Na een aantal mooie studiejaren die in het teken staan van interessante colleges, vriendschappen voor het leven én vooral heel hard werken, heb je dan eindelijk je diploma op zak. Je bent klaar om te tekenen voor je droombaan en je kennis in de praktijk te brengen. Vol goede moed struin je vacaturesites af op zoek naar alle kansen die er voor je liggen. En daar is die dan… De vacature die jou op het lijf geschreven is. Een mooi bedrijf, uitdagende werkzaamheden én goede voorwaarden.

Diploma, check!
Droombaan in het vizier, check!
Twee tot vijf jaar werkervaring?
En toen bleef het stil…

Een herkenbare en helaas realistische situatie voor veel young-professionals. Lastig? Absoluut, maar zeker niet onmogelijk. In deze blog vind je tips die je helpen bij het overtuigen van een recruiter dat jij de juiste fit bent, ook als je nog geen ervaring hebt.

De vacature

De eerste stap bij het lezen van de vacature is jezelf de vraag te stellen: ‘Zou ik hier plezier in kunnen hebben?’. Plezier in je werk is enorm belangrijk om succesvol te kunnen zijn. Wanneer je deze vraag volmondig met ja kunt beantwoorden stel je jezelf de volgende vraag: ‘Zou ik de werkzaamheden kunnen (leren)?’ Om hier een helder antwoord op te geven, kun je het volgende doen:

Arceer in de vacature aan welke eisen je al wel voldoet (groen) én welke je graag wilt ontwikkelen (oranje). Zie je wel? Je kunt al meer dan je denkt! Wanneer je dit tijdens je (telefoon)gesprek met het bedrijf erbij houdt kom je goed voorbereidt en zeker van je zaak over. Zo is het voor jou en voor je gesprekspartner duidelijk waar je kwaliteiten, potentie en motivatie ligt om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

De ideale kandidaat

In de vacature is vaak het schaap met 5 poten beschreven, oftewel de ideale kandidaat. Deze kandidaat is vaak niet te vinden. Daarom kiezen bedrijven vaak de persoon die het dichtst in de buurt komt van dit ideaal beeld. Voor jou is dit goed nieuws! Jij mist de gevraagde werkervaring, een ander mist de gevraagde vaardigheden zoals creativiteit, drive of nauwkeurigheid. Oftewel, de wedstrijd is nog niet verloren. Tijd om je handen uit de mouwen te steken.

De beller is sneller

Bekijk de website, zorg dat je de vacature duidelijk voor ogen hebt en pak die telefoon op. Eerlijk is eerlijk, elke recruiter heeft zijn/haar eigen kijk op de kandidaat. Dit betekent dat de één kort door de bocht zal zijn en je met 5 minuten vriendelijk zal bedanken. Balen, maar je hebt het in ieder geval geprobeerd en dat getuigt van karakter. Daarnaast ben je geen tijd verloren aan het schrijven van een motivatiebrief, die wellicht toch onderaan de stapel was beland. Daarbij, dikke kans dat een andere recruiter je verhaal wel met een open mind zal aanhoren. Aan jou de taak om je aanstekelijke enthousiasme over te brengen en een blijvende indruk achter te laten. Hoe doe je dit?

Stap 1: Begin met een leuke elevator pitch

  • Probeer hierbij het opsommen van je cv te vermijden
  • Geef aan wie je bent, waar je woont en wat je hebt gestudeerd
  • Benoem wat je leuk vindt om te doen op werkgebied
  • Benoem wat je graag doet in je vrije tijd (wellicht hebben jullie dezelfde hobby en is daarmee meteen het ijs gebroken).

Stap 2: Uitleg over de vacature

  • Geef een complimentje over de geschreven vacature. Grote kans namelijk dat je gesprekspartner deze geschreven heeft. Zo zorg je meteen voor een glimlach op het gezicht van je gesprekspartner.
  • Stel een aantal vragen over vacature. Hiermee toon je interesse en krijg je een beter beeld van de vacature (let op: altijd meeschrijven, dan kun je er later in het gesprek nog op terugkomen).
  • Geef aan waarom jij denkt dat jullie een goede match zullen vormen. Benoem hierbij de gevraagde kwaliteiten uit de vacature en beantwoord met concrete voorbeelden waarom jij over deze kwaliteiten beschikt of waarom jij deze kunt ontwikkelen. Vermijd hierbij nog even de gevraagde werkervaring. Probeer je gesprekspartner eerst te overtuigen van de kwaliteiten waar je al wél over beschikt.

Stap 3: Glimlachen

  •  Lach veel. Ook aan de telefoon merk je het verschil als je een vrolijk of een timide persoon aan de telefoon hebt. Dit creëert ook telefonisch een goede sfeer.

Stap 4: Uitleg over jouw situatie

  • Leg je situatie uit en presenteer meteen je eigen bedachte oplossingen: niet genoeg werkervaring, wel genoeg tijd voor het volgen van een avondopleiding of cursus. Hiermee laat je zien dat je over een goede drive beschikt en dat is altijd aanstekelijk.


Stap 5: Het gesprek afsluiten

  • Bedank hartelijk en sluit af met een concrete en tegelijk luchtige vraag:

‘Enorm bedankt voor je goede uitleg en dit positieve gesprek. Ik zou graag eens een bakje koffie bij jullie komen drinken zodat we elkaar beter kunnen leren kennen, lijkt jou dit ook leuk?’

Tijd voor een bakje koffie?

Met het antwoord op deze vraag kun je worden uitgenodigd voor een eerste gesprek of kun je vriendelijk bedankt worden. In beide gevallen een win situatie voor jou. Waarom? Wanneer je na een gesprek van 20 minuten vriendelijk bedankt wordt, heb je een beter inzicht gekregen in het bedrijf, genetwerkt én geoefend om jezelf te presenteren. Daarvan heb je altijd meer profijt dan van het schrijven van een motivatiebrief die misschien niet eens gelezen wordt. Wanneer je wél wordt uitgenodigd voor een kop koffie ben je de eerste hindernis over en kun je je gaan voorbereiden op het behalen van de finish ?.