Nog twee weken en we verruilen het jaar 2020 voor 2021. De jaarwisseling, die in tegenstelling tot eerdere jaren geen knallend feest gaat worden, zal voor velen wel als verlossing ervaren worden. Want ondanks dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden en we niet in grote groepen bij elkaar mogen komen, biedt het wel de kans voor een nieuwe start na een bewogen jaar. Ook voor de logistieke sector. Want of uw organisatie nu onder financiële druk stond door het wegvallen van business, of u juist een overload aan werk in handen kreeg waar u ineens mee moest omgaan, in 2020 is de gehele sector getroffen door de coronacrisis. Maar een nieuw jaar betekent nieuwe kansen, nieuwe obstakels en nieuwe voorspellingen. Hoe beïnvloedt de coronacrisis bijvoorbeeld de logistiek in 2021? En welke technologische ontwikkelingen kunt u verwachten? We zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij.

De nasleep van de coronacrisis

De jaarwisseling kan aanvoelen als een nieuwe start, maar hoe graag we het ook willen, betekent dit niet dat het coronavirus geen invloed meer heeft op de logistieke sector. Met een volumedaling van 13,5% in transport en logistiek in 2020, zal het nieuwe jaar in het teken staan van het herstel van de sector. Hoe lang u als logistiek dienstverlener de gevolgen van de crisis voelt is ook voor de experts lastig te bepalen. Afhankelijk van onder andere het overheidsbeleid, de groei van de economie, de ontwikkeling van het virus en de voorkeuren van de consument is het mogelijk dat u ook in 2022 en 2023 de gevolgen van de crisis merkt. U moet dus nog even doorzetten, maar u kunt de situatie ook gebruiken om uw bedrijfsprocessen onder de loep te nemen en sterker uit de crisis te komen.

Versnelde technologische ontwikkelingen en innovatie

Naast de klappen die een groot deel van de logistieke sector heeft moeten incasseren, heeft COVID er ook voor gezorgd dat technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling kwamen. Robotisering, data-gericht werken, Artificial Intelligence (AI), allemaal trends die passen bij de vierde industriële revolutie en door de pandemie een enorme boost hebben gekregen. Verwacht wordt dat ook in 2021 deze trends sterk zullen doorzetten en dat logistiek dienstverleners zich zullen (moeten) aanpassen. Onder andere door het toepassen van deze nieuwe ontwikkelingen in hun logistieke processen.

Voortdurende groei in e-commerce

In tegenstelling tot de harde klappen in sommige delen van de sector, is een ander direct gevolg van de coronacrisis de groeiende vraag naar e-fulfilment door 3PL’ers. De balans tussen online en fysieke verkoop is het afgelopen jaar extreem verschoven naar online. En omdat e-commerce nog slechts een fractie is van de wereldwijde consumentenbesteding, is er ook nog veel ruimte voor groei. Die groei wordt niet alleen verwacht op de consumenten markt. Voorspeldt wordt dat de e-commerce ervaring in de komende vijf jaar ook in de B2B branche zijn intrede doet. Oftewel, e-commerce zal het komende jaar alleen maar meer groeien, en daarmee de vraag naar e-fulfilment.

Automatisering door Brexit

 Naast de gevolgen van de coronacrisis, die ook in 2021 een belangrijke rol zullen vervullen, zal ook de Brexit van grote invloed zijn op de logistieke sector en uw processen. Want zowel bij een ‘soft’ als een ‘harde’ Brexit, zal transport naar het Verenigd Koninkrijk een stuk ingewikkelder worden. Zo veranderen douaneaangiftes, exportvoorwaarden en belastingregelingen tussen de EU en het VK aanzienlijk. Deze nieuwe situatie zal automatisering bij bedrijven versnellen. Zeker wanneer er op dit moment nog geen gebruik wordt gemaakt van een automatische koppeling met de douane.

Transparantie & data

Daarbij wordt verwacht dat 2021 het jaar wordt waarin transparantie en data een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Zo neemt de klantvraag naar inzage in producten en leveringen toe, en wordt er meer en meer gecommuniceerd door de gehele keten heen, van producent tot klant. Denk hierbij aan de vraag van uw klanten naar klantportalen, automatische gegenereerde berichten via EDI en rapportages. Hierdoor zijn alle betrokken partijen op een laagdrempelige en eenvoudige manier, continu met elkaar verbonden. Data speelt hierin een belangrijke rol. Maar dit geldt niet alleen voor communicatie naar uw klanten of leveranciers. Ook voor uw eigen bedrijfsprocessen neemt het belang van data toe in het nieuwe jaar. Zo kunt u met behulp van de juiste inzichten keuzes maken om uw processen en activiteiten zo efficiënt mogelijk in te richten. En met het oog op de slechts langzaam herstellende markt, is efficiëntie een belangrijk onderdeel in uw bedrijfsvoering.

Duurzaamheid

Tot slot zal de trend in duurzame bedrijfsvoering en milieubewust werken toenemen, ook in de transport en logistiek. Na personenauto’s staat immers ook de transport sector nu aan de vooravond van elektrificatie. Daarbij lijken duurzame initiatieven in de logistiek te versnellen. Logistiek dienstverleners komen er niet meer mee weg om slecht voorbereid te zijn op de gevolgen van de klimaatcrisis. Ook hierbij wordt samenwerking in de keten steeds belangrijker. Door het beter en slimmer combineren, consolideren en plannen van zendingen kan een hogere beladingsgraad bereikt worden. Minder (lege) kilometers betekent immers minder CO2 uitstoot. En hoewel deze trend al jaren als punt op de logistieke agenda staat, wordt de schreeuw om verduurzaming steeds groter en kunt u er binnenkort echt niet meer omheen.

Bent u klaar voor de ontwikkelingen in 2021?

Zoals u heeft gelezen staat de logistieke sector voor een bewegelijk jaar. Waar u aan de ene kant moet dealen met de gevolgen van de coronacrisis, staan aan de andere kant de nieuwe ontwikkelingen al voor de deur. Geen makkelijk karwei. Gelukkig staat u er niet alleen voor, maar kunt u rekenen op het Boltrics peloton. Wij van Boltrics zijn er zeker van dat we de zware opgaves samen kunnen overwinnen en de ontwikkelingen samen kunnen verwelkomen. Namens alle collega’s van Boltrics: we wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2021!