Ziet u op tegen uw douaneaangifte? Of is dit juist iets waarin uw organisatie uitblinkt? Hoe u uw aangifte ook doet, één ding is zeker: houdt u zich bezig met internationaal vervoer van goederen? Dan ontkomt u er niet aan. Kies er daarom voor om uit te blinken in uw douaneactiviteiten met een soepel aangifte proces. Maar hoe zorgt u dat u met zo veel verschillende stromen en aangiftes uw activiteiten zo vloeiend mogelijk kunt uitvoeren?

Na AGS en NCTS brengen we in deze derde blog over douanestromen uw EMCS stromen overzichtelijk in kaart. Daarbij bieden we u handvatten om te handelen wanneer uw aangifte wordt afgewezen.

Wat is EMCS?

Wanneer u accijnsgoederen wilt ontvangen, dan heeft u een vergunning nodig om de goederen te mogen ontvangen in een AGP (Accijns Goederen Plaats). EMCS – Excise Movement and Control System – wordt gebruikt voor de afhandeling van deze accijnsgoederen in uw warehouse. In tegenstelling tot NCTS documenten, hoeft u een accijnsdocument (A-ED of AGD) niet zelf aan te melden. Deze wordt zichtbaar zodra het vergunningsnummer van het accijnsdocument overeenkomt met dat van uw bedrijf. Verwacht u een zending en is deze niet zichtbaar? Dan kan het voorkomen dat de afzender een onjuist vergunningsnummer heeft gebruikt.

EMCS Aankomst

Zodra de zending arriveert, hoeft u ook geen aankomstmelding te doen. De goederen mogen direct worden gelost. Pas wanneer de goederen zijn ingeboekt, moet u een melding doen naar de afzender met daarin de bevindingen. Wanneer er een afwijking wordt geconstateerd, is het aan de ontvangen om dat in zijn of haar accijnsadministratie te corrigeren. In onderstaande afbeelding ziet u hoe dit aangifteproces eruit ziet.

EMCS Vertrek

Wanneer u accijnsgoederen wilt versturen dan heeft u twee mogelijkheden: bestemmingen zonder AGP of met AGP. Voor bestemmingen die geen AGP hebben, zoals consumenten, zult u eerst de accijns moeten betalen voordat deze goederen uitgeslagen mogen worden. Dit kunt u eenvoudig laten verlopen via de maandaangifte (GPA). Wanneer u accijnsgoederen wilt versturen naar landen buiten de EU of naar een ontvanger die beschikt over een AGP, dan wordt dat via een accijnsaangifte gedaan. Dit aangifte proces is in onderstaand stroomschema in beeld gebracht.

Aangifte afgewezen, wat nu?

Ondanks de aanwezige kennis van de douaneprocessen in uw organisatie, kan uw aangifte afgewezen worden. Dit kan veroorzaakt worden door een onjuiste accijnsproductcode, een verkeerd bestemmingstype (bijvoorbeeld 1 – Tax Warehouse in plaats van 2 – Geregistreerde Ontvanger), of een verkeerde goederencode. Wanneer u een IE704 ontvangt, oftewel een afwijzing, dan kunt u in 3PL Dynamics eenvoudig terugvinden wat dit veroorzaakt. In de kolom ‘Aangiftefouten’ van het feitenblok, kunt u achterhalen welke foutcode er van toepassing is. Met deze informatie kunt u vervolgens de gevonden foutmelding oplossen.

Douaneprocessen in uw softwareoplossing

Wilt u meer weten over uw douanestromen in 3PL Dynamics? Of heeft u hulp nodig bij een foutmelding door een afgewezen aangifte? Mail dan naar request@boltrics.nl; onze douane consultants helpen u graag verder.