Wanneer uw logistieke operatie verdeeld is over meerdere vestigingen, is het onderhouden van uw (master)data een behoorlijke klus. En dat terwijl het werken met juiste data u en uw collega’s flink wat tijd kan besparen. Eerder deelden we daarom al hoe Boltrics’ Central Layer module uitkomst biedt om al uw masterdata vanaf één plek te beheren. Maar past deze module ook in uw situatie? In deze blog delen we drie scenario’s waarbij Central Layer in de praktijk wordt toegepast.

Even opfrissen: wat is Central Layer ook alweer?

Central Layer is dé module die u in 3PL Dynamics kunt gebruiken om gegevens centraal (of juist decentraal) te beheren. Zo werken al uw sites bijvoorbeeld met dezelfde klantartikelen, eenheden, regio’s, havens of kunnen contracten centraal aangepast worden wanneer deze veranderen.

3 scenario’s om Central Layer toe te passen in uw organisatie

Het gebruiken van zo’n centrale laag kan op diverse manieren. De meest voorkomende? Bij verschillende operaties, maar één administratie (1). Of, wanneer u compleet gescheiden entiteiten heeft (2) of juist één database maar verschillende financiële administraties (3). We zetten ze voor u op een rij.

1. Centrale Layer met onderliggende databases per site

Het eerste scenario dat we vaak zien is een centrale database met ook per site een aparte database. Dit scenario wordt toegepast wanneer u bijvoorbeeld gescheiden logistieke operaties heeft, met een aparte customer service of op verschillende sites, maar wel centraal ordermanagement of een centrale douane afdeling. In dit geval wordt er één database aangemaakt met Central Layer, met daarin de activiteiten die u centraal wilt regelen, met onderliggend de diverse databases met eigen processen en activiteiten. Inkomende orders vanuit klanten worden dan via de centrale laag o.b.v. business logica gedistribueerd naar de juiste onderliggende database. En al uw onderliggende operaties werken altijd met de juiste gegevens.  

2. Gescheiden databases met een datawarehouse

Een ander scenario dat we tegenkomen is dat er per site een aparte database gebruikt wordt, maar dat er geen bovenliggende orderadministratie aanwezig is. Per site heef u bijvoorbeeld eigen klanten en er zijn onderling nauwelijks gekoppelde processen. Dit scenario komt vaak voor wanneer deze sites gescheiden customer service afdelingen hebben. En wanneer uw klanten de verschillende sites ook als aparte bedrijven zien. Bijvoorbeeld wanneer u actief bent in meerdere landen/regio’s.

Door gebruik te maken van een datawarehouse kunnen overkoepelende analyses en rapportages gedaan worden. De verkoopfacturen worden gecentraliseerd in het financiële systeem. Bijvoorbeeld Business Central, SAP of Workday.

3. Eén logistieke database – financieel gescheiden

Het derde veelvoorkomende scenario is wanneer u één logistieke database hanteert – een werkadministratie – waar twee bedrijven sterk met elkaar verweven zijn. Bijvoorbeeld wanneer u zowel warehouseactiviteiten als transportactiviteiten verzorgt. Beide takken van de logistiek zijn een aparte entiteit, maar gebruikers voeren gedurende de dag activiteiten uit voor zowel warehousing als transport. Daarbij zien uw klanten ook geen verschil tussen de twee bedrijven, maar zien zij het als één. Juridisch en financieel moeten de opbrengsten en kosten wél gescheiden worden. In dat geval zorgt Central Layer voor één logistieke database, maar een gescheiden financiële administratie.

Duik in de mogelijkheden van Central Layer

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Central Layer voor uw multi-site operatie? Bekijk dan ons on-demand webinar, waarin we in minder dan 30 minuten de scenario’s verduidelijken én laten zien hoe de Central Layer module in de praktijk werkt. https://www.boltrics.com/nl/2024/04/24/webinar-multi-site-environment/