Als logistiek dienstverlener in de koel- & vries opslag vraagt u zichzelf misschien af: ‘wat is eigenlijk zo specifiek aan koel-vries logistiek? Het is gewoon opslag, transport en distributie.’ Maar als koel- en vrieshuis loopt u tegen hele andere uitdagingen aan dan een niet gekoeld warehouse.

Zo kunnen uw werknemers niet lang in de vriezer blijven en dat kan de productiviteit van uw processen schaden. Ook komen de verse en diepgevroren goederen niet vanzelf veilig bij uw klanten terecht. Hiervoor moet u aan veel kwaliteitseisen voldoen. U heeft dus constant te maken met controle en beheersing van temperatuur, registratie van batchnummers, productiedata en THT-gegevens. Daarnaast bent u altijd op zoek naar mogelijkheden om de efficiëntie van uw processen te maximaliseren, uw productiviteit te verbeteren en uiteraard product verlies te beperken. Hoe zorgt u dat u al deze processen moeiteloos kunt stroomlijnen?

Software voor de koel- en vries branche

Om al uw warehouseactiviteiten moeiteloos te stroomlijnen heeft Boltrics, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Koel- en Vrieshuizen (NEKOVRI), een softwareoplossing specifiek voor koel- en vrieshuizen ontwikkeld. Vandaar dat de software oplossing ook de naam NEKOVRI Dynamics mag dragen.

Het bevat standaard alle functionaliteiten voor uw logistieke- en bedrijfsprocessen. Van controle en beheersing van temperatuur, tot registratie van batchnummers, productiedatum en THT-gegevens. Maar ook voor inkoop, verkoop en financiën. In deze blog bespreken we de branche specifieke functionaliteiten in een vogelvlucht.

Controleer de kwaliteit zonder administratie frustratie

Vanzelfsprekend controleert u bij aanlevering of er geen sprake is van schade. Maar sommige producten vragen om een extra kwaliteitscontrole. Door de koppeling van draadloze terminals of tablets aan het WMS-systeem kunt u goederen op alle momenten in het logistieke proces controleren op kwaliteit. Denk aan de kleur van het product, rijpingsstadium, zuurwaardes, de functionele werking van het artikel of eventuele schades aan een product of verpakking. U bepaalt zelf op welke kenmerken u wilt controleren. De resultaten worden vervolgens in het WMS gekoppeld aan de betreffende goederen, artikelen, partijen of batches. Zo heeft u alles netjes geregistreerd en gegevens binnen handbereik.

Bewaak de kwaliteit met temperatuurcontrole

Wat is de temperatuur in de vrachtwagen bij aankomst? En in welke koel-/vriescel heeft een specifieke pallet gestaan? Als logistiek dienstverlener in koel- en vriesproducten staat het controleren van de temperatuur hoog op uw to-do lijst. Blijkt uit de historie dat er sprake was van een afwijking qua temperatuur, dan weet u exact welke pallets daar hebben gestaan. Daarnaast wordt het een koud kunstje om de waardes van een steekproef vast te leggen en te traceren welke route goederen in uw warehouse hebben afgelegd.

Voorkom discussie bij schade

Zodra de goederen binnenkomen in het warehouse worden de barcodes gescand door bijvoorbeeld de heftruckchauffeur. Wordt er schade geconstateerd? Met de app (op tablet of telefoon) wordt snel en eenvoudig een foto gemaakt en eventueel een beschrijving van de schade ingegeven. De foto en toelichting worden direct in het WMS/TMS gekoppeld aan de inslag. Indien gewenst gaat er automatisch een (e-mail)bericht naar de betreffende klant, met de foto als bijlage. Hierdoor informeert u uw klant zo snel mogelijk en voorkomt u discussie over de veroorzaker of de omvang van de schade.

Voldoe moeiteloos aan de eisen voor biologische producten

Er is steeds meer aandacht voor biologische producten. Maar daarmee neemt ook het toezicht toe om zeker te zijn dat de producten die als biologisch worden aangeduid ook echt biologisch zijn. Daarom moet ieder bedrijf dat deze producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat binnen Nederland beschikken over een Skal certificering. Biologische producten moeten zo opgeslagen worden dat vermenging of verwisseling met andere producten is uitgesloten. Met onze software legt u moeiteloos alle gegevens vast in de voorraad – van het traceren van artikelen, tot de wijze waarop u de procedures moet uitvoeren.

Waarborg een volledige track & trace

Producten dienen altijd traceerbaar te zijn, bijvoorbeeld op basis van batchnummer of THT-datum. Gelukkig legt u met onze software (Skal-)eigenschappen op diverse niveaus vast. Van de stamgegevens, zoals het artikel, de THT-datum verplichting en de omschrijving. Maar ook de wijze waarop u de procedures moet uitvoeren. Denk aan een temperatuurmeting op het inslag-/uitslagdocument of een tussentijds zuurmeting. Alle artikelen kunt u moeiteloos volgen door het gehele proces.

Realtime communiceren en integreren met EDI

Daarnaast heeft u als koel- en vrieshuis met verschillende instanties te maken die zich toeleggen op de controle van de door u uitgevoerde werkzaamheden. Neem bijvoorbeeld de NVWA. De mogelijkheid om uw processen te integreren, bijvoorbeeld via EDI, kan u veel tijd besparen.

Bovendien worden steeds meer goederen, juíst ook levensmiddelen, just-in-time besteld. Een integratie met uw klanten en ontvangers vanuit een open platform, die de mogelijkheden biedt om op verschillende manieren te communiceren, zorgt ervoor dat u uw communicatie verregaand kunt automatiseren. Zo houdt u weer tijd over voor andere zaken.

Meten is weten

Als laatste geldt natuurlijk: meten is weten. Dit geldt voor elke business, maar als logistiek dienstverlener in de koel- en vrieslogistiek legt u veel kapitaalbeslag. Logischerwijs wilt u kunnen identificeren welke klanten geld opleveren én welke geld kosten. Met inzicht in de omloopsnelheid of de bezettingsgraad per klant, weet u precies hoe u rendabel kunt werken of kunt u tariefsaanpassingen doorvoeren.

Nekovri Dynamics in een vogelvlucht

Benieuwd naar de andere branche specifieke functionaliteiten in Nekovri Dynamics? We nemen u graag mee in onderstaande video.

Een koud kunstje voor Boltrics

Kortom, met Nekovri Dynamics komt u niet van een koude kermis thuis. Meer weten over onze software? Of bent u benieuwd wat Nekovri Dynamics voor uw organisatie kan betekenen? Mail naar marketing@boltrics.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.