Het is overduidelijk: de logistieke markt blijft zich ontwikkelen. Maar bedrijven moeten steeds meer moeite doen om bij te blijven. Want de ontwikkelingen gaan ook steeds sneller. Zo maakten we in 2020 nog kennis met logistiek 4.0, onderdeel van de vierde industriële revolutie. De markt is in een stroomversnelling geraakt, en we staan op het punt om met een nieuw tijdperk te beginnen. Logistiek 5.0. Maar wat houdt dit nieuwe tijdperk in? En hoe kunt u meedoen met de versnelde ontwikkelingen op de markt?

Logistiek is niets nieuws. De oorsprong van logistiek ligt in het leger. De Romeinen organiseerden de bevoorrading van hun legers al. De term ‘logistiek’ kwam van Napoleon. Daar was de “Maréchal de Logis” (maarschalk) de man die onderkomen voor de troepen zocht. Sinds de jaren 60 is het belang van transport alleen maar toegenomen, nationaal en internationaal.
Vandaag de dag draait logistiek om anticiperen op de toekomst en worden er nog steeds verbeteringen en innovaties doorgevoerd.

Logistiek 4.0: Innovatie, connectiviteit en de toekomst

Eerder schreven we al een blog over logistiek 4.0 gepaard met industrie 4.0. Toen wisten we nog maar half wat ons te wachten stond. Logistiek 4.0 was een verbonden industrie van verschillende digitale technologieën. Denk hierbij aan Business Intelligence, Internet of Things, en Big Data.
De industrie worstelde tijdens de COVID-19 pandemie. Van een gebrek aan materialen en grondstoffen tot een personeelstekort. Maar juist deze beperkingen dwong de industrie zuinig(er) om te gaan met resources. Om op zoek te gaan alternatieven. Om meer te kunnen te doen met minder mensen. Technologie en het gebruik van data bleek een schot in de roos. Logistiek 4.0 was een feit.
Ondertussen loopt de digitale transformatie van logistiek 4.0 al op zijn eind. De COVID-19-pandemie hielp bij het stimuleren van een aantal Industrie 4.0-implementatie initiatieven. De industrie worstelde met het overwinnen van beperkingen van de toeleveringsketen: meer doen met minder mensen en het verbeteren van de automatisering.

Logistiek 5.0 gaat verder waar 4.0 stopt, en brengt digitalisering verder. Samen met kennis en verduurzaming.

Logistiek 5.0: Menselijke factor, veerkracht en duurzaamheid

Logistiek 4.0 wordt aangevuld met de drie kenmerken van logistiek 5.0: de menselijke factor, veerkracht en duurzaamheid. 5.0 brengt 4.0 samen, alle digitale ecosystemen worden gecombineerd met menselijke kracht. Er wordt prioriteit gegeven aan het integreren van de omgeving met technologische innovaties.
De samenwerking van robots met menselijke arbeiders in magazijnen is hier een voorbeeld van: waar robotisering in 4.0 centraal stond, staat de samenwerking met de menselijke factor in 5.0 centraal. Werknemers zijn een langetermijninvestering, en hun welzijn en opleiding speelt een belangrijke rol. We gaan nog een stap verder: technologie wordt veranderd naar de behoeften en eisen van werknemers. In 4.0 is de stap gemaakt naar technologie, en nu doen we een stap verder.
Maar ook artificial intelligence en big data worden niet vergeten. In uw magazijn verzamelt u veel data van onschatbare waarde. Leer hoe u deze data kunt gebruiken en analyseren, en vind zo zelf de bottlenecks in uw eigen supply chain proces. Vind uw verbeteringen op basis van uw eigen data.

Logistiek is aan het veranderen. Hoe deze veranderingen eruit gaan zien weet niemand, maar je moet wel zorgen dat je kan aansluiten. Anders word je vrij snel buitenspel gezet.

Tom Lems, projectmanager IT bij Hudig & Veder

Zo maakt u van logistiek 5.0 een succes

Volledig overstappen naar een nieuw tijdperk doet u niet zomaar. De eerste stap is weten wat u te wachten staat. De tweede stap is bepalen waar u heen wil. U kunt ervoor kiezen om logistiek 5.0 zelf te ontdekken en te trotseren. Maar u kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan het Boltrics peloton. Met de branchestandaard bent u altijd up-to-date en ervan verzekerd dat u de juiste branche specifieke tools aangereikt krijgt om mee te kunnen groeien. Denk hierbij aan de juiste tools om data mee te analyseren. Of neem een voorbeeld aan Hudig&Veder, die binnen hun wereldwijde organisatie met de branchestandaard werken, maar dan wel met een eigen draai eraan gegeven. Zo zijn zij toekomstbestendig en altijd klaar voor ontwikkelingen.

Met Boltrics bent u klaar voor de toekomst, en voor logistiek 5.0. Maar ook voor 6.0 én 7.0.

Wilt u meer weten over hoe 3PL Dynamics u vooruit kan helpen? Mail dan naar marketing@boltrics.nl.