De logistieke sector is continu in beweging, letterlijk én figuurlijk. Om mee te kunnen met de veranderingen in de markt en te voldoen aan de toenemende klanteisen, is een gebruiksvriendelijke en betrouwbare IT-oplossing onmisbaar. Alleen… Op het gebied van IT zijn de ontwikkelingen haast niet bij te houden. Vanzelfsprekend wilt u daarom investeren in een IT-oplossing die toekomstbestendig is en met de tijd en (klant)eisen meebeweegt, zodat u niet om de drie à vijf jaar opnieuw moet investeren in een nieuwe oplossing.

Bent u op zoek naar een gepaste softwareoplossing voor uw logistieke processen? Is uw huidige software verouderd en staat er een herimplementatie te wachten? Misschien wilt u niet langer afhankelijk zijn van uw software leverancier, of voldoet uw oplossing niet meer aan de eisen van u en uw klant? Dan is het tijd om uw opties op het gebied van logistieke software te verkennen en te vergelijken. De eerste overweging die u moet maken: kies ik voor maatwerk of een (branche)standaard oplossing? Waar maatwerk naadloos aansluit op uw persoonlijke voorkeur en processen, is een standaardoplossing snel in gebruik te nemen. Bij een goed onderhouden standaardoplossing wordt u als klant zelfs altijd meegenomen in de nieuwste technologie en blijft uw software altijd up-to-date. Maar wie beslist of de standaard, de juiste standaard is? En welke prijskaartjes hangen er aan vast? In deze blog zetten we de voordelen voor u op een rij.

Maatwerk vs. standaard software

Het maken van een goede afweging, begint bij een goed inzicht in de voordelen. Daarnaast is het belangrijk om bij uzelf na te gaan, welke voordelen vind ik belangrijk? Lage kosten, het kunnen voortzetten van een groeiambitie of het gemakkelijk mee kunnen gaan met de ontwikkelingen op het gebied van IT? We hebben de voordelen van beide opties voor u hieronder op een rij gezet.

Maatwerk software

Maatwerk is een volledig op maat gemaakte softwareoplossing die geprogrammeerd is om aan een specifieke behoefte te kunnen voldoen. De voordelen:

1. Gericht op de organisatie: Bij maatwerk bepaalt u zelf hoe de oplossing eruit komt te zien. U begint vanaf nul en vanuit daar wordt een oplossing geprogrammeerd die aan uw specifieke behoeften voldoet.

2. Schaalbaar: Maatwerk wordt ontwikkeld om aan te sluiten bij uw processen. Hierdoor kunt u zelf bepalen hoe uitgebreid uw processen worden en dus hoe groot of klein uw software.

3. Overzichtelijk: Alle functionaliteiten in maatwerksoftware zijn relevant voor uw bedrijfsprocessen, waardoor de mogelijkheden overzichtelijk zijn.

4. Behoud van bestaande werkwijze: Zoals eerder genoemd biedt maatwerk veel flexibiliteit. U kunt de software volledig afstemmen op de bestaande werkwijze van uw team wat de trainingsduur en adoptieperiode van een nieuw systeem kan verkorten.

Standaard software

Standaard is een kant-en-klare softwareoplossing waarbij alle bedrijfs- en logistieke processen met standaard software worden ondersteund. De voordelen:

1. Fijn voor de portemonnee: Standaard software is goedkoper dan maatwerk. Zo draagt u niet of zeer beperkt  bij  in de last van de ontwikkelkosten. Daarnaast bent u veel minder geld kwijt aan het onderhoud van uw software en u hoeft niet elke zoveel jaar opnieuw te investeren.

2. Geen zorgen over verouderde software: Voor een softwareleverancier is het veel gemakkelijker om standaard software te voorzien van de nieuwste features. Daardoor bent u verzekerd van nieuwe update en releases.

3. Kwaliteit en ondersteuning: Mocht u onverhoopt gedurende het gebruik ergens tegenaan lopen, dan is het voor de leverancier makkelijk op te lossen. Zij kennen de oplossing van binnen en buiten, en helpen u zo weer op weg.

4. Snel in gebruik te nemen: Standaardoplossingen zijn klaar voor gebruik zonder veel extra beslommeringen. Het enige wat nodig is, is het afstemmen van de juiste configuratie om er zeker van te zijn dat de oplossing aansluit op uw specifieke wensen. Daardoor kan de implementatietijd zo kort mogelijk gehouden worden.

Best of both worlds: de hybride oplossing van Boltrics

Natuurlijk wilt u het liefst zo min mogelijk kosten maken, maar tegelijkertijd wilt u ook een software die goed aansluit bij uw processen. U kiest wat betreft kosten daarom het liefst voor een standaardoplossing, maar om te voldoen aan al uw wensen en eisen neigt u naar maatwerk. Gelukkig kun u dankzij een uniek concept ook de voordelen van standaard software en de luxe van maatwerk combineren. Boltrics biedt met 3PL Dynamics een hybride oplossing waarin elk proces flexibel geconfigureerd kan worden. Zo beschikken 200+ klanten over een standaard softwareoplossing, maar tegelijkertijd 200+ verschillende bedrijfsspecifieke configuraties. Per organisatie worden unieke workflows, extra velden en rapportages gedefinieerd. Eigenlijk toch een beetje maatwerk dus.

Software voor en door logistieke dienstverleners

Kiest u voor de hybride oplossing van Boltrics, dan krijgt u direct een volledig ontwikkeld pakket specifiek voor logistieke dienstverleners. Als organisatie is uw bedrijf natuurlijk niet hetzelfde als al die andere. Maar qua software behoefte komt uw situatie vaak overeen met die van uw collega’s. Samen met de logistieke sector wordt er continu gebouwd aan de branche standaard: een modulaire totaaloplossing waarvan u zelf bepaalt wat u gebruikt. Op deze manier wordt er geprofiteerd van elkaars kennis, in plaats van dat elke logistiek dienstverlener het wiel opnieuw moet uitvinden. Onze software bevat alle branche specifieke functionaliteiten die u zich maar kunt wensen. U heeft geen kostbare en langdurige maatwerktrajecten meer nodig. Geen eindeloze implementaties met hoge risico’s. Wat u krijgt is een compleet en snel te implementeren WMS, TMS en/of Freight Forwarding-systeem dat u op het lijf geschreven is. De software sluit naadloos aan op de processen en rollen in uw bedrijf. Waarom zou u nog langer maatwerk ontwikkelen als dé branche specifieke software er al in voorziet?

Benieuwd naar wat Boltrics te bieden heeft?

Wie beslist of de standaard, de juiste standaard is? Dat bent u natuurlijk zelf! Neem vrijblijvend contact met ons op via marketing@boltrics.nl en we laten het u graag de flexibiliteit en mogelijkheden van onze software zien.