuurlijk je beste beentje voorzetten! Benieuwd hoe je dit kan aanpakken? Met deze 7 Tips en (Bol)Tricks kom je ontspannen voor de dag en vergroot je de kans op de volgende stap in de sollicitatieprocedure.

Tip 1: Voorbereiding

Als professional heb je de afgelopen jaren bij dezelfde werkgever gewerkt en is het alweer een tijd geleden dat je jezelf in een gesprek hebt gepresenteerd als de juiste kandidaat voor een openstaande vacature. Cliché en toch zo waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is wat jij voorafgaand aan het gesprek kan doen om goed voor de dag te komen:

Pluis de website door.

Hebben ze een Werken-bij-pagina, blogs, video’s en/of interviews met werknemers? Lees deze door om een goed beeld van het bedrijf te krijgen. Stel een aantal vragen op aan de hand van de informatie die je gelezen hebt zodat tijdens het gesprek –not too obvious– met goede voorbeelden duidelijk kunt maken dat je je in het bedrijf verdiept hebt. Hoppa, 1-0 voor jou! Kat in het bakkie.

Weet met wie je aan tafel zit.

Gebruik LinkedIn en bestudeer de profielen. Overeenkomsten kunnen mensen verbinden (Similarity Attraction Effect). Heb je toevallig dezelfde studie gevolgd of in dezelfde stad gestudeerd? Dan heb je meteen een mooie ijsbreker!

Weet wie je bent, waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en waar je naar toe wilt.

Zorg dat je voorafgaand het gesprek een lijstje hebt opgesteld met werkzaamheden die je energie geven en werkzaamheden die je voornamelijk energie kosten. Zo kan je tijdens en/of na je eerste kennismaking heel gemakkelijk een goede inschatting maken of deze functie je volgende bestemming zal zijn.

Tip 2: Be-on-time

Om 10 uur in de ochtend staat de kennismaking in je agenda. Zorg dat je op tijd bent maar wees op tijd met mate. De agenda van je gesprekspartners staat vaak vol met afspraken. Verschijn je om half 10? Dan is de kans groot dat je een half uur lang ongemakkelijk zit te wachten tot het gesprek kan beginnen. 10 minuten voor de tijd arriveren, is daarbij een betere keuze. Doordat je je huiswerk op LinkedIn goed gedaan hebt herken je al vrij snel de gezichten van je gesprekspartners en gaat de kennismaking meteen van start. 

Tip 3: Even voorstellen…

Zoals algemeen bekend wordt een eerste indruk in enkele seconden gevormd. Gelukkig kan je die paar seconden met een aantal handige handvaten ook gewoon voorbereiden.

Blijf nog even staan

Belangrijk is dat je tijdens het wachten blijft staan totdat je gesprekspartner arriveert. Zo kan je jezelf op gelijke hoogte introduceren wat zorgt voor een evenwichtige machtsbalans. Dit klinkt misschien gek, probeer maar eens een onderhandeling te voeren met iemand die dicht bij het bureau staat waar jij aan zit. Voel je dat?

Laat je lichaam spreken

Maak oogcontact, neem een open houding aan, geef een stevige handdruk en spreek je naam duidelijk uit. Kijk je uit naar het gesprek? Ben je nieuwsgierig naar het bedrijf? Laat het je gesprekspartner weten! Je glimlach is hierbij je geheime wapen.

Zie je wel? ‘Een kind kan de was doen’. 

Tip 4: Het bedrijf stelt zich voor

Als je geluk hebt begint je gesprekspartner met een introductie over het bedrijf en de openstaande vacature. Dit lijkt wellicht makkelijk omdat jij niet aan het woord bent maar niks is minder waar! Als je in deze fase goed luistert, hoor je dat je gesprekspartners onbewust al antwoord geven op een aantal vragen zoals: ‘Hoe is de sfeer op kantoor? Informeel of formeel? Heerst er hiërarchie? Hoeveel vrijheid/ruimte krijg je in het vormgeven van je eigen werkzaamheden? Zijn er doorgroei mogelijkheden? Oftewel, oren open en doe er je voordeel mee!

Tip 5: Wisselende dienstverbanden?

Natuurlijk weet jij als geen ander wat er op je cv staat en waarom je bepaalde keuzes in je leven hebt gemaakt. Met een goede voorbereiding weet je nu ook hoe je die keuzes goed kan onderbouwen. Hier nog een aantal handvaten bij het beantwoorden van lastige vragen.

‘Zo te zien heb je in het begin van je carrière nogal wat wisselende dienstverbanden gehad, kun je ons daar wat meer over vertellen?’

Hierbij vraagt de gesprekspartner zich af of je in staat bent om voor meerdere jaren loyaal te zijn en/of je duidelijke ambities hebt.

Nu kan het zijn dat je werkgever destijds failliet is gegaan, je onenigheid hebt gehad met je team, de bedrijfsvoering veranderde of je dingen beloofd werden die niet na zijn gekomen. Wees hierbij eerlijk maar niet té negatief. Het is menselijk om naar een ander te wijzen en in de ‘slachtofferrol’ te kruipen maar bedenk dat dat niet getuigt van zelfreflectie. Zorg dat je duidelijk hebt wat jij in die situatie beter had kunnen doen, wat je ervan geleerd hebt en wat je zal doen om te voorkomen dat deze situaties zich in de toekomst herhalen.

Een andere reden voor je wisselende dienstverbanden kan zijn dat je op dat moment geen idee had wat je wilde doen met je leven. Niet ideaal, maar wel heel herkenbaar voor veel mensen. Geef aan waarom je nu wél een doordachte keuze hebt gemaakt en hoe je je 100% wilt inzetten om van deze baan een succes te maken. ‘Everybody needs a second chance, don’t waste it’.

Tip 6: ‘Waar ben je niet goed in?’

Dit is een vraag die je heel goed kan voorbereiden. In 9 van de 10 sollicitatiegesprekken zal hiernaar gevraagd worden en wanneer je langer dan 10 seconden over het beantwoorden van deze vraag moet nadenken kan dit een absolute no-go zijn. Zelfreflectie is heel belangrijk!

DO: Ben je ongeduldig? Duurt het wat langer voordat je een berekening begrijpt of is socializen totaal niet jouw ding? Dat is helemaal prima. Daar is aan te werken als het nodig is voor de functie en anders kan je bij de vraag waar je goed in bent heel duidelijk aangeven waar jouw kwaliteiten wél liggen.

DON’T: Een zwakte noemen die je kan omdraaien naar iets positiefs. Dan is het namelijk geen zwakte en geloof mij dit werkt echt averechts.

Bijvoorbeeld:  

‘Ik ben perfectionistisch en wil mijn werk altijd heel goed doen, dan verlies ik soms de tijd uit het oog en kan ik tot laat in de avond met mijn werk bezig zijn’.

Echte zwaktes: geen timemanagement, geen fijn persoon om mee samen te werken, nooit tevreden met het werk van zichzelf of het werk van anderen.

of

‘Ik kan mijn werk in vakanties heel slecht loslaten en ben vaak de eerste week van mijn vakantie stiekem nog wel mails aan het beantwoorden’.

Echte zwaktes: geen timemanagement, geen balans tussen werk en privé, niet in staat om oprecht een zwakte van zichzelf te noemen.

Tip 7: Dare to ask

Je bent vroeg opgestaan, een half uurtje in de auto gezeten en je hebt je goed voorbereid. De eerste kennismaking ging voor jouw gevoel heel goed en je wilt graag weten waar je aan toe bent. Logisch! Je gesprekspartners stellen je de afsluitende vraag: ‘Heb je nog vragen… ?

Dit is het moment, dare to ask! Wat vonden jullie van het gesprek? Wat is jullie indruk van mij? Wellicht overrompel je je gesprekspartner hiermee, maar het laat wel zien dat je lef hebt en zoals je inmiddels gelezen hebt: je glimlach is je geheime wapen. Succes!