Ransomware, DDoS-aanvallen, datalekken; we leven helaas in een tijd waar we steeds vaker in aanraking komen met cybercrime. Het eerste kwartaal van dit jaar telde zelfs al meer dan 3600 van dit soort gevallen. Waar u een duidelijke winst haalt door uw systemen te automatiseren en u uw concurrentiepositie verbetert door mee te gaan met technische ontwikkelingen, verschuift de criminele blik naar cybercrime. Een nachtmerrie voor ieder bedrijf. Ook als logistiek dienstverlener zult u uw operatie goed moeten beveiligen tegen deze dreiging. Want ook in de logistieke sector stijgt het gevaar van cyber criminaliteit. Dat betekent niet dat alleen dat uw logistieke software oplossing goed beveiligd moet zijn. U moet ook voorkomen dat hackers een ingang vinden via uw overige IT systemen of via de mensen in uw organisatie. Maar hoe kunt u een hackpoging voorkomen? En hoe kunt u eventuele schade beperken? In deze blog helpen we u uw systemen zo goed mogelijk te beschermen.

De kans op een hack verkleinen: zet de deur niet open

De eerste vraag luidt: ‘kunt u een hack volledig voorkomen?’ Over het antwoord valt te discussiëren. Echter geloven wij niet dat gerichte en professionele hacks 100% te voorkomen zijn of dat een organisatie 100% immuun is. Wat u wél kunt doen is de deur niet open zetten. U kunt maximale voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een succesvolle hack te minimaliseren.

1. Blijf up-to-date, in heel uw organisatie

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen verouderde software in uw netwerk draait met mogelijke lekken. Wanneer er eenmaal een lek is aangetroffen, heeft het updaten van die specifieke applicatie geen zin meer. U bent dan waarschijnlijk al te laat. Breng dus regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) een geheel nieuwe omgeving in de lucht om te voorkomen dat één verouderd systeem de achilleshiel wordt van uw hele onderneming.

2. Betrek uw medewerkers

Het overgrote deel van succesvolle hacks wordt veroorzaakt door een menselijke fout. Focus daarom niet alleen op het technische aspect van cybersecurity, maar richt u ook op uw medewerkers en uw bedrijfscultuur. Bewustwording van medewerkers, verkleint de kans dat iemand in uw organisatie bijvoorbeeld per ongeluk een verkeerd bestand download, of niet goed omgaat met wachtwoorden of privacygevoelige gegevens.

Microsoft gaat zover dat alle beheerders twee computers hebben: een voor dagelijkse werkzaamheden én een voor beheer. Op de ‘beheer-computer’ mag men geen enkel programma, e-mail of bestand laden ten behoeve van de veiligheid. Daarbij heeft de beheerder een aparte login, welke door een andere beheerder bevestigd moet worden als hij of zij toegang wil. Hierdoor is het onmogelijk dat een beheerder alleen toegang kan krijgen.

3. Maak uw organisatie minder interessant voor hackers

Als er minder te hacken valt, oftewel minder ‘plat’ gelegd kan worden, zijn uw systemen minder interessant voor cybercriminelen. Zorg daarom dat u gebruikt maakt van diverse applicaties en u deze waar mogelijk bij diverse leveranciers in de cloud draait. Gebruik bijvoorbeeld Office365 Online van Microsoft en host uw Dynamics omgeving bij Boltrics (of Microsoft). Op die manier is uw lokale netwerk al een stuk minder interessant om te hacken.  

Beperk de schade bij een eventuele hack

Mocht u ondanks alle getroffen maatregelen wel onverhoopt in aanraking komen met een hack of data lek? Dan moet u kunnen rekenen op de maatregelen, die u genomen heeft om de schade te beperken. Zorg dus dat u in dat geval snel terug kunt vallen op uw digitale vangnet. Daar kunt u zich nu al op voorbereiden. 

1. Escalatie richtlijnen: de communicatielijnen

Zorg bijvoorbeeld dat er duidelijke afspraken zijn over wie het voortouw neemt bij dergelijke situaties. Leg vast hoe en wanneer u gaat escaleren. En bepaal op welk moment u wie gaat inlichten. Al lijkt nog niets duidelijk, moet u soms al escaleren.

2. Back-ups

Daarnaast zorgen back-ups van uw systeem ervoor dat u eventueel direct over kunt schakelen op een andere omgeving. Zo kunnen uw processen vaak ongestoord door. Hoe ver u hierin wilt gaan, bepaalt u zelf. Zo kunt u ervoor kiezen om extra back ups te maken of zelfs een complete tweede omgeving klaar te hebben staan. Daarnaast kunt u offline back-ups onderhouden of een Excel lijst van de actuele voorraad bijhouden, zodat u over kunt schakelen op handmatig werk. Overleg in dit geval met uw softwareleverancier en systeembeheerder welke opties het beste bij uw situatie passen.

Boltrics’ maatregelen tegen hackers

Als softwareleverancier is de veiligheid van zowel onze IT systemen, als die van onze klanten, een hoge prioriteit. En daar handelen we ook naar. Zo draait Boltrics op Microsoft Azure en monitort Microsoft continu haar systemen op hackpogingen. Daarbij hebben binnen Boltrics slechts een beperkt aantal medewerkers toegang tot de zogenaamde Active Directory. Met elke nieuwe Dynamics versie installeren we een complete virtuele omgeving om op terug te vallen. Maar, ook als klant kunt u terugvallen op back-ups van uw logistieke oplossing. Zo worden er dagelijkse back-ups en log back-ups gemaakt, en worden dagelijkse back-ups geo-redundant opgeslagen in Azure Blob storage. Zo proberen we de veiligheid van uw systemen zo veel mogelijk te garanderen.

Wilt u meer informatie over wat Boltrics doet om uw systemen te beveiligen? Of wilt u meer weten over hoe u uw systemen zelf zo goed mogelijk kunt beveiligen? Mail dan naar marketing@boltrics.nl. We helpen u graag verder.