De grootste verandering in havenlogistiek sinds de Brexit. Zo noemt Portbase de introductie van de Vertrouwensketen. De Vertrouwensketen heeft namelijk impact op rederijen, cargadoors, verladers, expediteurs en vervoerders die betrokken zijn bij het importproces van containers. En, doordat 3PL Dynamics direct integreert met Portbase, óók op uw logistieke software. Maar geen reden tot paniek. In deze blog leggen we stap voor stap uit wat er verandert in de nieuwe vorm van het container releaseproces en hoe u uw operatie hiervoor klaarstoomt.

Wat is de Vertrouwensketen?

De Vertrouwensketen is de vervanger voor de pincode die nu gebruikt wordt om een container af te halen van de Rotterdamse haven. Terminals, rederijen, cargadoors, verladers, expediteurs en vervoerders onderhouden samen een gesloten vrijstellings- en ophaalproces met enkel geautoriseerde partijen. Door uitsluitend met geautoriseerde partijen te werken wordt de Nederlandse haven een stuk veiliger.

Hoe werkt de nieuwe Vertrouwensketen in de praktijk?

Elke partij in de keten machtigt of nomineert de volgende schakel in de logistieke keten. Zo kunnen enkel geautoriseerde partijen acties uitvoeren en vertrouwelijke data inzien. Binnen de Vertrouwensketen kunt u meerdere rollen hebben: release-to-party, cargo director, transport director en inland operator.

Hoe gaat dit vervolgens in zijn werk? De release-to-party (verlader) is de partij die de commerciële release ontvangt van de rederij. Indien u de release-to-party bent kunt u kiezen tussen het machtigen van een cargo controller (expediteur) of het nomineren van een inland operator (vervoerder). Een cargo director kan vervolgens alsnog een inland-operator machtigen.

Wanneer u géén cargo director machtigt, dan bent u zelf de cargo director van de zending. Indien u als cargo director gemachtigd wordt, maar het transport niet wilt regelen, dan kunt u een transport director (onderaannemer) machtigen.

Ter verduidelijking hebben we dit proces in kaart gebracht in onderstaand stroomschema.

Welk effect heeft dit op uw logistieke software?

Boltrics integreert de Vertrouwensketen met 3PL Dynamics. Klanten die een koppeling hebben met de service ‘Cargo Controller’ van Portbase zullen de Vertrouwensketen ook via hun software aan kunnen sturen. Tot nu toe is vooral gebleken dat Boltrics-klanten de rol van cargo director of release-to-party aannemen. In dat geval is het enige dat u moet doen het nomineren van een inland operator en ervoor zorgen dat u gemachtigd bent om dit te doen.

Functioneel wordt dit in 3PL Dynamics flexibel ingericht. De zogenaamde nominatie wordt een optionele step tót het moment dat een inland operator de container gaat afhalen bij een terminal. Vanaf dat moment móét een inland operator genomineerd zijn voor het transport. Een inland operator kan per container genomineerd worden. Door deze flexibele inrichting kan Boltrics de Vertrouwensketen bij alle klanten op dezelfde manier implementeren. Terwijl u uiteraard nog wel uw eigen workflows kunt bepalen.

Het is mogelijk om statusinformatie in te zien via de 3PL Dynamics. We kunnen namelijk onderstaande informatie ophalen vanuit de systemen van Portbase.

Aankomst transport equipmentVrijgave transport equipmentOphalen transport equipment
Status aankomst schipStatus douane inspectieStatus nominatie vervoerder
Status import manifestStatus commerciële releaseStatus voormelding op terminal
Gelost op terminalStatus import aangifte 

De Vertrouwensketen in 2024

De integratie van de Vertrouwensketen in onze software is in januari gestart. We verwachten dat de meer implementaties hiervan in het vervolg van Q1 gaan volgen. Containers uit Latijns-Amerika moeten nu al via de Vertrouwensketen geïmporteerd worden. Vervolgens zal in de loop van 2024 de verplichte Vertrouwensketen voor meer containers ingevoerd worden. Alle rederijen, op Hapag Lloyd na, hebben zich aangesloten bij de Vertrouwensketen. CMA-CGM, Cosco, Maersk, MSC en ONE zijn al overgestapt; Evergreen, Hyundai, Yang Ming en ZIM stappen in de loop van 2024 over.

Welke stappen moet u als logistieke dienstverlener zetten?

Bent u betrokken bij het container releaseproces, bepaal dan voor het volgende:

  1. Welke rol speel ik in de keten en welke verantwoordelijkheden horen bij die rol?
  2. Wie stuurt mij aan in de keten?
  3. Welke ketenpartners moet ik op de hoogte stellen?
    Zonder validatie in PCS kunnen zij niet deelnemen aan de Vertrouwensketen. Momenteel kunt u nog een pincode aanvragen voor toegang tot de terminal, maar deze mogelijkheid vervalt zodra de Vertrouwensketen volledig geïntroduceerd is in de Rotterdamse haven.

Maakt u gebruik van de ‘Cargo Controller’-integratie van Portbase? Dan helpen we u met het klaarstomen van uw koppelingen met de Vertrouwensketen. Wilt u meer weten over de Vertrouwensketen of integraties met 3PL Dynamics? Mail dan naar marketing@boltrics.nl.