Voor veel bedrijven is het verminderen van de opslagvolumes en bijbehorende kosten essentieel geworden. Zeker als het gaat om omnichannel of luchtvracht. De vraag naar crossdocking heeft daardoor een vlucht genomen. Binnen 24 uur verlaten de goederen vaak uw warehouse al. Dat vraagt om een andere aanpak dan traditionele opslag.

Met crossdocking is uw logistieke operatie gericht op het ontvangen en doorsturen (forwarden) van zendingen. Dat klinkt vrij eenvoudig. Maar de zendingen zijn vaak gekoppeld aan één agent, maar bevatten goederen voor meerdere bestemmingen/klanten (houses). Na een korte ‘staycation’ van max 24 uur verlaten de goederen uw warehouse weer. U heeft dus geen tijd te verliezen.

Houd de afhandeling zo eenvoudig mogelijk en reduceer het aantal administratieve handelingen tot het minimum. Waar kunt u de eerste winst behalen? We delen de 5 belangrijkste punten voor een winnend crossdocking proces.

1. Een snelle (administratieve) afwikkeling is essentieel voor uw succes

Hoewel de opslag van korte duur is, komen er genoeg administratieve handelingen om de hoek kijken. Vaak gepaard met fysieke documenten. Maak het logistieke proces voor uw klanten én uzelf zo makkelijk mogelijk. Met de juiste crossdocking software weet u exact welke administratieve handelingen zijn uitgevoerd, en koppelt u de benodigde documenten zonder problemen. Of het nu gaat om vooraf ingedeelde of geconsolideerde crossdocking. Of een mix van beiden.

Gaat het om internationale (luchtvracht) goederen? Dan is de registratie van een aantal specifieke gegevens van belang. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan:
– T1 nummers en gekoppelde gegevens
– Air Way Bill (AWB) nummer
– House Air Way Bill (HAWB) nummer
– MRN of NCTS nummers
– ACN bonnen/nummers

2. Duidelijke procedures: meer snelheid en hogere kwaliteit

Zeg je crossdocking dan zeg je snelheid. Maar dat mag niet ten koste gaan van uw kwaliteit. Zorg dat iedereen exact weet wat er moet gebeuren. Of ze nu al jaren in dienst zijn of het hun eerste werkdag is. Duidelijke procedures en een simpele werkwijze bieden uitkomst. De kracht zit in de expertise van uw team om het logistieke proces te vereenvoudigen en de informatiestromen te optimaliseren. Registreer bij ontvangst en verplaatsingen alle stappen met een simpele RF-scanactie. Daardoor kan de overslag van goederen realtime gevolgd worden en is bij laden exact bekend waar de goederen klaarstaan.

De meest voorkomende ergernissen binnen crossdocking:
– Hoeveelheid handmatige administratieve handelingen voor één zending
– Onvoldoende inzicht op status en verdere afwikkeling van zendingen
– Waar staan mijn zendingen, geen snelle doorverlading mogelijk
– Omslachtig dossierafwikkeling
– Gebrek aan eenduidige procedures
– Ongelabelde pallets

3. Duidelijke communicatie voor een heldere goederenstroom

Max Verstappen zou de formule 1 niet hebben kunnen winnen zonder een perfecte samenwerking met zijn team. Dat geldt niet anders dan voor uw operatie. Dagelijks ontvangt u goederen vanuit verschillende leveranciers. Het succes hangt af van uw samenwerking en communicatie tussen alle betrokken partijen. Van uw leveranciers tot medewerkers, vervoerders en klanten. Informeer leveranciers en klanten over de laatste status en verwachte aankomsttijd (ETA) via EDI.

4. Houd per zending bij wat de status is

Traceability is onmisbaar. Zorg dat u exact weet wat de status van de zending is. Dat kan uiteraard per type zending diverse statussen zijn. Met de input van logistiek dienstverleners zoals VCK Logistics, IWS en Rutges Cargo biedt 3PL Dynamics u de mogelijkheid per zendingsoort een workflow (set van statussen) te koppelen.

Crossdocking: “Efficiënt distributieconcept waarbij artikelen direct van inslag naar uitslag verplaatst worden, zonder ze eerst op te slaan. Andere term die hiervoor gebruikt wordt is overslag.”

5. Beperk het aantal administratieve handelingen. Combineer warehousing & forwarding in één

Kern van deze blog is het reduceren van (handmatige) administratieve handelingen. De volgende stap hierin is een geïntegreerde oplossing. WMS & 3PL forwarding in één. Hierdoor ontstaat vanuit de inslag een nieuwe entiteit: de zending. De zending is gekoppeld aan een agent en kan één of meerderen in- of uitslagen bevatten. Die op hun beurt weer voor één of meerdere klanten (houses) bedoeld zijn. Zodra in een zending goederen worden ontvangen, wordt op de achtergrond automatisch per klant een in- of uitslag aangemaakt en doorgeboekt. Door deze werkwijze is het aantal administratieve handelingen beperkt en kan volstaan worden met het uitvoeren van activiteiten in het zending document.

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3PL Dynamics crossdocking functionaliteit?

Op 8 juni, om 10.00 uur verzorgt onze partner Elevate-IT tijdens een live webinar een demonstratie van de crossdocking functionaliteit in 3PL Dynamics.

Leer in 30 minuten meer over: 

  • Sorteren, groeperen, verpakken en samenvoegen van goederen
  • Zendingen aanmelden en volgen via het web portaal
  • Koppelen van inslagen aan uitslagen op basis van een bovenliggende transportopdracht
  • Versturen van automatische orderupdates via EDI
  • Automatisch toewijzen van inkomende goederen aan een specifieke route of postcodegebied