Logistiek is vaak inherent aan internationaal vervoer van goederen. Grote kans dat u als logistiek dienstverlener daarom regelmatig in aanraking komt met de douane. Een soepel aangifteproces is dan van groot belang voor de efficiëntie van uw logistieke processen. Maar hoe zorgt u dat u met zo veel verschillende stromen en aangiftes uw activiteiten zo vloeiend mogelijk kunt uitvoeren?

In deze eerste blog over douanestromen brengen we uw AGS stromen overzichtelijk in kaart en bieden we u handvaten om te handelen als uw aangifte wordt afgewezen.

AGS: hoe werkt het precies?

Wanneer u als Europese logistiek dienstverlener gaat invoeren of exporteren, dan kunt u niet om AGS (Aangiftesysteem) heen. Maar hoe zit dit aangifteproces in elkaar? En hoe kunt u fouten in de aangifte het beste oplossen of voorkomen? We lopen met u door de AGS stroom.

AGS Invoer

Wanneer u goederen van buiten de Europese Unie ontvangt en deze in het vrije verkeer wilt brengen, dan wordt dat via een AGS invoer aangifte gedaan. Voor de goederen in deze aangifte betaalt u dan, al dan niet direct, de invoerrechten en omzetbelasting. In onderstaande afbeelding ziet u hoe dit aangifte proces eruit ziet.

AGS Uitvoer

Wanneer u uniegoederen wilt versturen naar landen buiten de Europese Unie of u gaat goederen uit het Douane Entrepot versturen, dan wordt dat via een AGS (weder)uitvoer aangifte gedaan. Dit aangifte proces is in beeld gebracht in onderstaand stroomschema.

Aangifte afgewezen, wat nu?

Ondanks de aanwezige kennis omtrent uw aangiftestromen, kan uw aangifte afgewezen worden. Dit kan veroorzaakt worden door onjuiste goederencodes, een verkeerd type aangifte (bijvoorbeeld EU-A in plaats van CO-A), of het ontbreken van een waarde op een van de documentregels in uw software oplossing. Wanneer u een DMSREJ ontvangt, oftewel een afwijzing, dan kunt u in 3PL Dynamics terugvinden wat dit veroorzaakt.

Foutmeldingen in 3PL Dynamics

In de kolom ‘aangiftefouten’ van het feitenblok kunt u achterhalen welke foutcodes er van toepassing zijn. Met die informatie kunt u gericht te werk gaan om de gevonden foutmelding op te lossen. Vaak ziet u hier meerdere rubriekcodes en is het logisch als u niet weet waar u moet beginnen. Om het voor u overzichtelijk te maken is er een veld toegevoegd die de foutcode omschrijft.

Wordt uw aangifte afgewezen? Dan kunt u contact opnemen met de Nationale Helpdesk Douane (NHD). Zij zijn hét aanspreekpunt wanneer een aangifte wordt afgewezen en hebben direct inzage waarom.

Uw aangifte verzenden

Wanneer u de fout(en) heeft opgelost kunt u het document opnieuw verzenden naar de douane, om alsnog een juiste aangifte te doen. Komt u er ondanks bovenstaande toelichting toch niet helemaal uit? Heeft u vragen over uw douaneprocessen? Mail dan naar request@boltrics.nl.