Onlangs zocht ik uit waar de 10 grootste magazijnen ter wereld staan en hoe groot deze daadwerkelijk zijn. Gelukkig weet u nu ook het antwoord daarop, dus kunnen we doorgaan naar de volgende logistieke giganten van deze wereld: containerschepen. Want u als freight forwarder weet net zo goed als ik – of waarschijnlijk beter – dat deze ook flinke proporties kunnen aannemen. Maar welke proporties precies was mij nog niet bekend. Daarom zocht ik deze week voor u uit hoe groot de 10 grootste containerschepen ter wereld zijn.

Een introductie in de grootste containerschepen ter wereld: ULCS

Gelijk aan het begin van mijn zoektocht stuit ik op de afkorting ULCS. Dit staat voor Ultra Large Container Ship en dit is de verzamelnaam voor containerschepen met een containercapaciteit van 10.000 TEU of meer. Dit is de standaardeenheid waarin we de capaciteit van een containerschip uitdrukken: Twenty foot Equivalent Unit. Ter beeldvorming kunt u ervan uitgaan dat er voor een standaard container twee TEU gerekend wordt. Oftewel een ULCS vervoert minimaal 50.000 standaard containers.

Aftellen naar de grootste containerschepen ter wereld

Met deze voorkennis kunnen we gaan aftellen naar de allergrootste ULCS. Maar voordat we dit gaan doen, moet ik wel even een kanttekening plaatsen: schepen zijn niet zo uniek als magazijnen. Waar van magazijnen maar vaak één soort is, worden er van containerschepen meerdere versies van hetzelfde model gemaakt. Daarom pak ik de 10 grootste modellen erbij en zo het rijtje wat gevarieerder maken.

10. De kleinste grote jongens: Ever Glory, – Govern & – Globe

Onderaan de lijst vinden we drie modellen uit 2019 van rederij Evergreen Marine, namelijk de Glory, Govern en Globe. Met 20.160 TEU hebben deze schepen een dubbele capaciteit van wat een Ultra Large Container Ship nodig heeft. Dit komt in de praktijk neer op een schip van 400 meter lang en 58,8 meter breed. Hier passen dus vier voetbalvelden aan containers op en dan heeft u slechts de oppervlakte te pakken. Omhoog stapelen kan uiteraard ook nog, tot een maximum draagvermogen (DWT) van 199.489 ton.

9. De mollen van de Marshalleilanden

Vervolgens nummer negen in de top-10. Langer of breder zijn de MOL schepen van rederij ONE niet, maar ze zijn in 2017 wel efficiënter gebouwd. In plaats van 20.160 TEU hebben deze vier (Tradtion, Tribute, Trust en Triumph) schepen een containercapaciteit 20.170 TEU. Maar hoewel er meer containers op passen, hebben deze schepen een lagere DWT en tonnenmaat (GT) dan de Glory, Govern en Globe. Beoordeelt u zelf wat u zwaarder vindt wegen. Als u dit letterlijk neemt, dan winnen de nummers 10 in ieder geval.

8. Gevolgd door de mollen van Panama

Op plek nummer acht vinden we weer twee modellen van rederij ONE, en ook deze modellen vallen onder de MOL lijn. Het betreft de in 2017 gebouwde Truth en de Treasure uit 2018. Ook deze schepen onderscheiden zich niet door lengte of breedte, ze zijn namelijk minder lang (399 meter) en smaller (58,6 meter). Maar deze ULCS onder de Panamese vlag hebben wel een capaciteit van 20.182 TEU.

7. Zeven Ever schepen van Evergreen Marine

Op de zevende plek vinden we geheel toepasselijk zeven Ever schepen van Evergreen Marine. Deze plek wint in ieder geval de tongbrekerwedstrijd. Qua lengte en breedte komen deze schepen uit 2018 en ’19 overeen met de nummers 9 en 10. Het draagvermogen is daarentegen wel groter en uiteraard de containercapaciteit ook. Deze modellen kunnen 20.388 TEU aan, oftewel 10.194 standaard containers. Ook hiervan varen veel schepen onder de Panamese scheepsvlag, maar een enkeling ook onder de Singaporese of Liberiaanse.

6. Maersk en de allitererende steden

De Deense Multinational Maers voert de zesde plek aan met maar liefst elf schepen. En al deze schepen zijn vernoemd naar een grote stad die begint met dezelfde letter als Maersk: M. Het is al een prestatie op zich dat het gelukt is om 11 steden met de M te vinden, probeert u het maar eens. Ik zal er in ieder geval één prijsgeven: ons eigen Maastricht. Met een containercapaciteit van 20.568 kunnen deze schepen aanzienlijk meer containers kwijt dan hun voorgangers.

5. Het grootste containerschip ter wereld?

In het midden van de lijst treffen we gelijk het grootste containerschip ter wereld aan. Dat wil zeggen, in lengte. Met een lengte van 400 meter en een breedte van 59 meter zijn de drie CMA CGM schepen uit 2018 de grootste vaartuigen die we op onze zeeën en oceanen tegen kunnen komen. Van deze drie spant de CMA CGM Antoine de Saine Exupery de kroon, want naast een TEU van 20.954 heeft dit schip ook het meeste draagvermogen: maar liefst 202.684 ton.

4. De Hongkongse schepen van COSCO

Nog even en we zijn bij de top 3, maar eerst de giganten van rederij COSCO. Met zes schepen afstammend uit 2018 en 2019 weet de Chinese rederij als eerste in de lijst de grens van 21.000 TEU te doorbreken. De zes schepen, allemaal vernoemd naar galactische termen, zoals Nebula en Solar, hebben namelijk een containercapaciteit van 21.237 TEU. Ze voeren allemaal de scheepsvlag van Hongkong, die op de bijna 400 meter lange schepen te zien is.

3. We blijven nog even in Hongkong

Op de bronzen plaats vinden we weer enkel schepen die onder de Hongkongse vlag varen. Alleen ditmaal zijn de ULCS van rederij OOCL. Sinds 2017 was de OOCL Hong Kong het grootste schip ter wereld, totdat er in 2019 flink gebouwd werd door de concurrent. De zes schepen op de derde plaats kunnen 21.413 TEU kwijt en zijn allemaal vernoemd naar geografische gebieden. Naast Hong Kong zijn de overige vernoemd naar Germany, Japan, United Kingdom, Scandinavia en Indonesia. Alle schepen zijn 399,9 meter lang en 58,8 meter breed.

2. MSC + Panama = gigantische schepen

Na brons komt zilver en deze plak wordt verdiend door drie schepen van MSC: Mina, Isabelle en Arina. Dit zijn de eerste schepen in de lijst die breder zijn dan 60 meter, namelijk 61 meter. Gecombineerd met de lengte van 399,8 meter hebben ze een containercapaciteit van 23.656 TEU. Ook het verschil met het draagvermogen en de tonnenmaat is groot met zijn achterliggers. Dit zijn respectievelijk 228.149 ton en 232.618.

1. Echt gigantische schepen

De rekensom in de vorige kop verraadde het al een beetje: ook de nummer één is van MSC en voert de Panamese vlag. De MSC Gülsun, Samar en Leni zijn de grootste containerschepen ter wereld. Met een lengte van 399,9 meter, een breedte van 61,5 meter en een containercapaciteit van maar liefst 23.756 TEU, mogen deze jongens met recht een Ultra Large Container Ship genoemd worden.

Concluderend over de grootste containerschepen ter wereld

In tegenstelling tot de grootste magazijnen ter wereld, zitten er bij de grootste containerschepen ter wereld minder verschillen binnen de top-10. Elk schip is rond de 400 meter lang, rond de 60 meter breed en kan tussen de 20- en 24.000 TEU aan. Maar bedenkt u zich eens dat door middel van EDI, blockchain en andere slimme technologieën vrijwel altijd bekend is welk artikel in welke container zit. Dat is bijna niet voor te stellen als u de MSC Gülsun hierboven bekijkt. Welke slimme oplossingen er nog meer bestaan in de forwarding-branche, vertellen wij u graag. Bekijk hier ons on-demand webinar >>