Farma is een specifieke branche binnen de logistiek. Een uitdagende branche. Net als reguliere logistieke dienstverleners werkt u hierin met in- en uitgaande pallets. Maar in farma moet u vaak nét even die extra stap zetten. Zo is het veelvoorkomend dat u de inkomende pallets eerst in quarantaine moet opslaan. En u deze pallets pas mag uitslaan wanneer er goedkeuring is van bijvoorbeeld uw klant. U wilt de pallets dan wél op voorraad zetten, maar om fouten te voorkomen, mogen deze pallets nog niet beschikbaar zijn voor uitslag. Een veelgevraagde functionaliteit. En om aan de kwaliteitseisen van leveranciers te voldoen, is het vaak een must om deze functionaliteit in uw WMS in te richten. In 3PL Dynamics doet u dit met statuskenmerken.

Goederen onder voorbehoud inslaan is niet alleen een veelgevraagde functionaliteit binnen farma, maar ook voor de regulieren opslag kan deze functionaliteit handig zijn. Wanneer u bijvoorbeeld goederen inslaat die nog niet helemaal gereed zijn. Of wanneer er bepaalde VAL activiteiten aan de uitslag vooraf gaan.

Inslaan met statuskenmerken. Hoe werkt het?

Statuskenmerken beginnen bij een statussjabloon. Hier maakt u een kenmerk naar wens aan. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de klant of de reden van de zogenoemde quarantaine. In dit voorbeeld gebruiken we ‘Quality Cust’. Vervolgens bepaalt u een aantal statussen die de artikelen kunnen hebben. In de farmaceutische industrie is ‘Quarantaine’ een veelvoorkomend voorbeeld. In onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van deze verschillende statussen.

Voorraad Quarantaine

Bij een inslag kunt u deze statussen kiezen op de documentregel. Zo kunt u de voorraad onder verschillende kenmerken inslaan. Doordat het vinkje ‘initiële status’ op ‘available’ staat, wordt er bij uitslag standaard gefilterd op voorraad die beschikbaar is. Dit betekent dat voorraad die geblokkeerd is of op quarantaine staat wordt uitgesloten van allocatie.

Voorraad beschikbaar maken

U kunt handmatig quarantainevoorraad beschikbaar maken via het verplaatsingsdagboek. Dit kunt u ook opnemen in uw scanproces. Maar de meest efficiënte manier om de status van de voorraad aan te passen, is om uw klanten en leveranciers dit zelf te laten doen. Bijvoorbeeld via een webportaal.

Per klant statuskenmerken toewijzen

Het aangemaakte statussjabloon kunt u koppelen aan klanten. Deze functionaliteit kunt u dus per klant toewijzen. Het is zelfs mogelijk om meerdere (kwaliteits)status sjablonen te maken. En per klant verschillende statussen in te richten via de klantenkaart.  

Uw operatie flexibel en snel

Geef uw klant zelf de controle over het beschikbaar maken van voorraad. Met het webportaal hebben uw klanten zelf de mogelijkheid om de status van de partijen of dragers realtime te veranderen. Dat scheelt tijd.   

Wanneer uw klant op het partijnummer klikt in het webportaal, wordt deze naar een scanscherm doorverwezen. In dat scherm hebben uw klanten de mogelijkheid om zelf de partijen een andere status te geven. Daarmee bent u extra flexibel naar uw klanten toe. En hoeft u zelf niet via mailtjes van de klant aan de hand van het verplaatsingsdagboek de voorraad te corrigeren, wanneer de goederen uit quarantaine mogen. Zo hebben uw toch al drukke collega’s tijd vrij voor andere zaken. Win-win.

Meer informatie?

Heeft u hulp nodig met het inrichten van statuskenmerken voor uw quarantainegoederen? Of bent u benieuwd hoe deze functionaliteit uw logistieke operatie kan ondersteunen? Mail naar marketing@boltrics.nl en ontdek het zelf!