Logistiek draait al lang niet meer om alleen goederen van A naar B verplaatsen of simpelweg goederen opslaan. Steeds vaker willen klanten betrokken worden in uw logistieke proces. Ze willen inzicht krijgen in hun goederen, uitgevoerde activiteiten en SLA resultaten. Inzichten die u enkel kunt bieden met de juiste tool: een webportaal. Om u te helpen aan deze toenemende eisen te voldoen, heeft Boltrics geïnvesteerd in een nieuw webportaal. Dankzij deze verbeterde techniek kunt u straks sneller, veiliger en mooier data ontsluiten aan uw klanten. In deze blog delen we vier verbeteringen in het nieuwe webportaal om uw klantwensen nog beter te ondersteunen.

Hogere performance

Een van de belangrijkste eisen aan een webportaal is de snelheid. Het nieuwe webportaal maakt gebruik van de nieuwste API-technieken om (veel!) sneller uw data te tonen aan uw klanten. In plaats van in één keer alle data op te halen van 3PL Dynamics, wordt de data nu pas opgehaald vlak voordat deze aan de gebruiker wordt getoond. Met name bij overzichten met veel data maakt dit een enorm verschil in de gebruikersbeleving.

Op de achtergrond gebruikt het webportaal OData API’s met pagination. Dit is de nieuwe standaard voor data opvragen van Business Central. Deze standaardwerkwijze is niet alleen sneller, maar ook veel flexibeler dan de wijze waarop het huidige webportaal data inlaadt.

Meer inzichten bieden

Wanneer u op een regel in het webportaal klikt, komt u op de nieuwe kaartpagina. Hierop kunt u gedetailleerde informatie tonen, downloads ontsluiten of via de tabs doorklikken naar overzichten van gerelateerde records. Zo heeft uw klant op een overzichtelijke manier de beschikking over meer gegevens.

Ook het bieden van visuele inzichten behoort tot de nieuwe mogelijkheden van het webportaal. Dit gebeurt met dashboards in het dashboardscherm. Deze dashboards bevatten grafieken waarvan de data is gebaseerd op informatie die u via lijstschermen ontsluit. Zo kunt u bijvoorbeeld het aantal inslagen per vestiging of het aantal documenten per status tonen. Ook hierbij kan de gebruiker direct doorklikken op de informatie zodat het relevante lijstscherm wordt getoond.

Configureren zonder programmeren

Bij het configureren van het nieuwe webportaal bepaalt u zelf welke velden en grafieken u wilt tonen, waar u ze wilt tonen én hoe u ze wilt tonen. Passend bij de filosofie van 3PL Dynamics, kan ook in het webportaal veel worden geconfigureerd zonder dat ook maar één regel nieuwe code nodig is.

In het webportaal zijn in ieder geval de volgende zaken vrij te configureren:

  1. De tabelvelden die getoond moeten worden op het lijst- en/of het kaartscherm (alle velden met een ondersteunde datasoort op de OData API zijn beschikbaar);
  2. Alle omschrijvingen van schermen, velden en grafieken in verschillende talen;
  3. Vaste filters die op de schermen moeten worden toegepast (bv. Documentsoort=Inslag);
  4. Dynamische filters die moeten worden toegepast om gegevens af te schermen (bv. Orderklanrnr.= klantnr. van de gebruiker);
  5. Subschermen die toegankelijk moeten zijn via het kaartscherm met eventueel aanvullende filters;
  6. Bestanden die mogen worden ontsloten via het webportaal (bv. downloads);
  7. Grafieken die worden getoond;
  8. Datasets op basis waarvan de grafieken worden gemaakt;
  9. De manier waarop de schermen in het menu staan gesorteerd.

Met alle in te richten zaken zijn de mogelijkheden overweldigend. Daarom komt het webportaal samen met een krachtige set sjablonen in 3PL Dynamics, waarmee complexe configuraties met één druk op de knop worden aangemaakt. Die u vervolgens weer naar wens kunt aanpassen natuurlijk!

Next level security

Een systeem dat is ontwikkeld zonder bijzondere aandacht voor veiligheid is vatbaar voor datalekken en beveiligingsproblemen. Het nieuwe webportaal is vanaf dag één ontwikkeld met security in het achterhoofd. De volledige flow, van registratie van uw Business Central-omgeving tot de aanmelding van uw klant, is volgens moderne standaarden beveiligd.

In praktijk logt de eindgebruiker – net als voorheen – in op het webportaal met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hieraan is in het nieuwe webportaal authenticatie via een app toegevoegd. Oftewel, zelfs als de gebruikersnaam en het wachtwoord onverhoopt uitlekken heeft een kwaadwillende nog steeds geen toegang tot uw data.

Daarbij is de verbinding tussen het webportaal en uw 3PL Dynamics-bedrijf veilig door gebruik van OAuth2. Dit heeft met name als voordeel dat er geen gebruikersnamen of wachtwoorden in het webportaal hoeven te worden opgeslagen om toegang te krijgen tot Business Central. Het volstaat als u het webportaal machtigt in uw Business Central-omgeving.

Het nieuwe webportaal in gebruik nemen?

Het nieuwe webportaal is in de afrondende fase. Op dit moment zijn een aantal klanten druk aan het testen met de functionaliteiten van het portaal om de laatste fouten eruit te halen. Hierna kunt ook u uw operatie ondersteunen met het nieuwe webportaal. Binnenkort delen we de planning van de uitrol van het portaal. So stay tuned! Heeft u een andere vraag of wilt u meer weten over hoe het webportaal uw operatie kan ondersteunen? Mail naar marketing@bolrics.nl.