Het aftellen is begonnen. 2023 klopt alweer op de deur. Het afgelopen jaar heeft zich gekenmerkt als een jaar vol uitdagingen: van de nasleep van de pandemie tot aan capaciteitstekorten en robotisering. In de logistieke sector zien we een constante evolutie plaatsvinden. Voor 2023 is de verwachting dat deze evolutie doorzet met nieuwe maar ook oude trends.

1. Digitalisering is een blijvertje

Digitalisering is tijdens de pandemie in een stroomversnelling geraakt, maar zal zich in 2023 blijven ontwikkelen.
Volgens de Digital Container Shipping Association zouden de collectieve wereldwijde besparingen ongeveer 3,6 miljard pond per jaar bedragen, als 50 procent van de containerscheepvaartindustrie overstapt op elektronische vrachtbrieven.
Dit is slechts één voorbeeld van digitalisering ter ondersteuning van uw bedrijf. Er zijn oneindig veel manieren van digitalisering binnen de logistieke sector. Het ondersteunt u om uw werk op uw eigen voorwaarden te vereenvoudigen. Wordt 2023 het jaar dat we eindelijk afscheid nemen van het werk op papier?

2. De talent challenge

De war for talent gaat in 2023 door en zal nog heviger worden. Als we alleen al naar het chauffeurstekort kijken, schoot de vraag in heel 2022 omhoog en dat zal ook in het nieuwe jaar zo blijven. In Nederland is er op dit moment een tekort van 12.000 chauffeurs en staan er ruim 14.000 vacatures open voor logistieke medewerkers. Bovendien gaat de pensioenuitstroom ook door. Ondanks de hoge capaciteitstekorten in de branche. Reden dus om te focussen op talent behouden en met zo min mogelijk capacitieit zo veel mogelijk resultaat te behalen.

3. Artificial Intelligence

Kunstmatige inteligentie (AI) zet zijn opmars voort in 2023. AI probeert kenmerken van menselijke intelligentie na te bootsen en heeft het potentieel om zelfstandig te leren, zodat het uiteindelijk in staat zal zijn om moeilijkere en complexere taken uit te voeren. Hierdoor kunnen in de toekomst veel taken worden geautomatiseerd, wat aansluit bij de eerdere talenttrend.
Artificial intelligence verstoort de hele logistieke toeleveringsketen, niet alleen de opslag-, pick- en sorteerfuncties. In een branche waar de goederenstroom en vraagprognoses vanwege meerdere factoren vaak moeilijk te voorspellen zijn, is het van cruciaal belang om reactievermogen te krijgen door over flexibiliteit te beschikken.

4. Automatisering

De trend die hand in hand gaat met Artificial Intelligence, en indirect ook met de talent challenge, is automatisering . Om het personeelstekort op te vullen, moeten we slimmer werken. En niet per se harder. Het tekort kan worden opgevuld door uw automatische collega: een mobiele robot, een schaprobot of een drone voor inventarisatie. Al deze geautomatiseerde tools ondersteunen uw dagelijkse werkzaamheden in het magazijn. In 2023 zien we nog geen opening geautomatiseerde vrachtwagens, maar wie weet wat de toekomst brengt voor deze innovatie.

5. Integratie en cloud systemen

In 2023 zitten we samen in de cloud. De voortdurende ontwikkeling stelt organisaties in staat om hun workflows te stroomlijnen en informatie nog sneller uit te wisselen. Bovendien wordt de informatie met meer controle en meer veiligheid verzonden. Deze trend zorgt ervoor dat een bedrijf tijd en geld bespaart dankzij efficiëntere interne processen..

Meer weten?

We zien dat de logistieke trends voor 2023 redelijk gelijk blijven aan de trends van voorgaande jaren. De trends zelf hebben zich echter ontwikkeld. Ze zullen de industrie nóg efficiënter maken en dienen als een manier om de uitdagingen van de huidige economie het hoofd te bieden. Bent u klaar om van 2023 een succes te maken?

Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen de uitdagingen van dit jaar aan te pakken? Neem contact met ons op via marketing@boltrics.com. We helpen u graag op weg. Fijne jaarwisseling!