In de afgelopen periode plaatsten wij meerdere blogs binnen het thema orderpicken. We begonnen bij de basis: 4 componenten voor de beste orderpickstrategie. Deze werd opgevolgd door het tactisch plaatsen van snellopers en langzaamlopers binnen uw magazijn en efficiënte looproutes creëren. Daarna werd er dieper ingegaan op uw orderpickers en kreeg u 5 aandachtspunten voor hun efficiëntie. Veel theorie met enkele praktische toelichtingen. Nu gaan we meer richting de invulling van de componenten, tips en aandachtspunten. Welke orderpickstrategie past het best bij uw werkzaamheden?

De basis staat

U weet dus nu waar u in de basis op moet letten. Uw orderpickers weten daarnaast waar zij tijdswinst kunnen boeken en uw magazijn is efficiënt ingericht. Nu is het de vraag wat u voor een opdracht u uw pickers meegeeft via hun scanner bijvoorbeeld. In deze blog leg ik u enkele afwegingen voor.

Sequentieel versus parallel

Als eerste moet er de keuze gemaakt worden of u de magazijnmedewerkers sequentieel of parallel laat werken. Bij sequentieel orderpicken worden de volledige orders compleet afgehandeld door één persoon. Van begin tot eind. Bij parallel orderverzamelen werken meerdere medewerkers tegelijk aan een order. Hierbij kan gedacht worden aan verschillende productcategorieën voor één klant, waarbij het inefficiënt zou zijn om het hele magazijn door te karren voor een order.

Per order versus per artikel

Een andere keuze die u moet maken is die tussen het picken per order of het picken per artikel. Wilt u dat een order eerst volledig afgerond wordt voordat er aan een nieuwe wordt begonnen? Of heeft u liever dat een picker zich over meerdere bonnen ontfermt en vergelijkbare producten verzamelt? Deze beide werkwijzen zijn zowel sequentieel als parallel uit te voeren. Boltrics kan dit vervolgens naar wens in uw WMS verwerken, zelfs als u met vergelijkbare producten met dezelfde kenmerken (mobiele telefoons bijvoorbeeld) werkt.

Waar hangt dit vanaf?

Het bovenstaande is uiteraard afhankelijk van bepaalde factoren. Allereerst is het assortiment van belang. Heeft u veel dezelfde producten of productgroepen? Is uw assortiment enorm uitlopend? Dit kan direct van invloed zijn op het aantal orders per dag, de tweede variabele die u in het achterhoofd moet houden. Binnen de food- of FMCG-branche lopen de ordernummers bijvoorbeeld hoog op. Maar wanneer u in witgoed zit, liggen de nummers aanzienlijk lager. Hoe gaat u hiermee om? Dit brengt me bij het derde aspect: de producten zelf. Elk product heeft zijn eigen kenmerken, welke weer invloed hebben op de magazijn- en voorraadindeling. Hier komen ook de snel- en langzaamlopers weer naar voren.

Algemene regels orderpicken

Zoals u misschien al merkt worden in deze blog veel vragen gesteld. En dat is het nou precies met orderpicking: er is geen juiste algemeen werkende strategie. In de praktijk zijn er te veel verschillende factoren aanwezig om algemene regels op te stellen. Anders kunnen we er ook niet zoveel blogs aan besteden. Het enige wat opgaat is dat in de meeste gevallen sequentieel per order verzamelen goed werkt als het aantal orderregels per order niet te groot is. Wanneer dit aantal groeit en het assortiment beperkt blijft, kan er aan parallel picken gedacht worden. Maar ook dit is niet altijd het geval.

Stel de juiste vragen

U zult echt uzelf de juiste vragen moeten stellen en deze zelf beantwoorden. Als u ze zelf kunt beantwoorden, betekent dit dat u uw processen duidelijk in kaart heeft en aan de hand van de bovenstaande variabelen en de vorige blogs uw juiste orderpickstrategie kunt bepalen. Als u de antwoorden niet direct heeft, neem contact op met ons en we denken graag met u mee.