Logistiek in Nederland is booming. En dat brengt uitdagingen met zich mee. Zo reist het aantal orders de pan uit en worden vragen van uw klanten steeds complexer. Tegelijkertijd nemen de kosten in uw operatie toe. Kosten die u niet allemaal kunt doorberekenen aan uw klanten. En tot slot is er een groot te kort aan geschikt personeel, wat nieuw talent aantrekken de grootste uitdaging van allemaal maakt. Maar hoe kan de logistieke markt blijven presteren terwijl het al deze uitdagingen moet overwinnen? En nog belangrijker: hoe zorgt u zélf dat u niet voorbijgelopen wordt?

Slim omgaan met personeelstekorten in de logistiek

Geschikt personeel vinden, dat kennis heeft van de logistieke markt, is bijna onmogelijk geworden. En als u ze al vindt, dan betaalt u de hoofdprijs. Meer dan de helft van uw kosten bestaan inmiddels al uit salarissen, wat u weinig speelruimte geeft om toch in de groene cijfers te blijven. Kortom, een groot dilemma. Hieronder delen we tips die u wellicht op nieuwe gedachten brengen.

1. Roei met de riemen die u heeft

Soms kijken we zoveel naar buiten, dat we vergeten naar onze eigen organisatie te kijken. Oftewel, de kans is dat u al talentvolle medewerkers in dienst heeft, die klaar zijn voor de volgende stap. Daarbij kennen deze medewerkers uw klanten, werkwijze en collega’s al. Na een korte trainingsperiode is de kans daarom groot dat zij meer resultaten boeken dan nieuw aangetrokken medewerkers, die weliswaar betere papieren hebben, maar uw operatie nog van voor tot achter moeten leren kennen. Loop daarom eens rond en houd een oogje in het zeil. Ziet u het talent?

2. Verbreed uw zoekveld

Het is duidelijk dat logistieke bedrijven moeite hebben met het vinden van goed personeel. De oorzaak hiervan is dat bedrijven zoeken naar mensen met een logistieke achtergrond. Logisch, natuurlijk! Maar daarmee gaan we voorbij aan het feit dat de logistieke markt verandert. Data krijgt een steeds belangrijkere rol in de logistieke processen en we worden overladen met technologische ontwikkelingen. Deze nieuwe aspecten bieden ruimte voor nieuwe functies. En wanneer u uw processen slimmer kunt inrichten dankzij de kwaliteiten van juist die mensen, heeft u die extra chauffeurs of magazijnmedewerkers misschien helemaal niet nodig.

3. Slimmer en efficiënter werken

Aansluitend daarop is het verstandig om uw operatie überhaupt zo efficiënt mogelijk in te richten. Duik daarom eens in uw processen. Wat kan sneller? Wat kan beter? En waar wordt nog onnodig dubbel werk gedaan? Digitalisering en automatisering staan aan de basis van een efficiënt proces. Bij Boltrics hebben we dit eigenhandig meegemaakt, door al veel logistiek dienstverleners te helpen met het slimmer opzetten van hun processen. Want wanneer u uw huidige workforce slimmer kunt inzetten, kunt u meer bereiken met uw huidige resources.

4. Flexibiliteit is de sleutel

Kijk naar uw bedrijfsstructuur en basisprincipes. De logistieke markt van vandaag eist flexibiliteit. Er wordt verwacht dat u proactief handelt in plaats van achterover leunt. Want voor u het weet zijn kansen aan uw voorbij gegaan. Deze houding moet terug te vinden zijn in heel uw organisatie. In realiteit staat moed echter vaak lijnrecht tegenover ervaring, resultaatgerichtheid tegenover kennis, en doen tegenover overleggen. Ziet u dat u achter de feiten aan loopt en nog té vaak reageert? Kijk dan eens hoe het anders kan. Want stilstand is achteruitgang.

5. Zet in op training

Wilt u personeel binnenhouden? Dan willen zij weten dat er doorgroeimogelijkheden zijn in hun functie en er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Het bieden van trainingen helpt daarbij. Echter blijft tijd een schaars goed. Met andere woorden, u heeft geen tijd om (nieuw) personeel te trainen en uw huidige werknemers zien geen mogelijkheid om de nieuwste functionaliteiten bij te houden. Bij Boltrics snappen we deze uitdaging. Maar kennis en vaardigheden blijven belangrijk om uw onderscheidend vermogen in de markt te versterken. Niet voor niets hebben we de Boltrics Academy in leven geroepen: een uitgebreid leerplatform om op een efficiënte manier kennis van uw medewerkers up-to-date te houden.

6. Voorkom pieken in uw werklast

Zijn uw medewerkers soms overladen met leveringen? Of ervaren ze onverwachte pieken in hun werklast? Dan kan dit als probleem worden gezien om uw medewerkers binnenboord te houden. Verspreid daarom eenvoudig de werklast over de dag en weet exact wat er verwacht wordt. Dat kan eenvoudig met timeslot booking. Hiermee geeft u leveranciers of vervoerders de mogelijkheid om online een tijdslot te reserveren. En… vol = vol. Oftewel, geen onverwachtse pieken in de werkdruk maar een gestroomlijnd laad- en losproces aan uw docks; dat werkt wel zo fijn!

Investeer in automatisering en technologie

De logistieke industrie heeft zich bewezen te kunnen excelleren in een uitdagende markt. Maar dat neemt niet weg dat deze onder hogere druk staat dan ooit. Goederen vervoeren van A naar B terwijl u moet inspelen op onvoorspelbare omstandigheden, omgaan met hogere klanteisen en voldoen aan de steeds groeiende servicevraag. Allemaal met een – op het eerste oog – te krappe arbeidsmarkt. Er is dus geen tijd om te verslappen. In ons whitepaper ‘Digitaliseren om relevant te blijven’ delen we voorbeelden van hoe u deze uitdagingen aanpakt.