Hoeveel tijd besteedt u op een gemiddelde werkdag aan het inplannen en combineren van verschillende orders? Verliezen u en uw collega’s regelmatig het overzicht tussen alle orders? U bent niet de enige. Zeker als het gaat om veel kleine orders, kunt u er een flinke kluif aan hebben om het overzicht te bewaren. Geen zorgen. De oplossing is dichterbij dan u denkt.

In deze vierde blog uit de serie E-fulfillment behandelen we hoe u uw proces efficiënter kan indelen met behulp van orderpick toewijzing.

Wat is toewijzing van orderpick en hoe werkt het?

In het proces van orderpicking is het inplannen van orders meestal erg tijdrovend en de planningsafdeling heeft er dan ook hun handen vol aan. In tegenstelling tot de gebruikelijke werkwijze, waar de planning leidend is voor het proces, bepaald bij orderpick toewijzing de orderpicker zelf wanneer hij of zij start met een nieuwe orderpick ronde. Wanneer de orderpicker zich aanmeldt, vraagt hij of zij automatisch om opdrachten. Vervolgens wordt de beste set orders toebedeeld en kan het orderpicken beginnen.

Wat is de beste set orders? 

De (set) orders die de orderpicker krijgt, kan door de key-users zelf worden ingericht en worden geoptimaliseerd. Zo wordt er bij toewijzing gekeken naar bijvoorbeeld de voorraad en de maximum capaciteit per set (wave). Welke mogelijkheden heeft u in het bepalen van uw beste set orders? 

Directe toewijzing

Directe toewijzing; de naam zegt het eigenlijk al. Er wordt een toewijzing gedaan voor de orderpicker. Hierbij wordt er gekeken naar de huidige voorraad, en of deze toereikend is voor de order. Wanneer dit geen blokkades oplevert, kunnen er documenten worden toegewezen tot de pickkar vol is en het limiet is bereikt. Dit limiet kan zelf worden ingesteld aan de hand van het maximale gewicht per set (wave) en de hoeveelheid grote en kleine kratten (aan de hand van eigen in te richtte grootte) dat op de pickkar past. Zodra de set bekend is, worden de documenten met de naam van de orderpicker gemarkeerd en start de pick ronde.

Een rondje om? Zeker niet!  

Naast de zelf in te richten capaciteit, is het bij Toewijzing van Orderpick mogelijk om de orders per zone te groeperen. Op deze manier worden de orders zo veel mogelijk in hetzelfde deel van het magazijn uitgevoerd en hoeft de orderpicker niet het hele warehouse door in slechts één pickronde. Door op deze manier rekening te houden met de looproutes van de orderpicker wordt de tijd van een pickronde drastisch gereduceerd.

Vandaag besteld, morgen in huis?

Ook is het mogelijk om prioriteitsorders te definiëren. Dit kan door een ‘time-gap’ in te richten. Deze functie zorgt ervoor dat prioriteitsorders vastgesteld worden aan de hand van de geplande einddatum. Deze orders zorgen dan niet voor conflicten met de normale pickorders. De prioriteitsorders worden versneld verzonden en daarom versneld gepickt.

Succesvolle E-fulfilment begint bij een goed orderpickproces. Hulp nodig bij het inrichting van uw orderpickproces? Wilt u weten welke toewijzingen voor u het beste zijn? En hoe u deze moet toepassen in uw WMS? Neem dan contact op, wij helpen u graag!