Een gestroomlijnd logistiek proces valt of staat met het werken met juiste data. Want ondanks dat het niet uw core business is, is het correct bijhouden van gegevens in uw software van essentieel belang. Van klantgegevens, tot goederen en contracten.  Allen zo voorkomt u bijvoorbeeld dat uw inslagproces op de vloer stil komt te liggen, wanneer er binnenkomende goederen nog niet zijn aangemaakt in uw software. En zo weet u zeker dat u volgens de meest recente prijsafspraken uw diensten factureert aan uw klanten.

Maar wanneer uw bedrijf meerdere vestigingen heeft, is het bijhouden van deze zogenoemde masterdata een vak apart. Want hoe synchroniseert u de gegevens van al deze verschillende omgevingen? En het liefst nog zonder dat u hier uw nieuwe dagtaak van moet maken. Dát is waar Central Layer uitkomst biedt. Met één plek voor de stamdata van alle bedrijven.

Wat is Boltrics’ Central Layer?

Zoals de naam al doet vermoeden is Central Layer een centrale laag waar vanuit u de belangrijkste masterdata beheert. Gegevens zoals klanten, artikelen of contracten worden dan vanuit deze laag verspreidt over de andere 3PL Dynamics omgevingen of bedrijven in dezelfde omgeving. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u meerdere bedrijven (of logistieke takken) in één 3PL Dynamics omgeving heeft ondergebracht. Of dat u met verschillende vestigingen in verschillende omgevingen werkt. In beide gevallen kunt u met Central Layer een centraal, overkoepelend bedrijf instellen.

Centraal gegevens verspreiden naar de juiste bedrijven

In de praktijk betekent dit dat u één bedrijf heeft waaruit u alle master data beheert. Krijgt u bijvoorbeeld een nieuwe klant? Of gaat u nieuwe goederen opslaan voor een bestaande klant? Dan voert u deze wijzigingen in dit bedrijf door. Vervolgens worden deze aanpassingen via een data-integratiebericht automatisch verspreid naar de andere gekoppelde bedrijven of omgevingen. Zo zijn de wijzigingen meteen doorgevoerd. Zonder tussenkomst van uw medewerkers.

Met Central Layer kunnen we voorraad van een klant eenvoudig op meerdere van onze vestigingen opslaan en uitleveren. Voorraadhoogtes fluctueren enorm als gevolg van knelpunten in de supply chain – vaak veroorzaakt door wereldwijde gebeurtenissen als Corona, de blokkade van het Suez kanaal of de recente onrust op de Rode Zee. Met de Central Layer module zijn we in staat deze fluctuaties in voorraden adequaat op te vangen door uit te wijken naar andere opslaglocaties. En vanaf deze locaties de orders ook direct uit te leveren.

Martijn Put – Supply Chain Improvement Manager bij Nedcargo

Kies zelf welke data u wél en niet centraal wilt regelen

De gegevens die u vanuit Central Layer beheert en verspreid naar uw andere bedrijven en omgevingen is flexibel in te richten. Zo kunt u zelf kiezen welke tabellen in 3PL Dynamics u centraal beheert en welke niet. Daarbij kunt u zelf bepalen met welke bedrijven en omgevingen u de centraal aangestuurde masterdata wilt delen en met welke niet.

Het inrichten van Central Layer in uw softwareoplossing verloopt in drie te onderscheiden stappen. Allereerst definieert u de zogenoemde C/L partners. Hier legt u de diverse bedrijven vast die onderdeel moeten worden van de Central Layer inrichting. Vervolgens kiest u bij C/L entiteiten welke tabellen centraal beheerd moeten worden. Tot slot stelt u de juiste data-integratie berichtsoorten in tussen de bedrijven. Zo is in het centrale bedrijf het bericht SND-CDM-RECORD nodig en in elk ontvangend bedrijf het bericht RCV-CDM-RECORD.

Facturatie van meerdere bv’s vanuit één bedrijf

Naast het bijhouden van masterdata als klanten en klantartikelen, kan ook uw financiële administratie centraal beheerd worden met behulp van deze Central Layer functionaliteiten. Dat werkt als volgt: wanneer u vanuit Central Layer een verkoop- of inkoopfactuur aanmaakt, wordt deze voorzien van de ingestelde C/L Partnercode. Bij het boeken van de factuur wordt bij de ‘C/L partner’ een factuurnummer gereserveerd en opgehaald. Vervolgens wordt de complete factuur geboekt in de financiële administratie van dat bedrijf.

Finance | Reports

Meer weten over hoe u logistieke activiteiten vanuit één werkbedrijf factureert naar uw afzonderlijke bedrijven?

Lees hier meer over centrale facturatie via Central Layer >>