In mei dit jaar noemde ABN AMRO het al: Business Intelligence krijgt de meeste impact op de logistieke sector. De bank vermoedt zelfs dat deze technologie op korte termijn op grote schaal ingezet zal worden door logistiek dienstverleners.

Niet verwonderlijk als we kijken naar de groeiende complexiteit in de supply chain. Want wanneer het ergens in de keten spaak loopt, holt de marge al snel achteruit. En dat kan flink in de papieren lopen. Overigens is inzicht in data niet alleen nuttig voor het optimaliseren van uw eigen bedrijfsprocessen. Ook bij uw opdrachtgevers neemt de databehoefte toe. Wat zijn bijvoorbeeld de snellopers en hoe kunnen ze het productieproces hier beter op afstemmen? Heeft u daar geen antwoord op? Dan loopt u het risico dat zij op zoek gaan naar een andere partner. We zitten door digitalisering en technologie nu eenmaal in de zogeheten “vierde industriële revolutie”. En u weet het: revolutie vraagt om verandering.

Kritieke prestatie-indicatoren logistiek

Oké, u bent ervan overtuigd: u wilt data-analyses integreren in uw werkzaamheden. Dat is al een begin. Maar hoe verder? Boltrics heeft in het verleden onder haar klanten een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hieruit zijn de 6 belangrijkste KPI’s volgens logistiek dienstverleners naar voren gekomen. U weet dus al welke key performance indicators, of kritieke prestatie-indicatoren, belangrijk zijn. Maar hoe leest u ze af en welke waarden zijn nu goed? In deze blog ga ik dieper in op de eerste van de zes: de bezettingsgraad.

Bezettingsgraad, waar hebben we het dan over?

Even een korte re-cap: wat is het ook alweer? De bezettingsgraad is het percentage dat aangeeft in welke mate de beschikbare capaciteit wordt gebruikt, aldus het Transport en Logistiek woordenboek. Oftewel: hoeveel plaatsen zijn er nog beschikbaar in uw magazijn en hoeveel zijn er in gebruik? Hoe hoger de bezettingsgraad, des te efficiënter u werkt. Maar een te hoge bezettingsgraad betekent dat uw warehouse wellicht te klein is voor uw werkzaamheden. Dus wat is nu de ideale bezettingsgraad?

De ideale bezettingsgraad

Het is al een tijd geleden, maar Tompkins (1998) stelde in zijn Warehouse Management Handbook dat vanaf een bezettingsgraad van 80% een magazijn haar efficiëntie verliest. Vanaf dat percentage kost het meer tijd om een opslaglocatie te vinden en de langzaamlopers komen dan tussen de snellopers te liggen. Orderpickers lopen elkaar in de weg en de productiviteit van het magazijn komt in het geding. Als maximale bezetting kan 85 tot 90% aangehouden worden. Zo blijft er altijd ruimte over voor een eventuele spoedopdracht. Een bezettingsgraad onder de 80% betekent dat meer dan 20% van het warehouse niet gebruikt wordt en dat deze plekken dus alleen maar geld kosten. Maar wat kost een (pallet)plaats nu eigenlijk?

Kosten van een palletplaats berekenen

De prijs van opslagplaatsen verschilt natuurlijk per distributiecentrum. Hoe efficiënter u werkt, hoe lager de kosten voor u liggen. En dus hoe hoger de marges. Voor het berekenen van de kosten van één palletplaats zijn enkele variabelen nodig. Bovenaan de streep krijgt u de totale relevante kosten. SBA staat voor stellingbedieningsapparatuur. Onderaan de streep komt het aantal gebruikte palletplaatsen te staan.

 

De kosten voor een palletplaats zijn dus afhankelijk van het moment. Des te meer u er in gebruik heeft, des te goedkoper ze zijn voor u. Met deze formule kunt u ook berekenen wat de minimale bezetting is die u nodig heeft om de kosten te kunnen dekken. Dat is uw nulpunt. Van daaruit kunt u bepalen tot welke bezettingsgraad u nog productief kunt zijn binnen uw warehouse.

Wat betekent dit voor mij?

Door de bezettingsgraad (visueel) inzichtelijk te krijgen, weet u in hoeverre uw magazijn efficiënt is ingericht. Is een groot deel van uw capaciteit onbenut? Zet dan even een tandje bij en haal extra opdrachten binnen. Of probeer uw kosten te drukken middels automatisering. Zit u vaak aan uw maximum? Goed bezig! Wellicht is het dan wel tijd om uit te breiden of het warehouse anders in te richten. Ook kan data u helpen de seizoensinvloeden in kaart te brengen, waar u vervolgens op in kan spelen. Hoe meer u weet, hoe gerichter u kunt handelen.

Microsoft Power BI

Met Microsoft Power BI heeft u een reeks hulpmiddelen in huis die u inzichten in uw hele organisatie opleveren. Omdat Boltrics met 3PL- en Nekovri Dynamics dé branchestandaard voor de logistieke sector levert, hoeft u zelf niets meer te doen om de belangrijkste inzichten te krijgen. Naast de bezettingsgraad, krijgt u inzicht in de andere belangrijkste KPI’s voor logistiek dienstverleners en deze dataset wordt continu uitgebreid. Tot enkele maanden geleden waren bijvoorbeeld nog enkel de omloopsnelheid en de voorraad per periode in de standaard dataset terug te vinden. Ondertussen maakt u ook zonder moeite de marge per type opslag en/of transport inzichtelijk.

Vierde industriële (r)evolutie

Zoals ik in het begin van deze blog al aangaf: revolutie vraagt om verandering. Zij die zich niet (kunnen of willen) aanpassen, doen na een tijdje niet meer mee. Een harde realiteit die in de loop der geschiedenis keer op keer bewezen is. Aanpassingsvermogen en gedragsverandering zijn hierbij van levensbelang. Investeer daarom in data-analyses, implementeer dit met al uw processen en u zult zien dat u een efficiëntieslag maakt.