Er is geen sector waar procesoptimalisatie zo diep zit verankerd als de logistieke sector. In een snelle, klantgerichte omgeving wordt u continu uitgedaagd het proces verder te optimaliseren. Om de efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en de klantervaring te verbeteren. Een oplossing die in rap tempo aan populariteit wint, is de chauffeur apps. Gewoon op uw smartphone of tablet. Maar daarmee wel direct 24/7 realtime inzicht om uw business efficiënter te managen.

Boordcomputers zijn al jaren in de logistiek een standaard hulpmiddel. Zéker voor de grotere transporteurs. Maar de app biedt een flexibel en kostentechnisch interessant alternatief. Of u nu veel vrachtwagens heeft of het (grotendeels) uitbesteed.   

De 5 belangrijkste kenmerken van een chauffeurs app

1. Gebruiksvriendelijk, toestel onafhankelijk: onze chauffeurs app is bij uitstek zo ontworpen dat het gemakkelijk te gebruiken is. Alle benodigde informatie letterlijk in handen. Snel en eenvoudig bereikbaar, zonder uitgebreide training of technische expertise. De app maakt het handmatig bijhouden van ritlijsten overbodig. Nieuwe opdrachten en/of wijzigingen zijn altijd direct beschikbaar voor de chauffeur.

2. Bespaar kosten – betaal alleen voor wat u gebruikt: Een app is doorgaans goedkoper dan een boordcomputer. Investeringen in hardware of integraties met (externe) platforms is niet langer nodig. Door gebruik te maken van de devices die uw chauffeurs al gebruiken, kunt u geld besparen terwijl u toch toegang krijgt tot waardevolle gegevens en inzichten. Boltrics’ App Platform is bijvoorbeeld volledig geïntegreerd in 3PL Dynamics en full cloud based. Oftewel, geen extra kosten voor hardware en onderhoud.

3. Proof of Deliveries direct gekoppeld aan de juiste order: Versnel de afhandeling van orders en elimineer handmatige administratie. Is uw chauffeur op de gewenste bestemming aangekomen en is alles in goede orde aangekomen? Hij hoeft alleen nog maar een POD via de app te bevestigen en deze wordt direct in je systeem verwerkt en alle partijen worden hiervan op de hoogte gebracht. Klaar om de factuur te versturen? Zélfs dit kan volledig geautomatiseerd plaatsvinden – zonder uw administratie te belasten.

4. Flexibiliteit in toestel én toepassing: Werken met een toestelonafhankelijke app biedt meer flexibiliteit dan een vaste boordcomputer. Maar het App Platform biedt ook op een totaal ander vlak meer flexibiliteit: configureerbaarheid. Zo kunnen voor bepaalde opdrachten specifieke schermen worden gestart zodat het mogelijk is om specifieke zaken te registreren.
5. Naadloze, realtime integratie: Zeg papieren formulieren en Excel-bestanden die u (handmatig) in uw systeem moet invoeren vaarwel. Alles wat u doet in het App Platform staat direct in verbinding met 3PL Dynamics. Zo doet u nooit dubbel werk.

De 3 belangrijkste voordelen van het App Platform:

1. Neem precies af wat u nodig heeft
Met ons App Platform kunt u snel en eenvoudig opschalen. Handig als uw bedrijf groeit (of krimpt), charters inzet of te maken heeft met seizoensinvloeden. Selecteer eenvoudig het abonnement met het verwachte aantal transacties en betaal één bedrag per maand.

2. Realtime inzicht, realtime communicatie
De planner heeft realtime inzicht in de voortgang van ritten. Zónder overbodige communicatie of de noodzaak naar een ander platform te moeten schakelen. Hierdoor kan uw team direct inspringen op vertragingen en klanten beter informeren over de status van opdrachten.

3. Bespaar tijd, voorkom fouten
Behaal tijdswinst met het App Platform – zowel op reistijd als administratie. Breng daarnaast ook de kans op fouten drastisch terug. Alle informatie is immers beschikbaar in één applicatie. Stuur een nieuwe opdracht door of informeer uw chauffeurs wanneer er wijzigingen van toepassing zijn. Direct vanuit 3PL Dynamics door simpelweg de orderstatus te wijzigen. De chauffeur ziet vervolgens automatisch dat er iets veranderd is.

Klaar om de voordelen van een online app te benutten?

Meer weten over de mogelijkheden van Boltrics’ App Platform voor uw transportactiviteiten? Of wilt u de communicatie met klanten op een andere manier automatiseren? Neem contact met ons op en we helpen u graag op weg.