Ook bij de douane raast de wind der verandering. Momenteel doet u uw douaneaangifte via AGS, en/of GPA/SPA. Maar onlangs is Douane Nederland gestart met de vervanging van het huidige systeem. Het nieuwe systeem wordt Douaneaangiften Management Systeem, afgekort DMS. Deze migratie heeft behoorlijk wat voeten in aarde, maar wat betekent het nou uiteindelijk voor u? In deze blog zetten wij voor u op een rij wat deze veranderingen betekenen, en hoe Boltrics u vooruit kan helpen.

De reden van overstap

De reden waarom wordt overgestapt is simpel. Het nieuwe systeem is nodig om bij te blijven met de nieuwe wet- en regelgeving binnen de Europese Unie.
In het nieuwe systeem DMS zijn de technische beschrijving en bijbehorende processtroom voor het berichtenverkeer voor de indieners van aangiften opgenomen in Message Implementation Guidelines (MIG). Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de nieuwe EU wetgeving.

De 5 veranderingen op een rij

  1. De dataset van de aangifte verandert. Waar dit eerst via AGS ging, gaat dit voortaan via DMS volgens de vernieuwde EU wetgeving.
  2. Nieuwe functionaliteit: de verwerking van controle bevindingen.
    Dit houdt in dat de Douane niet langer de aangifte corrigeert. De aangever moet verbeteringen zelf gaan aanleveren via DMS. Zodra de gecorrigeerde aangifte volledig is verwerkt door de Douane, worden de goederen vrijgegeven.
  3. Ook vergunninghouders Inschrijving in de Administratie van de Aangever (IIAA) stappen over naar DMS. Deze zullen vanaf begin volgend jaar starten. Dit betekent dat hun aanvullende de Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) en de Schriftelijke Periodieke Aangifte (SPA) vervallen. 
  4. Er komt een zogeheten ketenregeling voor de vergunninghouders IIAA. Deze was voorheen in de GPA opgenomen. Voor het uitwisselen van controle-informatie gaat nu gebruikt gemaakt worden van de zogenoemde auditfile voorraad.
  5. Aangifte via Venue is nog mogelijk tot 31 december 2022. Daarna moeten aangevers overstappen naar DMS of DECO voor e-commerce-aangiften.

De route van het overstappen

Het overzetten is al begonnen! De overstap naar DMS gaat in verschillende fasen. Voor aangevers/indieners die alleen gebruik maken van AGS geldt de deadline van 1 Januari 2023 voor hun aangifte in DMS. 
Wanneer u gebruikt maakt van AGS en GPA/SPA is de deadline 1 juli 2023. Zo kunt u in één keer overstappen naar DMS, en vermijdt u dat u twee verschillende datastructuren moet bijhouden. Wilt u toch al eerder kennis maken met DMS? Dat kan! U kan er ook voor kiezen om al eerder over te stappen van AGS naar DMS, en later van GPA/SPA naar DMS.
Voor GPA- en SPA-vergunninghouders is in overleg met de Douane uitstel mogelijk tot 1 juli 2023.

De overstap voor u

U stapt over naar DMS. Dit betekent dat uw bedrijfsprocessen aangepast moeten worden naar het nieuwe systeem, ook rekening houden met de gewijzigde verwerking van controleverbindingen.
Mocht u eerder eens per maand uw aangifte doen, verandert dit nu naar een dagelijkse taak. Dit geldt ook voor aangiftes in het weekend. Ook moet er rekening gehouden worden met eventuele vertraging die kan optreden in het akkoord van de douane, als terugkoppeling op de aangifte.
De druk van het vernieuwde, dagelijkse systeem wordt een nieuwe uitdaging. Kan uw logistieke proces deze verandering al aan?

Zo helpen wij u op weg

In Nederland verloopt het aangifteproces met de douane volledig geautomatiseerd. Onze douane software werkt (via EDI) naadloos samen met de systemen van de Nederlandse douane en andere instanties. Zo maakt u snel en eenvoudig douane aangiftes.
Door de integratie van douane processen versnelt u het aangifte proces aanzienlijk. Vanuit het systeem worden alle relevante douane gegevens van de goederen aangevuld – volledige integratie voorkomt dubbele invoer en versnelt uw proces. Daarnaast is het mogelijk op strategische punten douane technische controles in te bouwen in de activiteiten, zodat alle afdelingen op een efficiënte manier samenwerken volgens de compliance voorschriften van de douane.

Wilt u meer weten over hoe 3PL Dynamics u op weg kan helpen met uw douaneaangifte? Mail dan naar marketing@boltrics.nl.