De logistieke markt is continu in beweging. Behoeften van bestaande of nieuwe klanten veranderen continu. Uw klant vraagt bijvoorbeeld om meer opslagruimte. Of na het binnenhalen van een nieuwe klant wenst hij dat u compleet nieuwe logistieke activiteiten toevoegt aan uw dienstverlening. Uw organisatie moet dan flexibel genoeg zijn om deze veranderingen aan te kunnen. En dat geldt ook voor de digitale systemen die u gebruikt om uw processen te ondersteunen. Uw software. Maar waar moet een softwareoplossing aan voldoen om al uw logistieke activiteiten te ondersteunen? En tegelijkertijd ook nog eens mee te kunnen met de technologische ontwikkelingen en uw wensen als logistiek dienstverlener? We helpen u op weg met vier vragen waar u op moet letten in uw zoektocht naar de perfecte match.

Welke functionaliteiten heeft u nodig?  

De veranderingen in de markt en de snelle technologische ontwikkelingen leggen de lat voor een passend logistiek softwarepakket hoog. Erg hoog. Als logistiek dienstverlener vertrouwt u dagelijks op uw systeem om uw core business in goede banen te leiden. Het geeft u de noodzakelijke basis om in de logistieke markt te opereren. En die is breed. Zo moet het systeem uw magazijn(en) beheren waar u bijvoorbeeld voedingsmiddelen opslaat. Maar moet deze ook batchnummers kunnen controleren op ADR-goederen, track & trace waarborgen, douanegoederen inklaren, zeecontainers boeken, transporten regelen, incidenten bijhouden, orderpickers aansturen en communiceren met andere systemen. Kortom, een flinke klus.

Snel nieuwe klanten bedienen

Wanneer er een grote hoeveelheid functionaliteit al beschikbaar is in het softwarepakket, maakt dit het makkelijker voor u om snel nieuwe klanten toe te voegen aan uw klantenbestand. Hanteren zij goederen die niet passen binnen uw huidige proces, dan kunt u deze in no-time oppakken. Denk daarom vooruit in uw zoektocht naar een softwareoplossing. Kijk niet alleen naar de oplossing die u het beste ondersteunt in de sprint met uw huidige klanten, maar ook naar de mogelijkheden om bij te sturen tijdens de marathon.

Hoe zelfredzaam bent u?

Een grote uitdaging voor logistiek dienstverleners is flexibel en snel veranderingen doorvoeren. Het potentieel om een nieuwe klant te introduceren met specifieke processen wordt vaak geblokkeerd door de softwareleverancier – na vraag één als het goed is niet meer door de software zelf. Richt u daarom op een applicatie waar u zelf wendbaar mee bent en waarin uw medewerkers zelf (eenvoudige) processen kunnen aanpassen. Wanneer uw key-users goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden zouden zij in staat moeten zijn om zelf (kleine) optimalisaties uit te voeren. Vind mogelijkheden om ze te trainen. Zoek hier al naar voordat u nieuwe software implementeert in uw bedrijf. Want uiteindelijk is de kennis van uw key-user de sleutel tot succes.

Is de software goed beveiligd?

Veiligheid van uw systemen is van cruciaal belang. Als logistiek dienstverlener registreert u elke dag een groot aantal transacties. Elke verplaatsing van een pallet die een magazijnmedewerker via een RF-scanner bevestigt, wordt geregistreerd. Elke status update, elke labelafdruk en elke orderbewerking. Er kunnen wel 100 gebruikers tegelijkertijd zijn aangemeld op één server. Het systeem moet dus efficiënt, stabiel en zeer veilig zijn. Verlies van data betekent verlies van geloofwaardigheid. Of zelfs het compleet stil komen te liggen van uw logistieke operatie. En dat wilt u voorkomen.

Loopt u over 10 jaar nog steeds voor op uw concurrenten?

In de toekomst wordt de mogelijkheid om innovatieve technologie te integreren steeds belangrijker in software. Daarnaast worden steeds meer systemen met elkaar gekoppeld. En moet ook dit veilig en betrouwbaar gebeuren. Denk alleen al aan de opkomst van API’s, waarin u niet achter kunt blijven. Vandaag de dag worden innovaties ook al breed toegepast in de logistieke wereld. Zo zijn picking methodes als Voice Picking en Pick By Light al wijdverspreid in de logistiek. Ook automatisering van warehouses komt steeds vaker voor. Met volledige autostores of high-bay cranes en robots in het magazijnproces als gevolg. De vraag is dan of uw software geschikt is om deze innovaties te adopteren in het systeem. Waardoor u deze vervolgens kunt toepassen in uw processen en nog efficiënter uw klanten kunt bedienen.

Dé complete branche oplossing voor logistiek dienstverleners

Staat u voor de keuze van een nieuw softwaresysteem? Neem dan de tijd om goed te onderzoeken wat u nodig heeft. En nog belangrijker: hoe u in de toekomst kunt excelleren met een sterke fundering onder uw voeten. 3PL Dynamics is een functioneel uitgebreid systeem, specifiek voor de logistieke branche. Een systeem dat aan alle eisen voldoet om succesvol de toekomst tegemoet te gaan. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het WMS, TMS of FMS? Mail dan naar marketing@boltrics.nl.