Personeelskrapte. Bij uitstek de grootste uitdaging voor uw logistieke onderneming in 2022. Het aantal openstaande vacatures in Nederland reist de pan uit. Na de coronapandemie lijkt in vrijwel elke sector een tekort aan mensen te zijn. Een tekort dat alleen maar groeit. Ook in het tweede kwartaal van 2022 is het aantal vacatures wéér toegenomen. Het resultaat? Een hogere werkdruk voor het personeel, hogere kosten voor u als ondernemer en minder toestroom van geschikt personeel. Dus hoe zorgt u ervoor dat uw logistieke organisatie ondanks al deze uitdagingen op topniveau blijft opereren?

Werkdruk in de logistieke sector in negatieve top 2

Elke sector ervaart de lasten van de personeelstekorten. Maar in de logistiek zijn de problemen ver boven gemiddeld. Op het aspect toegenomen werkdruk scoort de sector ‘vervoer en opslag’ een zorgwekkende tweede plek: meer dan 40% van de ondernemers zegt een hogere werkdruk onder het personeel te ervaren. Daarbij vormen de hogere personeelskosten en het uitblijven van (goede!) medewerkers voor nog meer uitdaging om uw bedrijfsdoelstellingen te halen.

Hoe kunt u het personeelstekort oplossen?

Een eenduidige oplossing voor het personeelstekort is er niet. In ieder geval niet op korte termijn. Bekwaam personeel is en blijft schaars. Al betekent dat niet dat u er helemaal niks tegen kunt doen. Sommige bedrijven proberen personeel aan te trekken – en te behouden – door tussentijdse loonsverhogingen in te voeren. Andere ondernemers zetten in op talentmanagement of keren een bonus uit. Maar dit is niet altijd een sleutel tot succes. Vaak moet u roeien met de riemen die u heeft. Een tandje bijzetten. Dan is slim omgaan met de resources die u wél tot uw beschikking heeft een must. En dan ontkomt u er niet aan om in te zetten op het optimaliseren van uw processen.

Efficiëntiegraad verhogen

Efficiënt werken is altijd al essentieel geweest in de logistiek. Maar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk dat uw medewerkers zo min mogelijk tijd verliezen in hun activiteiten. Op kantoor, maar ook in uw warehouse of onderweg. Met behulp van de juiste software kunt u alle activiteiten efficiënt plannen. U plant de meest optimale route voor uw trucks. Of berekent automatisch de meest efficiënte route voor uw magazijnmedewerkers. Zo voorkomt u dat u kostbare tijd verliest in uw processen.

Manueel tikwerk verminderen

Naast efficiënt werken, wilt u dat uw medewerkers met waardevolle dingen bezig zijn. Niet voor niets investeert u om goed personeel te behouden. Dan wilt u ook dat zij hun kennis en kunde op de juiste vlakken inzetten. Handmatig allerlei informatie overtikken in uw digitale systemen hoort daar absoluut niet bij. Investeer daarom in systemen waarbij u deze proces kunt automatiseren. Of, Laat klanten zelf orders ingeven in uw systeem. Kortom, verminder de benodigde manuele input van uw medewerkers.

“Met behulp van onze software kunnen we een hoger volume aan met hetzelfde aantal mensen. Mensen die we nu voor andere activiteiten kunnen inzetten. Waar zij vroeger veel manuele input moesten doen, vertolken zij nu een control tower functie. Ze volgen de planning op en maken deel uit van het gehele proces. Daarnaast hoeven ze minder saai input werk te doen. Ze kunnen meer operaties volgen met een kleinere input.”

Joris Emanuel, IT Manager Van Moer Logistics

Continu innoveren

Heeft u nu een goed systeem? Uitstekend! Maar pas op dat u niet achterover gaat leunen. De logistieke wereld is altijd in beweging. Net als de software waar uw processen dagelijks op vertrouwen. Voor u het weet is het proces waar u nu blind op vertrouwt verouderd en werkt u ineens niet meer zo efficiënt als u eigenlijk dacht. Blijf daarom zoeken naar nieuwe technologieën die uw processen nog efficiënter maken. En blijf om u heen kijken naar andere logistieke bedrijven. Het kan altijd slimmer.

5 tips om handmatig werk te reduceren

  1. Zorg dat u snel en eenvoudig aankondigingen van zendingen, verzend- en orderbevestigingen, en eventuele aanpassingen op de order kunt ontvangen.
  2. Lees data – zoals uw facturen en NOA’s – automatisch in. Lees meer
  3. Reduceer de foutmarge met workflows.
  4. Werk met emailsjablonen en informeer klanten met  één druk op de knop. Lees meer
  5. Geef klanten inzicht in hun eigen voorraad via API of een online klantportaal.

Laat software voor u werken.
Niet andersom.

De capaciteitstekorten in de logistieke sector zijn niet een-twee-drie opgelost. Maar u kunt zich wel wapenen tegen de gevolgen ervan. Zorg dat u met dezelfde mensen meer werk kunt verzetten. Dát is de sleutel tot succes.

Wilt u weten hoe Boltrics’ branchestandaard oplossing uw processen kan optimaliseren? Mail naar marketing@boltrics.nl.