De update naar Business Central v17 is in aantocht en zoals u in onze vorige blog heeft kunnen lezen, is updaten naar de nieuwste technologie erg belangrijk om in business te blijven. Sinds enkele maanden werkt een groeiend aandeel van onze klanten al met versie 16 of 17, maar de kans is groot dat u nog op v13 werkt. Om meteen met de deur in huis te vallen: de overgang van versie 13 naar de nieuwste versie is een grote stap. Het meest in het oog springende verschil is de overstap van de Windows Client naar de Modern Client. Maar dat is alleen nog maar het zichtbare deel. Ook onder de motorkap gaan tal van technische vernieuwingen schuil. Dit kan allerlei vragen oproepen. Wat verandert er bijvoorbeeld voor u als klant, als er productwikkeling plaatsvindt? Of hoe worden technische wijzigingen nu doorgevoerd in uw omgeving? In deze blog ga ik in op de consequenties van de wijzigingen voor het uitleveren van nieuwe functionaliteit aan uw omgeving.

In het vervolg wordt er gesproken over uitleveringen. Een uitlevering is een update of uitbreiding van uw software, dus een technische aanpassing om functionaliteit te verbeteren.

De situatie tot en met Business Central versie 13

Laten we beginnen bij de oude situatie. Schematisch ziet dat eruit zoals in de afbeelding hieronder. Stap 1 beschrijft hoe een van onze developers voor u een codewijziging maakt en deze direct in uw database doorvoert. In de praktijk werd een aanpassing eerst in de RAPP-omgeving getest en na goedkeuring in de PROD-omgeving doorgevoerd. Het gehele proces, dat uw specifieke productontwikkeling aangaat, vindt plaats in het blauwe vak.

Maar dan zijn we er nog niet. De stappen 2 en 3 in de oranje vakken beschrijven hoe de code vervolgens door ons verder wordt verwerkt. Allereerst worden codeaanpassingen vanuit uw omgeving verzameld door het Development Team om deze samen te voegen met wijzigingen van andere klanten in een Development Database (2). Deze verzamelde code wordt op een zeker moment uitgeleverd aan andere omgevingen, bijvoorbeeld bij een update of nieuwe installatie (3). Op deze manier ervaarde u dus de voordelen van de branchestandaard. 

Het kenmerkende aan deze werkwijze is dat een codewijziging zeer snel kan worden doorgevoerd in uw omgeving. Er zijn geen tussenstappen nodig. Dit zorgt er echter wel voor dat er praktisch geen controle of borging is in dit proces, waardoor kleine fouten zo gemaakt zijn. In de nieuwe situatie is dit anders.

De nieuwe situatie

Het plaatje van de nieuwe situatie is complexer en kent meer stappen. Er zijn twee belangrijke verschillen met de oude situatie:

  1. De code wordt niet langer in een Business Central Database bewaard. In plaats daarvan wordt de code opgeslagen in een code-repository (een soort bibliotheek).
  2. Het is niet langer mogelijk om code rechtstreeks in een database aan te passen. In plaats daarvan worden nu apps uitgeleverd (geüpdatet) waarvan 3PL Dynamics de belangrijkste is.

‘Wat betekent dit’, vraagt u zich nu af? Zoals u kunt zien in de flow hieronder wordt nieuwe functionaliteit na ontwikkeling (1a) eerst toegevoegd aan de code-repository (2). Deze code moet vervolgens worden gecompileerd of gebuild tot een app (3). Ten slotte wordt deze app aan u uitgeleverd (4). Om nieuwe functionaliteit te testen in de RAPP kan wel een binnenbocht worden genomen (1b) zodat er alsnog snel ontwikkeld en getest kan worden. Deze werkwijze is sneller maar ook minder veilig en wordt daarom alleen gebruikt voor RAPP-omgevingen.  

De code-repository bevat verschillende varianten van onze code. Hierdoor is het nog steeds mogelijk om een onderscheid te maken tussen de specifieke versie die u gebruikt, waarmee u uitgebreid heeft getest, en versies waarmee andere klanten werken. De functionaliteit die voor u is ontwikkeld wordt ook toegevoegd aan de codevarianten van andere versies (2), gecompileerd (5) en uiteindelijk uitgeleverd aan andere klanten (6). Bij een update krijgt u dus nog altijd de beschikking over nieuwe functionaliteit die in eerste instantie voor andere klanten is ontwikkeld. Oftewel, we voorzien u nog steeds van de branchestandaard.

Wat betekent dit voor u?

De nieuwe manier van werken is moderner en meer gestructureerd. Het biedt Boltrics veel mogelijkheden om kwaliteit van de uitleveringen op termijn verder te verbeteren en te controleren. Op allerlei vlakken is de werkwijze minder foutgevoelig door de extra structuur. De uitgebreidere beheermogelijkheden maken het ook mogelijk om volledig identieke uitleveringen aan verschillende omgevingen uit te voeren. Dit is een voordeel als u als meerdere vestigingen heeft met elk een eigen Business Central-database. U kunt zo dus zorgen dat al uw vestigingen gelijke functionaliteit hebben.

Uitleveringsproces

Een andere consequentie van de structuur is dat uitleveren naar een productieomgeving minder snel gaat, omdat er meer stappen in het proces zitten. Bovendien is het niet langer mogelijk om alleen een enkel codeobject aan te passen zonder impact op de operatie. Bij alle technische wijzigingen zal een volledige app uitgeleverd moeten worden. De impact daarvan is gering, maar wel merkbaar: u zult bij het uitvoeren van een update alle sessies moeten herstarten. Bij voorkeur vindt een uitlevering dan ook plaats op een luw moment. Ondanks dat de uitlevering wellicht minder snel plaats vindt, beschikt u via deze weg wel over een veilige omgeving met een verminderde kans op fouten.

Technische mogelijkheden

De technische verschillen met de vorige versies zijn een prikkel om liever een enkele grote aanpassing door te voeren, dan vele kleine aanpassingen. Kleine aanpassingen kosten meer tijd dan voorheen, vanwege de doorlooptijd van het proces tot uitlevering. Daar staat tegenover dat we een robuustere structuur met meer borgingen tot onze beschikking hebben, wanneer u grotere aanpassingen wilt doorvoeren. Bovendien is productontwikkeling in zijn algemeenheid eenvoudiger en daardoor ook sneller. Met name bij grotere wijzigingen, dankzij de modernere ontwikkeltools die we nu tot onze beschikking hebben.

Meer informatie over uitleveringen

Bent u geïnteresseerd in de technische kant van onze branchestandaard? En wilt u meer weten over hoe de uitlevering van uw software op de achtergrond in zijn werk gaat? Stel uw vraag gerust en mail naar marketing@boltrics.nl.