In de wereldwijde luchtvrachtindustrie zijn meer dan 30 verschillende papieren documenten in gebruik. De Air Waybill (AWB) is daarvan de meest bekende. Als expediteur maakt u hier dagelijks gebruik van. Al is de kans groot dat u steeds vaker werkt met de digitale variant van deze luchtvrachtbrief. Want al sinds 2016 stuurt de International Air Transport Association (IATA) aan op het gebruik van de elektronische Air Waybill (e-AWB). Toen met het doel om in december van 2017 62% van het luchtvrachtverkeer gebruik te laten maken van e-AWB. Waar staan we nu vijf jaar later?

Stijgende lijn in gebruik e-AWB

Waar eind 2016 wereldwijd slechts 46% van de logistiek dienstverleners e-AWB adopteerde, is dit percentage in de laatste vijf jaar continu gestegen. In oktober 2019 was dit percentage gegroeid tot 66% wereldwijd. Dit jaar mei stond het e-AWB percentage wereldwijd op ruim 75%.

Ook het e-AWB percentage in Nederland is in dezelfde periode gestegen. Waar Nederland in 2017 nog bleef hangen op een tiende plek met 58,2%, staat het in mei 2021 op een zesde plek. Met een stijging in diezelfde maand van 80,5% naar 81,8%. Kortom, de digitalisering naar e-AWB zet zich nog steeds door in ons land.

Communiceren met luchthavens via uw logistieke software

Zoals u kunt zien, doet ook Schiphol het met een vijfde plek goed ten opzichte van andere internationale luchthavens. Om mee te kunnen gaan in de transitie naar e-AWB, en om als expediteur te kunnen blijven communiceren met vliegvelden, is uw softwareoplossing van groot belang. En in het bijzonder de integraties met platformen. Zo is voor luchthaven Schiphol Cargonaut hét platform voor de uitwisseling van informatie tussen u en alle andere partijen in de logistieke keten. Het voordeel van dit platform: u hoeft slechts één keer informatie aan te leveren.

Integreren met Cargonaut

Met behulp van uw 3PL Dynamics oplossing maakt u eenvoudig een e-AWB aan, die u snel en eenvoudig elektronisch verzendt naar de douane, luchtvaartmaatschappij en afhandelaar. Door de automatische verwerking van FSU berichten via de DataHub, is de status van uw zendingen voor iedereen inzichtelijk en kan er gestuurd worden op de uitzonderingen in uw proces. Door alle berichten compleet en tijdig te verzenden, bent u compliant en is uw zending ‘groen’ in het e-cargo receipt portal van Cargonaut. Oftewel, met behulp van uw software is uw zending in no-time klaar voor vertrek.

Meer informatie over e-AWB?

Wilt u meer weten over het versturen van e-AWB’s vanuit uw softwareoplossing? Of wilt u een integratie met Cargonaut opzetten? Mail dan naar request@boltrics.nl en zorg dat u de digitaliseringsvlucht niet mist.