De eindstreep van 2023 is in zicht. Nog slechts een aantal weken en we beginnen al aan het nieuwe jaar. En zo net voor de feestdagen is het een drukte van jewelste in de meeste logistieke operaties. Fulfilment bedrijven maken overuren door alle online bestelde cadeautjes en de hele logistieke keten draait op volle toeren om alle winkels te bevoorraden. En dan moet u ook nog uw administratie klaarmaken voor het nieuwe jaar. We helpen u daarom graag op weg en delen we welke instellingen u absoluut niet mag vergeten om in 2024 uit de startblokken te schieten. Met in deze blog: contracten en tarieven aanpassen.

Doe de eindejaarscheck

Factuurperioden, nummerreeksen, boekhoudinstellingen, gebruikersinstellingen én contracten. Wilt u helemaal klaar zijn voor het nieuwe jaar? Dan mag u deze instellingen niet vergeten in uw eindejaarscheck. In deze blog lopen samen al deze instellingen langs en begint u voorbereid aan 2024.

Uw contracten aanpassen voor 2024: van geldigheidsdatum tot prijzen

Contracten en prijsafspraken beheren is niet de core business van uw logistieke bedrijf. Maar het zorgt er wel voor dat er geld in het laatje komt. Daarom wilt u deze één keer instellen en er verder geen omkijken meer naar hebben. Met de volgende 3 stappen zijn uw prijzen in no-time gewijzigd naar de tarieven voor 2024.

Stap 1: Check de geldigheidsdatum van uw contracten

Verlopen uw contracten? Dan moet u de geldigheidsdatum verlengen in het ‘geldig tot’-veld op het contract. Check dit ook direct voor de regels en detailregels om problemen gedurende het jaar te voorkomen.

Stap 2: Stel de nieuwe periode in voor prijswijzigingen

Wilt u in het nieuwe jaar nieuwe prijzen hanteren op uw contract? Pas de prijzen dan aan via ‘Prijzen aanpassen’.

Op dat moment opent een wizard. Kies hier vervolgens de datum vanaf wanneer de nieuwe prijs gehanteerd moet worden. En stel eventueel een datum in tot wanneer deze prijs geldt.

Stap 3: Bepaal de nieuwe prijzen in het contract

In deze stap geeft u aan welke dienst(en) u wilt aan passen. Daarbij kunt u hier filteren op contract om meerdere contracten tegelijk aan te passen of op contractregel om prijzen aan te passen per documentsoort. Bijvoorbeeld alle dienstprijzen van inslagen.

Let op: u moet in deze stap altijd een dienstfilter opgeven om een foutmelding te voorkomen. Wilt u alle prijzen in één keer verhogen? Vul hier dan ‘*’ in.

Daarnaast kiest u hier hoe u de prijzen wilt aanpassen. U kunt deze bijvoorbeeld bijwerken met een vast bedrag, verhogen met een vast bedrag óf aanpassen met een percentage.

Het verschil tussen bijwerken met een vast bedrag en verhogen met een vast bedrag
Met het bijwerken van een vast bedrag wordt er een nieuwe dienstregel aangemaakt met het ingevoerde bedrag. Bij het verhogen met een vast bedrag wordt de ingevulde vaste prijs opgeteld bij de bestaande prijzen in de dienst.

Uw logistieke operatie klaar voor 2024

Voorkom foutmeldingen in uw logistieke software in de eerste weken van het nieuwe jaar. Doe de eindejaarscheck. En zorg dat niet alleen uw contracten, maar ook uw nummerreeksen, gebruikersinstellingen en andere financiële instellingen geüpdatet zijn naar het nieuwe jaar. Fijne feestdagen!