Als logistiek dienstverlener weet u maar al te goed hoe uiteenlopend uw logistieke processen kunnen zijn. Misschien focust u zich op warehousing, maar doet u ook een beetje transport. Misschien is juist transport uw core business en speelt u in op de wensen van uw klant door ook primaire warehouse activiteiten aan te bieden. Wellicht ziet u kansen om meer business te doen door middel van het uitbreiden van uw dienstenaanbod of misschien móet u zelfs veranderen omdat het (tijdelijk) minder goed gaat in de branche van uw klantenkring. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van corona op de logistieke sectoren. En wat dacht u van alle andere niet-logistieke bedrijfsprocessen, zoals facturering, CRM en data analyses? Met andere woorden, als logistieke organisatie kent u veel verschillende processen – zeker naarmate uw organisatie groeit – en deze moeten allemaal gestroomlijnd worden.

Dit kunt u natuurlijk doen in spreadsheets, met meerdere software-systemen of zelfs op papier. Heeft u één specifiek probleem? Dan kunt u een Best of breed solution gebruiken. Hiermee kunt u op de korte termijn snel resultaat boeken. Maar heeft u ook wel eens gekeken naar een geïntegreerde oplossing? Al uw processen heeft u dan samen in één codebase en één database oftewel: één gestroomlijnd bedrijfsproces. Hiermee bespaart u op de lange termijn tijd, kosten en creëert u meer inzicht in uw logistieke- en bedrijfsprocessen.

Vijf redenen om te kiezen voor een geïntegreerde oplossing

We bespreken vijf pijlers waarop u winst kunt behalen, zodat u kan zorgen dat u niet langer wordt tegenhouden in uw flexibiliteit, productiviteit en het vermogen van uw organisatie om te innoveren en groeien.

#1 Procesefficiëntie

Allereerst kunt u met een geïntegreerde oplossing uw veelzijdige processen efficiënt inrichten en stroomlijnen. Door niet met verschillende systemen te werken, maar slechts met één oplossing, voorkomt u dubbel werk en zijn complexe koppelingen niet nodig. Of het nu gaat om orderbeheer, overslag, contractafspraken, facturering, het delen van informatie of het uitdraaien van rapporten, u kunt het allemaal in één systeem beheren. Handmatig en tijdrovend administratief werk wordt daarmee verleden tijd. Door uw werknemersproductiviteit niet te verspillen, bespaart u bovendien tijd en vermindert u de kans op fouten. Daarnaast biedt het de ruimte om uw personeel in te zetten voor activiteiten van hogere waarden, zodat uw organisatie kan innoveren en groeien in plaats van achter de feiten aan te lopen.

#2 Inzicht en transparantie in uw processen

Als tweede, geeft geïntegreerde software inzicht en transparantie in uw processen, waardoor u altijd realtime inzicht heeft in de laatste statussen. Data-driven informatie is essentieel wanneer u belangrijke beslissingen moet maken. Want u weet, meten is weten! Zonder alsmaar door verschillende systemen te moeten klikken, kunt u moeiteloos inzicht krijgen in uw data. Data-extractie of het samenvoegen van verschillende databases is dus ook niet nodig. Bovendien heeft u informatie van verschillende lagen van de organisatie in één database; openstaande facturen, statussen van magazijnvoorraden of belangrijke KPI’s voor strategiebepaling. U kunt eenvoudig de data aflezen met de Analytics tool in 3PL Dynamics.

#3 Makkelijk informatie delen naar uw klanten en leveranciers

Naast dat uzelf inzicht wilt in uw processen, zijn ook uw klanten benieuwd: ‘Wat is de laatste status van mijn order?’ ‘Waar bevindt mijn order zich?’ ‘Hoeveel goederen heeft u op voorraad?’ Met een geïntegreerde oplossing is het een fluitje van een cent om uw klant te voorzien van alle gewenste informatie. Met één druk op de knop heeft u inzicht in de laatste status en deelt u de informatie snel en gemakkelijk via mail, EDI of geeft u klanten 24/7 inzicht via het webportaal.

#4 Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer er verschillende systemen gebruikt worden in een organisatie, kan dit voor onduidelijkheid zorgen bij de werknemers. De ene informatie moet ingevoerd worden bij systeem A, de andere in systeem B en de financiële afdeling moet ook op de hoogte gebracht worden met systeem C. En dan zult u ook nog zien: bij systeem A zit de verzendknop onderaan, bij systeem B bovenaan en bij systeem C werkt versturen automatisch. Door slechts één systeem te gebruiken, is alles direct duidelijk, wat bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid. Medewerkers hoeven slechts één oplossing te kennen en vinden vervolgens eenvoudig hun weg in het systeem. Dat werkt wel zo prettig!

#5 Optimaliseren van beheer

Als laatste, wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfssysteem continu werkt en blijft werken. Wanneer u meerdere verschillende Best of breed solutions gebruikt, kan het veel tijd en geld kosten om de verschillende oplossingen te integreren, onderhouden en updaten. Met een geïntegreerde oplossing heeft u slechts te maken met één leverancier in plaats van vele verschillende experts. Uw software zal niet meer verouderen, omdat het systeem gemakkelijk te updaten is. Wilt u uitbreiden met nieuwe processen of krijgt u nieuwe klanten? Dan hoeft u alles maar in één systeem in te voeren. En wenst u nieuwe functionaliteiten? Dan weet u precies bij wie u moet zijn.

Best of breed solutions vs. geïntegreerde oplossing

Kortom, een geïntegreerde oplossing brengt vele voordelen met zich mee. Heeft u één specifiek probleem, dan zijn Best of breed solutions een goede manier om op korte termijn resultaat de boeken. Als logistieke organisatie, wilt u echter al uw uiteenlopende processen moeiteloos stroomlijnen. Een geïntegreerde oplossing biedt u de combinatie van verschillende Best of breed solutions, waardoor complexe koppelingen niet langer nodig zijn. U behaalt meer efficiëntie, transparantie en optimalisatie en bespaart bovendien tijd en geld. 

Klaar voor een geïntegreerde oplossing?

Benieuwd naar de mogelijkheden die onze geïntegreerde oplossing biedt voor uw logistieke processen? Boltrics biedt met 3PL Dynamics dé branchestandaard, specifiek voor logistiek dienstverleners op het gebied van warehousing, transport én freight forwarding. Dankzij de modulaire totaaloplossing voldoet de software aan al uw wensen. Meer weten? Mail naar marketing@boltrics.nl en ontdek wat de branchestandaard voor u kan doen.