Juni staat alweer voor de deur, maand zes, halverwege het jaar 2020. Waar dit jaar tot nu toe voor vrijwel iedereen anders loopt en voor iedereen andere uitdagingen meebrengt, kunnen we het over één ding eens zijn: het coronavirus heeft roet in het eten gegooid van bijna alle plannen en voorspellingen. Of toch niet? Voorafgaand aan 2020 is er flink gespeculeerd en zijn de trends voor het toen nog aanstaande jaar in beeld gebracht. Maar hoeveel zien we daarvan nu nog terug? Welke trends hebben stand gehouden? En waar moet u rekening mee houden in het vervolg van het jaar?

Coronavirus – economie: 1-0?

Afgelopen december voorspelde de ING een omzetgroei van 2% in de logistieke sector, waarbij de Rabobank juist een lichte krimp van 0,6% voorspelde. Beide verwachtingen kunnen halverwege 2020 al in de prullenbak. Daarnaast worden de verschillen in de logistieke sector door de coronacrisis groter. Waar sommige e-fulfilment bedrijven het werk amper bij kunnen houden, moeten andere logistiek dienstverleners er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. Uit onderzoek van TLN blijkt dat ongeveer 70% van de logistiek dienstverlener last heeft van de coronacrisis. Dat blijkt ook uit de omzetcijfers. Zo werden ondernemers de afgelopen periode geconfronteerd met een omzetdaling van gemiddeld 30% in vergelijk tot dezelfde periode vorig jaar.

Ruimte voor de counter

Zijn er dan nog lichtpuntjes? Jazeker! Het belang van de logistieke sector is de afgelopen periode meer dan duidelijk geworden in de maatschappij. Bovendien is de logistieke sector een van de eerste sectoren die zal profiteren wanneer de economie weer aantrekt, aldus Jan Fransoo, hoogleraar Kühne Logistics University in Hamburg. Daarbij kunt u in onderstaande afbeelding zien dat de Rabobank voorspelt dat de Logistieke sector volgend jaar alweer groeit. Kortom, we staan nu misschien wel 1-0 achter, maar we komen hard langszij. 

Een tweede helft met passende software

De huidige coronacrisis, met in het bijzonder de bijbehorende maatregelen, brengen niet alleen problemen. Ze brengen ook het beste in onze creativiteit, doorzettingsvermogen en solidariteit naar boven. Ook in de logistieke sector. Als logistiek dienstverlener ziet u aan alle kanten nieuwe innovaties, ideeën en hulpmiddelen die ervoor zorgen dat uw bedrijfsprocessen door kunnen gaan. De voorspelde technologische ontwikkelingen zouden daarom ook sneller hun weg vinden in het logistieke veld.

Uw softwareoplossing speelt hierin een enorme rol en ook in de tweede helft van 2020 zal deze rol groot blijven. Waar het voorheen al belangrijk was om uw software op de juiste manier in te zetten en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, zult u in het vervolg van het jaar dit ook moeten doen om uw medewerkers veilig te laten werken en gezond te houden.

Zo kunt u door orders te picken per zone niet alleen de efficiëntie in uw warehouse verhogen, maar zorgt u ook meteen dat uw medewerkers niet in dezelfde zone werken en dus niet te dicht bij elkaar komen. Daarnaast kunt u met behulp van uw WMS slim omgaan met uw expeditie vakken. Zo kunt u deze laten corresponderen met het dock waar de goederen geladen moeten worden. Dit verhoogt niet alleen de traceerbaarheid, maar voorkomt dat uw werknemers goederen vanuit expeditie vak 1 naar een dock aan de andere kant van het warehouse moeten verplaatsen. Door deze afstand te minimaliseren, minimaliseert u dus ook direct het contact onder medewerkers, kunt u voldoen aan de maatregelen en verhoogt u ook nog eens uw efficiëntie.

De bal gaat weer rollen

Intussen gaat de economie langzaam weer van het slot. In de tweede helft van 2020 zal meer en meer open gaan en zal de logistieke sector hiervan profiteren. Voorkom dat u in de toekomst door een gelijke crisis wordt getackeld. Zorg daarom dat uw software de mogelijkheden heeft om zich aan te passen aan de voorgeschreven maatregelen, terwijl u de efficiëntie tegelijkertijd weet te verhogen. Wilt u weten wat de Boltrics oplossing (nog meer) te bieden heeft? Mail dan naar sales@boltrics.nl en scoor.