Al geruimere tijd worden we via de media overspoeld met nieuws over overnames binnen de logistieke markt. Het ene na het andere bedrijf wordt opgenomen in een grotere club. Hieraan kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Zo is de onderneming in kwestie bijvoorbeeld te klein gebleken om in een volume markt, waar prijsdruk speelt, te kunnen overleven. Of de onderneming heeft geen opvolging en zoekt zekerheden voor de werknemers richting toekomst. Wellicht heeft de overgenomen onderneming een interessant dienstenpakket of een interessant klantenbestand. Er zijn allerlei redenen mogelijk. Maar dát de grote partijen zich verder gaan oriënteren op consolidatie met het oog op een complete supply chain dienstverlening is een gegeven feit. Wat betekent dit voor het voortbestaan van kleinere Mkb’ers en familiaire logistieke ondernemingen?

De kracht van kleine ondernemingen

De wereld ontwikkelt zich door en ook technisch gaat dit met rasse schreden. Feit is dat grote vissen grotere vissen zoeken om samen te scholen. Dit betekent ook dat grotere verladers tevreden zullen toekijken naar deze consolidatieslagen, want dat betekent uiteindelijk dat het vervoersvolume de prijs kan blijven bepalen. Zowel in transport, als in warehousing. Echter liggen hier ook kansen voor de midden- en kleinbedrijven. Mits u kunt voldoen aan de wensen van de verladers, die de flexibiliteit en inzet van deze bedrijven blijven waarderen.

Flexibiliteit is key

Deze inzet (vaak kosteloos onder het mom van service) is een gegeven bij MKB en familiebedrijven. Maar inzet is iets anders dan flexibel kunnen zijn. Flexibiliteit betekent niet alleen alles maar voor de klant doen, op alle momenten van de dag. Flexibel zijn betekent ook dat u in de wensen van informatievoorziening naar en integraties met uw opdrachtgever kunt voorzien. En het liefst op basis van een software platform dat technisch over de laatste stand van zaken beschikt, zodat uw opdrachtgever zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Technische verwachtingen van uw klant

De tijd van Excelletjes is namelijk voorbij. Naast de daadwerkelijke logistieke activiteiten zal er in de nabije toekomst ook steeds meer geëist worden op het gebied van EDI (en API) communicatie. Veelal doet uw klant dit nog zelf naar zijn eindklanten, maar deze zal verwachten dat ook dit door logistiek dienstverleners wordt overgenomen. En met alle e-commerce ontwikkelingen komt dit steeds sneller dichterbij. Kansen voor u dus!

Processen ondersteunen met logistieke software

Met deze razendsnelle technische ontwikkelingen onderscheidt u zich niet meer met enkel een mooie vrachtwagencombinatie of prachtig kantoor en warehouse. U zult uw logistieke activiteiten moeten onderbrengen in een passend softwarepakket. Alleen zo kunt u uw arbeidsprocessen ondersteunen en de wensen op vlak van communicatie (zowel in EDI, als data en analyse van deze) flexibel vervullen.

Een investering die noodzakelijk is om u te blijven onderscheiden in het geweld van de grote partijen. Want wat gaat het u kosten als u niet meer aan de wensen en eisen van de verladers kunt voldoen die nu nog A-klant bij u zijn. En wat gaat u doen om nieuw personeel te werven, dat gewend is om met moderne software te werken? Hoe kunt u de huidige arbeidsprocessen optimaliseren om dit niet met minder mensen te doen, maar juist meer met dezelfde mensen? En hoe kunt u uw flexibiliteit waarborgen om in de toekomst uw warehouseactiviteiten uit te breiden met transport, e-fulfilment of douane?

Flexibel met Boltrics’ 3PL oplossing

Welke visie uw onderneming ook heeft, met de logistieke oplossing van Boltrics bent u verzekerd van een software systeem dat deze flexibiliteit en de typerende inzet naar uw klanten faciliteert. Een branche specifieke oplossing, gericht op de toekomst, die uw kwaliteiten als Mkb’er versterkt. Want met de input van meer dan 180 klanten, zit de standaardoplossing vol bestaande logistieke functionaliteiten waar u van kunt profiteren. Wilt u meer weten over de logistieke software? Mail dan naar sales@boltrics.nl. Ik vertel u in een persoonlijk gesprek hier graag meer over.