Tijdens uw zoektocht naar goede logistieke software komt u er al gauw achter dat er veel partijen zijn die dit aanbieden. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld een nieuwe vrachtwagen, kunt u niet even gemakkelijk een testrit maken. Zelfs als dit wel kon, heeft u niet genoeg tijd om te ontdekken of de software uw problemen effectief en efficiënt oplost. Hiermee komen we wel direct bij het eerste kenmerk van goede logistieke software: het moet uw problemen oplossen. In deze blog ga ik dieper in op dit én andere kenmerken van goede logistieke software.

Denk eerst in problemen, dan in logistieke oplossingen

Vaak refereren leveranciers naar hun software-systeem als een oplossing. Wij ook. En dit is niet zonder reden. Want het eerste en belangrijkste kenmerk van goede logistieke software is dat het uw logistieke problemen moet oplossen. Dus goede softwareontwikkeling begint met het juist en duidelijk vaststellen van uw probleem. Hiermee kan de ontwikkelaar meerdere opties afwegen om de best passende aanpak vast te stellen. Hierom is het belangrijk dat er bij de softwareleverancier consultants werken met functionele branche kennis. Alleen met IT-kennis komt u er niet.

Heeft u uw problemen duidelijk in beeld?

Denken in problemen is moeilijker dan het klinkt. Meestal zijn we vooraf al ingesteld op de oplossing, zonder echt stil te staan bij het probleem. Vragen uw klanten om duidelijkere communicatie? Waar komt dit dan door? Heeft u niet het juiste inzicht? Registreert u niet voldoende? Kunnen uw collega’s niet bij de juiste informatie? Kunt u hierdoor uw klanten niet volledig informeren? Mogelijk denkt u aan manieren om de communicatie te verbeteren, maar de kern ligt hier bij inzicht in uw eigen processen. Wij denken graag mee over uw problemen, om zo de juiste oplossing te vinden.

Goede logistieke software ontstaat in een iteratief proces

Het tweede kenmerk klinkt misschien wat vreemd, maar goede software ontstaat door gemaakte fouten. Want van fouten leert men. Een kind denkt niet urenlang na over de theorie van het lopen voordat hij het probeert. Nee, hij staat op, zet wat stappen en valt. En doet dit vervolgens opnieuw, maar dan net anders. En nog eens. Door te falen wordt het kind beter in lopen. Software is net als een kind groeiend en een softwareontwikkelaar leert door iteratief te werken. Sneller fouten maken leidt tot het sneller creëren van het beste product. Dit betekent automatisch dat ook in goede software fouten kunnen bestaan. Zolang deze gemakkelijk opgespoord en opgelost kunnen worden, maakt dit de software niet minder goed.

Meer doen met minder maakt goede logistieke software

Vervolgens ontstaat goede logistieke software door efficiëntie. Dit slaat zowel op het ontwikkelen van de software als het werken met de software. Wat betreft het ontwikkelen (of configureren) komt efficiëntie tot uiting in het projectteam. Hierbij geldt niet dat de snelste successen behaald worden door de meeste mensen. In veel gevallen wordt het project hierdoor alleen maar omslachtiger.

Ook de efficiëntie in gebruik onderscheidt goede van minder goede logistieke software. Hier gaat het niet zozeer om het aantal functies en features, maar hoe ze gebruikt worden en met welk effect. Hoe meer features en functies, hoe voller de software en hoe lastiger het bijhouden ervan is. Inclusief periodieke updates. Wanneer er een efficiëntere manier ontstaat om een probleem op te lossen, is het onverstandig de oude manier te laten bestaan. Want hoe erg zou u het bijvoorbeeld vinden als uw huidige printer niet meer kan faxen? En wanneer u één goed werkende functie voor meerdere problemen kunt gebruiken, creëert u een hele krachtige en werkende logistieke oplossing voor de lange termijn.

Goede software-engineers werken pragmatisch

Uiteraard maakt goede logistiek software zichzelf niet. Althans, nog niet. Wie weet waar Artificial Intelligence ons gaat brengen? Maar voorlopig maken engineers de software en een snelle engineer is een goede engineer. Met snelheid doel ik niet perse op het bouwen of opleveren van de software. Maar eerder in het bouwen van een eenvoudige en aanpasbare architectuur. Hierdoor voorkomt de ontwikkelaar fouten én kan de oplossing sneller hersteld of aangepast worden door collega’s, of zelfs door gebruikers. En dus ontwikkelt een goede softwareontwikkelaar op reproduceerbaarheid en de lange termijn.

Help jij de logistieke sector op weg met jouw skills?

Herken jij jezelf in degene die graag functioneel meedenkt of oplossingen voor de lange termijn creëert? Kan jij in problemen denken, maar net zo makkelijk in oplossingen? En wil jij bijdragen aan het nog efficiënter maken van de dynamische logistieke branche? Kijk dan eens op onze vacaturepagina, want dan hebben we mogelijk een match.

Wat kunnen we concluderen over goede logistieke software?

Concluderend kunnen we stellen dat goede software ontstaat en blijft bestaan door:

  • te werken vanuit een duidelijke probleemomschrijving;
  • hiervoor met consultants met marktkennis de beste oplossing te vinden;
  • deze oplossing door de best mogelijke softwareontwikkelaars te laten creëren;
  • enkel de beste oplossingen te laten bestaan;
  • en dit gehele proces als iteratief te beschouwen.

Benieuwd hoe wij werken bij Boltrics of welke van uw problemen onze software oplost? Neem contact met ons op en wij leggen u het graag uit.