Dit jaar begint het grote peloton van vergunninghouders-IIAA aan een opwindende etappe: de overstap van GPA naar DMS 4.1. Het is een uitdagende etappe die voor u en de Douane veranderingen met zich meebrengt. Veranderingen in de automatiseringssystemen, de procedures en de werkwijzen. En u speelt een cruciale rol in deze wedstrijd. De Douane heeft vijf vragen opgesteld zodat u goed voorbereid aan de start verschijnt. Hiermee kunt u controleren of u de juiste voorbereidingen heeft getroffen en klaar bent voor deze migratie.

1. Is uw team klaar voor de uitdaging?

Sta even stil bij de eerste vraag: is uw team klaar voor de uitdaging? Net zoals een goed georganiseerd peloton, moet uw team perfect gesynchroniseerd en getraind zijn. Elk lid moet op de hoogte zijn van de nieuwe werkwijze en klaar zijn om het tempo van DMS 4.1 bij te houden. Het is tijd om in de sprintmodus te gaan en ervoor te zorgen dat uw teamleden vol vertrouwen en enthousiasme de eindsprint kunnen inzetten.

2. Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijfsproces?

Laten we niet vergeten dat een sterke sprint niet genoeg is om de overgang soepel te laten verlopen. Bij de tweede vraag draait alles om uw processen en applicaties. Ze zijn als de tandwielen van uw fiets die perfect moeten samenwerken om vooruitgang te boeken. Neem de tijd om te evalueren welke processen en applicaties beïnvloed worden door deze migratie. Moet u uw processen aanpassen om in harmonie te blijven met het nieuwe systeem? Zorg ervoor dat u op de juiste versnelling zit om de finishlijn te halen.

3. Is er voldoende kennis binnen de organisatie voor een succesvolle migratie?

Nu komen we bij de derde vraag, en dit is waar de echte kennis van uw team naar voren komt. Heeft u voldoende kennis binnen uw organisatie voor een succesvolle migratie? Denk aan uw team als ervaren wielrenners die vertrouwd zijn met het parcours. Ze moeten de bochten kennen, weten wanneer ze moeten klimmen en wanneer ze moeten dalen. Zorg ervoor dat uw teamleden de nodige kennis hebben om deze migratie soepel te laten verlopen. Geef ze de tools en training die ze nodig hebben, zodat ze als een goed geoliede machine kunnen functioneren.

4. Welke partijen zijn er nodig om de migratie te begeleiden?

Bij deze vraag schakelen we de hulp in van externe experts. Welke partijen zijn er nodig om u te begeleiden bij deze uitdagende etappe? Ze zijn als de ervaren wielrenners die u bijstaan en u helpen om de beste strategieën te bepalen. Ze kunnen u voorzien van waardevol advies, technische ondersteuning en begeleiding bij de implementatie.

Een onverslaanbaar team voor uw peloton ziet er als volgt uit:

  • Uw eigen IT-afdeling
  • De Douane voor alle informatie over DMS en de overgangsprocedure
  • Logistieke partners voor het aanleveren van de vereiste gegevens
  • Softwareleverancier voor het nieuwe softwareplatform

5. Wat zijn de budgettaire consequenties en is er voldoende budget beschikbaar?

Last but not least, de vijfde vraag draait om budgettaire consequenties. Denk aan uw budget als de brandstof die u nodig heeft om die laatste kilometers te overbruggen. Zorg ervoor dat u de budgettaire implicaties van de migratie begrijpt en beoordeel of er voldoende budget beschikbaar is. Met de juiste financiële middelen kunt u de nodige stappen zetten en vol vertrouwen de finishlijn passeren. Mogelijk is er geen budget nodig voor uw organisatie om de transitie naar DMS 4.1 mogelijk te maken. Zorg dat u dit vooraf uitzoekt om verrassingen te voorkomen.

Bent u er klaar voor?

Dus daar hebt u het, de laatste voorbereidingen voor de etappe van GPA naar DMS 4.1. Zorg ervoor dat uw team klaar is, uw processen en applicaties in harmonie zijn, uw kennis op peil is, u het juiste team om u heen heeft en uw budget op koers ligt. Met deze voorbereidingen kunt u vol vertrouwen aan de start verschijnen en met succes de finishlijn van deze migratie bereiken. Dus, trap stevig op de pedalen en geniet van de rit naar een nieuwe en verbeterde Douaneautomatisering!

Vragen

De overstap van AGS naar DMS kan vragen bij u oproepen. Heeft u vragen? Bekijk dan het document ‘Veelgestelde vragen overgang van AGS naar DMS (belastingdienst.nl)’. Heeft u nog vragen na het zien van dit document? Dan kunt u algemene vragen mailen naar iiaa@douane.nl. Voor technische vragen kunt u terecht bij de Nationale Helpdesk Douane.