De tijd dat u de hele dag thuis moet blijven, wachtend op een pakketje dat bezorgd wordt, is voorbij. Tegenwoordig krijgt u ruim van tevoren een berichtje met het tijdvak waarin de bezorger voor uw deur staat en vaak daarna ook nog een preciezere update van dit tijdslot. Op deze manier wordt u thuis zo goed mogelijk op de hoogte gehouden van de status van uw bestelling. Maar ook op de werkvloer wilt u geïnformeerd worden over uw order. Wanneer u het transport van zendingen regelmatig uitbesteedt, hoe zorgt u er dan voor dat u en uw klanten continu op de hoogte zijn van de meest recente status van de zendingen? Met de nieuwe functionaliteit Document Colli Status in 3PL Dynamics houdt u uw medewerkers en klanten op de hoogte van de meest recente transportstatus, zonder dat dit u extra werk oplevert.

De meest recente status automatisch op uw uitslag

Wanneer u de zending van pakketjes of goederen uitbesteedt aan een derde partij, wilt u wel inzicht houden in waar de zending zich bevindt of wanneer deze is afgeleverd bij uw klant. In 3PL Dynamics kunt u dit nu direct zien op het uitslagdocument van uw order. Met behulp van een automatisch gegenereerd bericht, dat werkt met een koppeling met Transsmart, geeft de transporteur automatisch de meest recente status door aan uw systeem. Dit gebeurt op het veld ‘colli status’ op de document colli regels. Zo ziet u direct waar uw pakketje zich in het proces bevindt.

Een palet van mogelijkheden in één systeem: werk met verschillende statussjablonen per transporteur

Verschillende transporteurs kennen verschillende statussen en beschrijvingen. Natuurlijk kennen ze allemaal soortgelijke statussen als ‘zending afgeleverd op bestemmingsadres’ of ‘chauffeur is onderweg’. Elke transporteur kent echter zijn eigen status codes, welke staan voor de status van de zending. Zo heeft PostNL alleen al bijvoorbeeld 120 verschillende statuscodes die een pakketje kan hebben. In het veld ‘Colli Statussjabloon’ bepaalt u welk statussjabloon is gekoppeld aan de transporteur. Op deze manier zorgt u ervoor dat welke transporteur u ook gebruikt, de juiste status doorgegeven kan worden aan uw systeem.

In één oogopslag zien welke status de zending heeft

Het statussjabloon, dat u koppelt aan de transporteur, bestaat uit verschillende statussen. Deze statussen worden omschreven met een status code. In onderstaand voorbeeld ziet u dat de uitslag statussjabloon ‘POSTNL_PNL’ heeft met als status code ‘J05’. Dit staat bij PostNL voor status ‘de chauffeur is onderweg’.

Statussjablonen instellen

Om direct te kunnen zien welke status uw zending bij de vervoerder heeft, zoals in bovenstaande afbeelding, moet u het statussjabloon van deze vervoerder vullen met de bijbehorende statussen. In dit voorbeeld is statussjabloon ‘POSTNL_PNL’ aangemaakt. Wanneer u uw statussjabloon instelt, voert u vervolgens alle mogelijke statussen in die de vervoerder kan hebben. Op deze manier weet u precies wat elke status inhoudt bij de desbetreffende transporteur. In onderstaand voorbeeld ziet u dat status ‘S15’ gelijk staat aan ‘zending is afgeleverd’ en status ‘B10’ staat voor ‘zending is vermist’. Wanneer u alle mogelijke statussen van de vervoerder heeft ingevoerd, is het statussjabloon klaar voor gebruik.

Wanneer uw vervoerder net als PostNL ruim 120 verschillende statussen heeft, kunt u deze eenvoudig inlezen in 3PL Dynamics met een Excel-import.

Vind pakketjes makkelijk terug met de statuslog

Naast dat u en uw klanten met de nieuwe functionaliteit continu op de hoogte zijn van de meest recente status, worden de statussen ook automatisch bijgehouden in de statuslog. In deze log ziet u direct wanneer welke statusovergang heeft plaatsgevonden. Op deze manier kunt u niet alleen realtime uw pakketjes in de gaten houden, maar kunt u ook de eerdere stadia zien in het bezorgingsproces van uw pakketje. Deze informatie kan belangrijk zijn om uw klanten te informeren dat de bezorger onderweg is of juist om de vervoerder te confronteren met eventuele vertragingen in het proces.

Wilt u ook de voordelen benutten van Document Colli Status?

Wanneer u gebruik maakt van de functionaliteit Document Colli Status heeft u in een mum van tijd, altijd inzicht de meest recente status van uw zendingen. U hoeft slechts eenmalig de transporteur aan te maken en het sjabloon te vullen met de bijbehorende statussen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de nieuwe functionaliteit? Of wilt u Document Colli Statussen zelf toepassen in uw WMS? Contact ons dan via het klantportaal. Onze consultants staan voor u klaar.