De wereld verandert in rap tempo. “Vroeger” reden we in vervuilende dieseltrucks en was faxen de meest efficiënte manier voor het communiceren van transportorders. En wilden we iets weten? Dan vroegen we het aan onze oude vriend Google. Maar ontwikkeling is niet tegen te houden. Het verandert de manier van leven én werken. Zo rijden we tegenwoordig in veel stillere en schonere elektrische auto’s. En als we iets willen weten, vragen we het aan onze nieuwe BFF: ChatGPT. Want ja… die weet echt alles! Bent u klaar om deze én andere technologische ontwikkelingen toe te passen in uw operatie? Is uw onderneming klaar voor de toekomst?

Robotisering nu écht aan zet

Al jaren staat robotisering hoog in de logistieke trendlijsten. Maar tot daadwerkelijke praktische gevolgen heeft dit nog niet geleid. Tot nu. Want door personeelstekorten, stijgende arbeidstarieven en zelfs nog de resterende gevolgen van Corona worden steeds meer bedrijven gedwongen om hierin te investeren. Volgens Gartner zal in 2026 zelfs 75% van de grote bedrijven in de supply chain gebruik maken van intra logistieke robots in hun warehouse operatie. En deze stap is kleiner dan u denkt. Ook in andere industrieën worden robots al gebruikt op de werkvloer. Heeft u bijvoorbeeld de rondrijdende robots in restaurants al gezien, die de verzamelde vieze borden naar de afwas brengen? Voor u het weet zijn robots ook de standaard in uw orderpick proces.

De toekomst van scanning: RFID

Naast robotisering is automatisering ook (nog steeds) een hot-topic in de logistiek. Maar de komende jaren zal deze verder gaan dan enkel het implementeren van een WMS systeem voor uw magazijn. Dat is nu namelijk al de standaard om competitief te blijven in de logistieke markt. De volgende stap in automatisering is het vinden van manieren om manuele handelingen nóg meer te verminderen en processen in de supply chain nóg efficiënter in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de scanactiviteiten van uw magazijnmedewerkers vervangen door RFID.

RFID in uw warehouse

Met RFID (Radio Frequency Identification) kunnen namelijk veel processen in uw logistieke operatie worden ondersteunt. Zo hoeven uw medewerkers niet meer elk artikel te scannen om een overzicht te krijgen van de aanwezige goederen. In plaats daarvan kunnen zij met behulp van RFID simpelweg een hele stelling “scannen” en direct de aanwezige data uitlezen en linken aan uw WMS. En dat door alleen maar langs de stelling te lopen met een ontvanger.

Maar ook voor de veiligheid in uw magazijn kan RFID een rol spelen. Zo is het mogelijk om naast de dragers in het warehouse, ook de resources te voorzien van deze tags en readers. Bijvoorbeeld: een antenne op de heftruck die een signaal uitzendt. De mensen die rondom de heftruck werken, dragen een tag die dat signaal oppikt. En komt de tag – en dus de persoon – binnen de ingestelde veiligheidszone van de heftruck? Dan volgt er een waarschuwing bij de chauffeur.

Artificial Intelligence

De volgende technologische ontwikkeling waar we nu écht niet meer omheen kunnen is Artificial Intelligence (AI). De laatste tijd worden we steeds vaker geconfronteerd met de praktische invullingen van AI. Zo schreef Boltrics eerder ook al over de nieuwe Form Recognition module waarmee documenten ingelezen worden op basis van AI en Machine Learning. Op die manier kunt u met 3PL Dynamics dus eenvoudig deze nieuwe technologieën adopteren in uw logistieke proces. Maar er zijn nog veel meer andere AI-gebaseerde programma’s die uw dagelijkse activiteiten kunnen vereenvoudigen. Denk alleen al aan uw nieuwe BFF Chat GPT.

ChatGPT in uw logistieke operatie

Zo kan ChatGPT uw logistieke medewerkers helpen met taken als plannen op basis van historische informatie, het beantwoorden van klantvragen, en het automatisch genereren van facturen en labels én dient het als razendsnelle informatiebron. Want waar u bij Google nog zelf de juiste informatie moet vinden in de hooiberg van alle verschillende bronnen, heeft u met ChatGPT in no-time een antwoord. En de kennis van deze BFF is enorm.

Weet ChatGPT écht alles?
We hebben de proef op de som genomen met een vraag die specifieke kennis vereist. Een contact aanmaken in 3PL Dynamics is namelijk niets bijzonders. Maar… als Developer wil ik weten hoe dit moet in Dynamics BC AL code; weet ChatGPT hier ook het antwoord op? Het zal u verbazen. De mogelijkheden zijn oneindig; probeer het maar eens zelf!

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de technologische ontwikkelingen die u logistieke operatie verder helpen? Of wilt u weten hoe u deze ontwikkelingen integreert in 3PL Dynamics? Mail dan naar marketing@boltrics.nl.