Welke uitdagingen heeft u dít jaar al overwonnen? En welke ziet u nog tegemoet? We zijn bijna 5 maanden onderweg in 2022. Een goed moment om te kijken waar u staat, en waar u heen wilt. Begin van dit jaar deelden we al de uitdagingen en kansen op de logistieke markt. Maar hoe ziet de markt er 5 maanden later uit? Waar staan we nu? Welke obstakels moet u overwinnen?

De 4 belangrijkste uitdagingen voor 3PL

1. Resources

De krapte op de huidige arbeidsmarkt stelt alle sectoren voor uitdagingen. Menig logistiek ondernemer heeft slapeloze nachten over de verdwijning van kennis door Baby Boomers die met pensioen gaan. Daar tegenover staat het enthousiasme om met nieuw talent aan de slag te gaan. Maar het aantrekken en behouden van dit nieuwe talent blijft lastig. Hierbij komt nog een extra uitdaging: het tekort aan chauffeurs heeft recordhoogtes aangetikt. Wereldwijd, maar ook in Nederland is dit zichtbaar. Met een directe nadelige impact op de supply chain. Dit kan uw verdere ontwikkeling in de weg staan.

“From truck drivers and warehouse workers to supply chain planners and data scientists, the industry is already grappling with a growing labor shortage and a war for talent. To succeed, organizations need to deploy strategies that will attract, retain, develop, and motivate workers in the digital era.”

DHL “Future of work in logistics” trend report

2. Stijgende transport- en energieprijzen

Stijgende kosten zijn niets nieuws onder de zon. Maar de prijzen waarmee u als logistiek dienstverlener mee wordt geconfronteerd zijn nu al hoger dan vorig jaar. En dat is voor veel ondernemers even slikken. Toch verwacht 42% van de wegvervoerders hun prijzen verder te verhogen in onderhandelingen met opdrachtgever. Dit blijkt uit een enquête van het CBS.  Een ontwikkeling die direct impact heeft op uw business. Want uw trucks moeten nog steeds de weg op. Geen enkele logistiek ondernemer twijfelt dezer dagen aan nut en noodzaak van bijvoorbeeld een brandstofclausule. Volgens een schatting van TLN maakt circa 80 procent van de ondernemers in de sector hiervan gebruik en kunnen daarmee de risico’s van sterke fluctuaties in brandstofkosten worden ondervangen. Deze stijgende prijzen zijn te verwerken in uw logistieke software.

3. Globalisering

We staan niet stil. Globalisering heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Er is voldoende kapitaal op de markt. Tegelijkertijd waard het inflatiespook rond. Grote partijen zoeken elkaar op, waardoor de kleinere partijen in het nauw worden gedreven. Kleinere ondernemingen blijken te klein om te overleven in een volumemarkt waar prijsdruk speelt. Of ondernemingen hebben geen opvolging en zoeken zekerheden voor hun werknemers richting de toekomst. Als gevolg zien we de ene na de andere overname voorbijkomen. 

4. IT Developments

De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Er moeten steeds grotere stappen worden gemaakt om bij te blijven. Steeds meer bedrijven, zowel in de IT als in de logistieke dienstverlening, kunnen het niet meer bijbenen. Resultaat: stoppen of doorgaan op een doodlopend spoor.
De meeste bedrijven begrijpen al dat IT noodzakelijk is om mee te blijven doen. Toch zijn er nog bedrijven die het als noodzakelijk kwaad zien. Deze bedrijven veranderen alleen als het écht moet: ze zijn reactief. Met de huidige snelheid van ontwikkelingen, kan dat betekenen dat u te laat bent. Dat u achteraan in het peloton zit en eraf wordt gereden.

Maar hoe nu verder?

We hebben de 4 belangrijkste aandachtpunten op een rij gezet om een winnende rit te rijden:

Het tempo gaat omhoog. Technologische ontwikkelingen moeten nog sneller worden gevolgd.  Wat heeft u nodig om bij te blijven? Het automatiseren van processen en workflows. We hebben het dan over het kunnen adopteren van innovaties. U wilt direct kunnen inspringen op klantwensen. Daar heeft u toegang tot de nieuwste mogelijkheden voor nodig. Of het nu gaat om een specifieke workflow of een koppeling met het systeem van derden.

De uitdagingen in de markt schreeuwen om data. En dan specifiek het succesvol inzetten van data. Tools als Power BI kunnen daarbij helpen. Maar hoe u het ook wendt of keert, het start bij de registratie van gegevens in uw logistieke software. Daar legt u de basis voor betrouwbare rapportages. Daar zorgt u dat geen stap wordt overgeslagen om klantenverwachtingen te overtreffen. Ziet u hoe u uw processen slimmer kunt inzetten, en wat geautomatiseerd kan worden. Daar ziet u waar u extra kosten maakt en waar u kunt besparen. Daar bouwt u aan een winnende strategie.

We blijven samenwerken. Alleen samen kunnen we het tempo van het peloton bijhouden. En dat is niet altijd makkelijk. Boltrics doet dat door samen te werken met haar klanten, Microsoft en partners in het buitenland. Ons peloton aan winnaars – ieder in hun eigen domein. Maar met dezelfde dosis ambitie én lef. Samen gaan voor het beste resultaat. Samen innoveren. Presteren op het hoogste niveau.

Blijf flexibel. Blijf bij. Dat vraagt ook van u als klant om te investeren in kennis van IT. Zodat u zelfstandig wijzigingen kunt doorvoeren. Dat vraagt van ons dat we onze klanten daarin maximaal ondersteunen. Daar zijn onze innovaties ook op gericht. Maar ook de keuzes voor het platform van 3PL Dynamics – Boltrics heeft daarbij de route ingezet richting de cloud.Logistieke software waarmee u de mogelijkheid heeft om op te schalen of af te schalen. Volledig afgestemd op de groei van uw onderneming. Boltrics vertrouwt daarbij op de Microsft Cloud. Een cloud-based oplossing, op servers volledig beheert door Microsoft. Met andere woorden, een cloudoplossing in de Microsoft SaaS. Dat is de koers die het Boltrics peloton op gaat.

Wilt u meer weten over hoe 3PL Dynamics ondersteunt wordt in de cloud? Mail dan naar marketing@boltrics.nl.