Afgelopen jaar september heeft Aludon in Drachten een nieuw en modern logistiek centrum geopend voor de opslag van aluminiumprofielen en de voor haar klanten hieruit bewerkte halffabricaten. Aludon speelt hiermee in op de steeds verder toenemende vraag van klanten naar opslag van de bewerkte en te bewerken profielen, alsmede de logistieke afhandeling voor de inslag van de onbewerkte profielen en de uitslag naar de directe klant van bewerkte profielen. Deze uitbreiding van de dienstverlening en logistieke ontzorging voor haar cliënten is door Aludon opgezet in een nieuwe logistieke tak: PCU Logistics. Deze logistieke service kan ook buiten de aluminium branche worden verleend.

Om het warehouse van PCU Logistics optimaal te benutten is gekozen voor het Warehouse Management Systeem (WMS) van Boltrics. Dit systeem kan moeiteloos de afwijkende afmetingen van de aluminiumprofielen vastleggen. Bovendien kon – dankzij het vaste implementatietraject van drie maanden – het WMS live gaan, nog voordat het warehouse officieel was geopend.

‘U vraagt, wij draaien’

Steeds vaker krijgt Aludon de vraag of de aluminiumprofielen, die nadat ze tot halffabricaat of eindproduct bewerkt zijn, ook opgeslagen kunnen worden in de fabriek. Met de mogelijkheid tot opslag, bespaart de afnemer op logistieke kosten en kunnen de producten op afroep (just-in-time) worden afgenomen. Hiermee wordt de keten verkort, omdat de bewerkte profielen niet terug in opslag naar de klant hoeven, maar direct naar de eindafnemer getransporteerd kunnen worden. Het nieuwe warehouse van PCU Logistics, dat aan de productiehal van Aludon grenst, stroomlijnt al deze logistieke activiteiten moeiteloos met het WMS van Boltrics en beheert tegelijkertijd de voorraad voor producten van zowel binnen als buiten de aluminium branche.

De software oplossing van Boltrics biedt 24/7 inzicht in de voorraad voor zowel Aludon als haar klanten, vergemakkelijkt de verwerking van administratieve taken en zorgt dat het warehouse optimaal ingedeeld en benut wordt. “Tijdens de bouw van het nieuwe warehouse zijn we op zoek gegaan naar een effectief en toekomstbestendig WMS, zodat we voor de komende jaren goed zitten”, aldus Piet Dijkstra, directeur bij Aludon. “Ik had contact met Bakker Transport en Warehousing en zij waren erg te spreken over het WMS van Boltrics. De software van Boltrics blijft na de eenmalige implementatie altijd up-to-date vanwege de geautomatiseerde updates. Het is fijn om zo van start te kunnen gaan.”

Een WMS dat past bij een vliegende start

Boltrics hanteert een ‘fixed time, fixed price’ methode. Dit betekent dat het implementatietraject zo is ingericht dat er binnen drie maanden wordt toegewerkt naar een go-live. “Terwijl het warehouse letterlijk nog in de steigers stond, werd er achter de schermen al gewerkt aan het inrichten en stroomlijnen van de logistieke activiteiten”, vertelt Piet Dijkstra. Bovendien werkt het WMS van Boltrics op één versie, waardoor updates geautomatiseerd zijn.  De software is daarom altijd up-to-date, zelfs jaren na de implementatie. Met het systeem heeft PCU Logistics een duidelijk inzicht in de voorraad en de digitale factuurstroom zorgt direct voor een besparing op administratieve lasten. Kortom, PCU Logistics is voortvarend van start gegaan en kijkt ernaar uit om de klanten van Aludon nog beter van dienst te zijn en tegelijkertijd nieuwe klanten buiten de aluminium branche logistiek te ontzorgen.