Heeft u het gehoord? Afgelopen maand hebben we een flinke sprong voorwaarts gemaakt met de implementatie van het Excise Movement and Control System (EMCS 4.1)! Het is nu overal ingevoerd bij bedrijven die Douane-activiteiten uitvoeren. Waarom is dit zo cool? Omdat er nu een directe link is tussen het Douane Management Systeem (DMS) en EMCS. Deze ontwikkeling heeft impact op uw uitvoerprocessen en het beheer van accijnsgoederen. Gebruikt u DMS in combinatie met het vervoer van accijnsgoederen onder schorsing van accijns in het EMCS? Dan is het essentieel om op de hoogte te zijn van de drie nieuwe berichtsoorten die EMCS gebruikt. Laten we samen deze veranderingen bekijken en ervoor zorgen dat u helemaal up-to-date bent!

1. IE829

U ontvangt dit bericht op uw EMCS vertrekdocument zodra het DMS-exportdocument, opgesteld met het ARC-nummer als voorafgaande regeling, is goedgekeurd door de douane. Hierdoor wordt de status in het EMCS-document bijgewerkt naar IE829. En het beste van alles? Het bericht wordt automatisch gekoppeld aan het EMCS-vertrekdocument. En alle details liggen voor het oprapen in de “Export Declaration Info”. Hoe handig is dat?

Voor elk inkomend IE829-bericht wordt een record aangemaakt. Het eerste bericht bevat de acceptatiedatum van het exportdocument. Het tweede bericht wordt gegenereerd wanneer het DMS-exportdocument is vrijgegeven.

Als u het bericht opent, wordt alle informatie weergegeven, inclusief het MRN van het DMS-exportdocument.

2. IE836

De tweede nieuwe berichtsoort is IE836. Dit bericht verschijnt op uw EMCS-vertrekdocument als het DMS-exportdocument, opgemaakt met het ARC-nummer als voorafgaande regeling, is ingetrokken. Geen zorgen, dit is geen ramp! Maar het betekent wel dat er een nieuw DMS-exportdocument moet worden opgemaakt, zodat uw goederen geëxporteerd kunnen worden.

3. IE839

IE839 is een berichtsoort die u ontvangt op uw EMCS-vertrekdocument wanneer het DMS export document, opgesteld met het ARC-nummer als voorafgaande regeling, niet wordt geaccepteerd. Geen paniek! Het is tijd om de meldingen te bekijken, want die wijzen de weg naar wat er fout is gegaan.

Zorg ervoor dat de regelnummering in het DMS-exportdocument, aangegeven bij het C651 ARC-nummer, overeenkomt met die van het EMCS-vertrekdocument. En laten we ook niet vergeten dat de goederencodes moeten matchen. Het zijn de kleine details die het verschil maken. Laten we deze puzzel oplossen en ervoor zorgen dat alles weer soepel verloopt!

In het veld “Unique Reference No.” staat het regelnummer van het DMS-exportdocument vermeld waarop de fout betrekking heeft. Om de specifieke foutmelding te zien, kunt u op de waarde in het veld “diagnosis code” klikken. Dit stelt u in staat om nauwkeurig te identificeren wat er mis is gegaan en de nodige corrigerende maatregelen te nemen.

Wat kunt u in 2024 verwachten van de Douane?

In 2024 kunt u enkele belangrijke ontwikkelingen verwachten van de Douane. Met de operationele ingebruikname van DMS 4.1 zal de ontwikkeling van Audit files van start gaan. Gedurende deze fase blijft het gebruik van GPA (Geautomatiseerde Periodieke Aangifte) beschikbaar tot de Audit files volledig operationeel zijn. Een andere belangrijke verandering  is de introductie van DVA (Douane Vervoer Applicatie), voorheen bekend als NCTS/Transit-berichten. Deze nieuwe applicatie brengt een verschuiving in berichtformaten met zich mee, van de oude EDIFACT naar XML.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de Douane? Houd dan onze DMS-pagina in de gaten op Boltrics Learn.