2024 is begonnen! Waarschijnlijk bent u al vol energie aan de slag gegaan om uw zakelijke doelen te overtreffen. Maar net zoals elk jaar zijn er per 1 januari veel veranderingen doorgevoerd die u niet mag missen. Eén van deze veranderingen is de accijnsverhoging van 8,4% op alcoholhoudende dranken. Daar bovenop komt dat de bieraccijns vanaf nu berekend wordt over het alcoholgehalte. En dus niet meer naar het extractgehalte. Deze wijziging heeft gevolgen als u bier invoert of bier voorhanden hebt waar in Nederland geen accijns over is betaald. Om u op weg te helpen, laten we in deze blog zien hoe u deze wijzigingen in 5 stappen doorvoert in uw WMS.

Hoe moet ik de wijzigingen verwerken in het Boltrics WMS?

Buiten dat de accijns op de goudgele rakkers vanaf nu over het alcoholgehalte wordt berekend, zijn er ook wijzigingen in de bestaande codes. Want dankzij de invoer van deze nieuwe maatstaaf zijn de bestaande codes niet langer geldig. Dit betekent dat u de stamgegevens moet aanpassen aan de hand van twee nieuwe codes:

  1. nac U314 voor bieraccijns waarop het normale tarief van toepassing is
  2. nac U315 voor het verlaagde of bijzondere tarief dat van toepassing is op kleine brouwerijen

U kunt alle wijzigingen in 5 stappen doorvoeren in uw WMS:

1. Ga naar de accijnscodes en selecteer optie ‘bier’. Vervolgens klikt u op ‘additional category’. Hierdoor wordt onderstaand overzicht geopend, waar u de nieuwe codes kunt toevoegen.

2. Selecteer de regel met ‘U314’ en klik op ‘alcohol ranges’. Er opent nu een overzicht met gegevens als de Lower en Upper Border.

3. U kunt hier onderscheid maken tussen de verschillende alcoholgehaltes. Eén voor bier met een alcoholgehalte gelijk aan of kleiner dan 3,2% (minimumtarief), en één voor bier met alcoholgehalte boven de 3,2%.

4. U kunt de NAC-codes op klantartikelniveau registreren. Om dit in te stellen gaat u naar Klantartikelen (Bier) en selecteer Douane -> Belastinggegevens. Onderstaand scherm wordt dan geopend.

5. Is het artikel op voorraad, dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de codes aan te passen. Voor aanpassingen dient u eerst de regel van een einddatum te voorzien en eventueel een nieuwe lijn toe te voegen met de Additional National NAC-code.

Blijf op de hoogte van alle nieuws over DMS

Heeft u vragen over DMS, zoals: Wat is de status van DMS 4.1? Welke voorbereidingen moet ik treffen? Of wilt u meer weten over de inhoud van DMS 4.0 en 4.1? U vindt deze antwoorden én meer op de Boltrics DMS Learn pagina.