Je opent LinkedIn en je aandacht wordt direct getrokken door een vacature. Alles aan de vacature lijkt je op het lijf geschreven en je weet direct dít past bij mij. Je denkt er een aantal dagen over na, zet de positieve en negatieve punten van je huidige baan op een rij en besluit de stoute schoenen aan te trekken. Yes, daar gaan we! Je cv is je eerste indruk en moet dus goed zijn. Maar hoe pak je dat handig aan, zodat je jezelf verzekerd van een gesprek? Benieuwd? Lees dan gauw verder voor mijn Tips & (Bol)Tricks.

Tip 1: De samenvatting: Be Real

Vaak begin je je cv met een korte samenvatting. Bij de samenvatting schrijven mensen vaak vol lof over hun eigen vaardigheden en karaktereigenschappen. Natuurlijk is je nieuwe werkgever bloednieuwsgierig naar je goede punten, maar probeer een reëel beeld te schetsen. Oftewel: don’t be too cheesy!

Kortom: wat zijn je ambities, je passies en waar word jij blij van? Hieronder een voorbeeld waar wij ontzettend blij van worden.

Daarnaast raad ik je aan om de volgende veelvoorkomende omschrijvingen te vermijden: spin in het web, verbindende schakel, Haarlemmerolie, duizendpoot, multitasker of perfectionist. Dit werkt averechts. Wees origineel, concreet én jezelf. Kun je niets bedenken? Laat de samenvatting dan weg. Less is more!

Bonustip: Schrijf de samenvatting in eerste persoon enkelvoud en nooit in de derde persoon.

Tip 2: Werkervaring

Als professional loop je al een aantal jaren mee op de arbeidsmarkt. Beschrijf welke functie je bij welke werkgever ingevuld hebt. Benoem daarnaast kort de vaardigheden die je in die periode ontwikkeld hebt. Highlight de vaardigheden die naadloos aansluiten bij de gevraagde vaardigheden in de vacature door die bijvoorbeeld dikgedrukt te noteren.
Open deur alert: bij opleidingen beschrijf je natuurlijk waar, wanneer en voor welke studie je gekozen hebt. Vergeet hierbij niet te vermelden of je na je harde werk beloond bent met een mooi diploma.

Tip 3: Gaten in je cv

Eerlijkheid duurt het langst. Vul je gaten niet door onwaarheden te beschrijven. Was je in deze periode wereldreiziger, huisvader/-moeder of toe aan een sabbatical? Beschrijf wat je in deze tijd ondernomen hebt om jezelf te ontwikkelen.

Tip 4: Talen/Software

Bij talen geldt een duidelijke regel: ben je ergens héél erg goed in? Zet het op je cv. Kan je iemand in het Duits begroeten en moet je vervolgens je woordenboek erbij pakken? Laat het kopje talen dan weg. Weet jij snel je weg te vinden met (nieuwe) softwarepakketten? Noteer met welke pakketten je zonder moeite aan de slag kan om zo je affiniteit met IT te toetsen.

Tip 5: Interesses

Naast je carrière op werkgebied is je nieuwe werkgever natuurlijk ook benieuwd naar je carrière op privégebied. Het geeft een beeld van wie jij bent én tegelijkertijd een sneak preview van jouw kwaliteiten. Hoe werkt dat? Een paar voorbeelden uit de losse pols:
Ben je houtsnijder? Dan is de kans groot dat je beschikt over een creatieve geest, oog hebt voor detail én gaat voor resultaat. Ben je een fanatiek voetballer, dan is vertaalslag al snel gemaakt en zien werkgevers dat je niet zomaar opgeeft en een echte teamspeler bent. Bijt jij je graag vast in denkspelletjes? Of het nou schaken is, een potje kaarten of puzzels – het kost jou waarschijnlijk weinig moeite strategisch na te denken en complexe processen doorzie je binnen no time. Zo had je je eigen hobby’s waarschijnlijk nooit eerder gezien, of wel? Dus ben jij overtuigd carnavalist, houtsnijder, DJ of wedstrijdvisser? Let them know!

Tip 6: Social Media

Van je lievelingsfeestje tot aan je lievelingsgerecht, op internet is tegenwoordig alles te vinden.
Analyseer je online profielen (Extra: Google) en verwijder de foto’s en video’s die niet meer aansluiten bij de persoon die je vandaag de dag bent. Wees gerust, een foto waarop je met vrienden de polonaise danst, schrikt je nieuwe werkgever niet af. Maar zorg voor een positieve mix.

Tip 7: Voorkom boekwerk (lengte)

Maak je cv niet langer dan 2 pagina’s. Zo hoeft je nieuwe werkgever geen boekwerken door te spitten om erachter te komen wie jij bent. En zie je een job bij Boltrics wel zitten? Dan kan jij meteen wennen aan het feit dat we bij Boltrics niet documenteren. Kortom: win-win.

Tip 8: Check, check, dubbelcheck

Spelfouten liggen altijd op de loer en doen afbreuk aan je cv en daarmee je eerste indruk. Zorg er dus altijd voor dat je jouw cv eerst laat nalezen voordat je op de verzendknop drukt. Twee paar ogen zien tenslotte meer dan één ?.