In de negentiende eeuw stond de wereld op zijn kop. Aangedreven door de uitvinding van de stoommachine onderging Europa – en uiteindelijk de hele wereld – een industriële revolutie. Gebieden verstedelijkten, er werd op veel grotere schaal geproduceerd  en de massa industrie was geboren. Kort daarna volgde de tweede industriële revolutie, ook wel de ‘technologische revolutie’ genoemd. Deze periode kenmerkt zich door revolutionaire uitvindingen met behulp van elektriciteit zoals de gloeilamp, de auto en fotografie. In de 20e eeuw, niet lang na de tweede wereldoorlog, werd er tijdens de digitale revolutie nog een schepje bovenop deze uitvindingen gedaan. Het tijdperk van de televisie, de computer, het internet en natuurlijk de mobiele telefoon was daar. Kortom, drie belangrijke, kenmerkende en bovenal invloedrijke periodes. Nu spreekt men van de vierde industriële revolutie: wat kunnen we hiervan verwachten? En wat betekent dit voor de logistieke branche?

Industrie 4.0

In tegenstelling tot de industriële revoluties uit het verleden, die we later pas zijn gaan erkennen, wordt de vierde industriële revolutie (of industrie 4.0) al langere tijd aangekondigd. Ook voordat deze überhaupt begon. Op dit moment staan we namelijk aan de vooravond van deze impactrijke periode: voorspellingen worden steeds concreter en de eerste ontwikkelingen hebben zich al in ons leven gemengd.

Wat kunnen we verwachten?

Na de eerdere periodes, waar stoom, elektriciteit en computers centraal stonden, zal de vierde industriële revolutie gericht zijn op connectiviteit. Communicatie tussen mens en machine zal nog verder integreren, dan wel niet helemaal samensmelten. Netwerken, platformen, apparaten, systemen en mensen worden allemaal met elkaar verbonden. De eerste resultaten, die als voorwaarden gelden voor deze ontwikkelingen, kennen we al. Denk hierbij aan 5G netwerken, 3D-printing, Artificial Intelligence (AI) en het Internet of Things (IoT).

Gevolgen voor de logistiek

Uit onderzoek blijkt dat toekomstige ontwikkelingen zoals het bezorgen van pakketjes via drones, zelfrijdende vrachtwagens, het koppelen van communicatiestromen en lokale 3D-printers een serieuze bedreiging kunnen vormen voor de logistieke sector. Aan de andere kant, is het vooruitzicht van een gedigitaliseerde sector ook veelbelovend. Zo kunt u nu al profiteren van AI in uw warehouse en kunt u met de juiste tools gebruik maken van realtime data.

Bereid u voor

Hoe de gevolgen van alle ontwikkelingen er over tientallen jaren ook uit zullen zien, één ding is zeker: veranderen moet. Door in te zetten op zowel de factor mens door te investeren in vaardigheid en inzetbaarheid van medewerkers, als op het worden van een IT gerichte en flexibele organisatie, kunt u de bedreigingen van de revolutie omzetten in kansen voor uw business.

Het peloton

De vierde revolutie biedt een spannend vooruitzicht – dat staat vast. Op dit moment zijn de uiteindelijke ontwikkelingen nog onduidelijk en niemand weet precies waar de logistieke sector staat over tien, twintig of zelfs dertig jaar. U kunt deze aankomende revolutie alleen trotseren, maar dit hoeft niet. Om op tijd mee te kunnen gaan met de snelle ontwikkelingen op het gebied van IT en de logistieke sector, kunt u de zekerheid van het Boltrics peloton opzoeken. Door te kiezen voor de branchestandaard blijft u altijd up-to-date én bent u tegelijkertijd ervan verzekerd dat u de juiste branche specifieke tools aangereikt krijgt om mee te kunnen groeien. Zowel nu als over tien, twintig of dertig jaar.

Ontwikkelingen op korte termijn

De ontwikkelingen van de vierde industriële revolutie gelden voor de logistieke branche dus aan de ene kant als waarschuwing, maar kunt u ook zien als opportunity. Een opportunity om te groeien als organisatie, uw processen nog beter te ondersteunen met passende technologieën en uw (potentiële) klanten te laten zien dat u klaar bent voor de toekomst. Bent u benieuwd welke ontwikkelingen u op korte termijn kunt verwachten? Binnenkort delen wij de voorspelde trends voor 2021. Stay tuned!