Het komende decennium belooft een opwindende maar uitdagende tijd te worden voor de logistiek. U staat voor uitdagingen en kansen die de winstgevendheid van uw onderneming in de komende tien jaar zullen beïnvloeden. In dit artikel geven we u de zes belangrijkste trends die door CEO’s uit de logistiek worden genoemd als cruciaal. Evenals de investeringen die ze van plan zijn te doen om hierop in te spelen.

1. Veranderende klantvraag en voorkeuren

CEO’s begrijpen dat de klant van vandaag meer macht heeft dan ooit tevoren. De moderne consument is niet alleen kritisch en goed geïnformeerd, maar ook veeleisend als het gaat om servicekwaliteit en leveringssnelheid. Het is belangrijk dat u inspeelt op de veranderende klantvraag en voorkeuren. Niet alleen voor het behouden van de klanttevredenheid, maar het bepaalt ook uw winstgevendheid.

Goede (branche)software helpt u daarbij. Denk aan digitale front-end portalen en zichtbaarheidsgegevens met real-time tracking, proactieve communicatie en self-service opties die de klantenservice en klanttevredenheid verbeteren. Bedrijven die deze mogelijkheden hebben omarmd, hebben aanzienlijke verbeteringen gezien in klantloyaliteit en concurrentievoordeel.

2. Veranderingen in regulering

De regelgevingen zijn voortdurend in beweging en kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijfsactiviteiten. Logistiek dienstverleners moeten alert blijven op nieuwe voorschriften en zich aanpassen om naleving te waarborgen en boetes te voorkomen.

3. Tekort aan (vaardig) personeel

De logistiek wordt geconfronteerd met een tekort aan (vaardig) personeel. Het aantrekken, opleiden en behouden van gekwalificeerd personeel wordt steeds belangrijker voor het behouden van concurrentievoordeel. Er zijn talloze dingen die u kunt doen om gekwalificeerd personeel te behouden, maar hier volgen vier voorbeelden:

3.1. Bied loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden

Werknemers willen weten dat ze kunnen groeien en zich ontwikkelen in hun functie. Bied training, bijscholing en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling.

love to learn

Boltrics Academy: Versterk uw team door te blijven leren

Maak kennis met de Boltrics Academy – een uitgebreid leerplatform dat is ontworpen om de kennis van uw personeel te vergroten. Lees meer >>


3.2. Creëer een positieve werkomgeving

Een positieve en ondersteunende werkomgeving kan de tevredenheid van werknemers verhogen. Zorg voor open communicatie, erkenning van prestaties en een goede balans tussen werk en privéleven. Neem de tijd om te luisteren naar de behoeften en zorgen van werknemers en probeer deze zoveel mogelijk tegemoet te komen.

3.3. Investeer in teambuilding

Het bevorderen van een positieve teamcultuur en het organiseren van teambuildingactiviteiten kan de betrokkenheid van werknemers vergroten.

3.4. Moedig nieuwe ideeën en initiatieven aan

Werknemers houden van uitdagingen en de kans om bij te dragen aan de groei en innovatie van het bedrijf.

4. Technologische ontwrichters

De opkomst van geavanceerde technologieën zoals AI, blockchain en de metaverse zal de manier waarop bedrijven opereren drastisch veranderen. U moet investeren in technologische innovaties om relevant te blijven en efficiëntie te verhogen. Denk aan automatisering van processen en systemen. En het inzetten van technologie, zoals cloud computing en AI. Deze investeringen verhogen de efficiëntie, verlagen de kosten en het helpt u om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden.

Robotization Warehouse

Van magazijnrobots tot ChatGPT; de toekomst is dichterbij dan u denkt

Automatisering, robotica en kunstmatige intelligentie zijn belangrijke trends in de logistiek. Maar hoe betalen deze trends zich uit in de praktijk? Lees meer >>


5. Onderbrekingen in de toeleveringsketen

In de afgelopen jaren hebben toeleveringsketens wereldwijd een aanzienlijke kwetsbaarheid getoond. Dit was het gevolg van een reeks onvoorziene gebeurtenissen, variërend van de COVID-19-pandemie tot natuurrampen en oorlogen. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot ernstige verstoringen in de toeleveringsketens van talloze bedrijven. Met aanzienlijke gevolgen voor de winstgevendheid. Het beheren van veerkrachtige toeleveringsketens is cruciaal om de winstgevendheid te beschermen.

CEO’s kiezen daarom vaak om een risicoprofiel en een noodplan op te stellen. In veel gevallen was het noodplan dat logistiek dienstverleners nieuwe markten gingen betreden als de kans bestond dat ze getroffen zouden worden. Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf meer leveranciers heeft. Het hebben van meerdere leveranciers vermindert de afhankelijkheid en verspreidt risico’s. Maar het hebben van meer klanten, leveranciers en producten vergroot het belang van digitalisering en automatisering.

6. Milieuvriendelijker werken

Logistiek dienstverleners staan onder toenemende druk om milieuvriendelijker te opereren. De verschuiving naar duurzame energiebronnen en een milieuvriendelijke werkwijze is dan ook onvermijdelijk. Deze transitie is niet alleen een ethische keuze, maar ook een slimme zakelijke zet. Investeren in een geavanceerd WMS en TMS draagt bij aan een verbeterde duurzaamheid in de logistiek. Denk aan voorbeelden zoals het efficiënt inzetten van reachtrucks, optimalisatie van routes, real-time tracking en data-analyse.

Door te investeren in geavanceerde WMS- en TMS-oplossingen gaat u efficiënter te werk. En u draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om de milieubelasting te verminderen. De systemen stellen u in staat om duurzaamheid te verankeren in uw kernactiviteiten. Hierdoor voldoet u aan de regelgeving, bespaart u kosten en onderscheidt u zich positief in een steeds groener wordende wereld. Wilt u bijdragen aan de overgang naar duurzame energiebronnen? Dan moet u WMS- en TMS-oplossingen beschouwen als een cruciaal onderdeel van uw duurzaamheidsstrategie.

Investeren in automatisering en technologie

Om succesvol met deze trends om te gaan, hebben CEO’s aangegeven dat investeren in automatisering van processen en systemen cruciaal is. Dit kunt u doen door het inzetten van technologieën, zoals cloud computing en AI. Deze investeringen verhogen de efficiëntie, verlagen de kosten en helpt u om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden. In ons whitepaper ‘Digitaliseren om relevant te blijven’ geven we u concrete voorbeelden om de grootste uitdagingen te tackelen.