Menig logistiek dienstverlener heeft te maken met import en export van goederen van en naar buiten onze landsgrenzen of buiten Europa. Hier komt de douane in beeld. Een soepel douane aangifte proces maakt of kraakt in dat geval ook de efficiëntie in uw logistieke processen. Maar hoe zorgt u voor geen gestroomlijnd proces zonder kinken in de kabel?

In deze tweede blog over douanestromen brengen we uw NCTS (ook wel bekend als Transit) stromen overzichtelijk in kaart en bieden we u handvatten om te handelen als uw aangifte wordt afgewezen.

NCTS: Wat is het en hoe werkt het?

Ontvangt u goederen vanuit derde landen? Of wilt u goederen vervoeren van het ene douane entrepot naar het andere entrepot? Dan krijgt u te maken met NCTS. Waar bij AGS de focus ligt op het invoeren van de goederen en de correcte afdracht van douanerechten, is dat bij NCTS juist niet het geval. Door gebruik te maken van NCTS kunt u goederen waarvan de douanerechten nog niet zijn afgedragen, vervoeren zonder dat u hiervoor de rechten moet betalen. Hier staat wel een borg tegenover die weer wordt vrijgegeven zodra het transit document is aangezuiverd door de ontvanger.

NCTS Aankomst

Wanneer u goederen van buiten de Europese Unie ontvangt, of vanuit een douane entrepot, dan moet u een melding naar de Douane sturen waarin u bevestigd dat deze goederen bij uw douane entrepot zijn aangekomen. Op basis van het risicoprofiel wordt bepaald of er een fysieke controle plaatsvindt of dat u de goederen mag lossen. Voor deze goederen heeft u twee keuzes, namelijk: inslaan in uw douane administratie als douanegoed of inklaren via AGS zodat de goederen in het vrije verkeer gebracht worden en u de douanerechten betaalt. Hoe een aankomst in zijn werk gaat, ziet u in de onderstaande afbeelding.

NCTS Vertrek

Wanneer u goederen wilt uitslaan uit uw douane entrepot kunt u dat met een transit (T1) document doen. Om dat mogelijk te maken, zal er in de meeste gevallen eerst een wederuitvoer gemaakt moeten worden in AGS om vervolgens een Transit (T1) document te kunnen maken. Wanneer u goederen wilt vervoeren naar de uitzonderingsgebieden van de EU, dan zal daar een herkomstbescheid voor gemaakt moeten worden in de vorm van een T2(F/LF) document. Hiermee toont u aan dat de goederen van Europese afkomst zijn en blijft de communautaire status behouden. Het transit aangifte proces is in beeld gebracht in onderstaand stroomschema.

Foutmeldingen in 3PL Dynamics

Net als bij de andere douanestromen, kunt u in de kolom ‘aanvullende informatie’ van het feitenblok achterhalen welke foutcodes er van toepassing zijn. Met die informatie kunt u gericht te werk gaan om de gevonden foutmelding op te lossen. Het is mogelijk dat u meerdere rubriekcodes ziet. Om u dan alsnog op weg te helpen is een veld toegevoegd dat de foutcode omschrijft.

Uw douaneprocessen in 3PL Dynamics

Bent u benieuwd hoe de douane module uw logistiek processen kan ondersteunen? Of heeft u hulp nodig bij het oplossen van een foutmelding? Mail dan naar support@boltrics.nl; we helpen u graag verder.