We kunnen er al een tijd niet meer omheen; datagericht werken wordt steeds belangrijker. We zien dat veel ondernemers in de logistiek stappen zetten richting een meer data gedreven organisatie. Velen leggen informatie inmiddels digitaal vast, maar worstelen nog regelmatig met het gebruik van deze data. Zo wordt data nog vaak geëxporteerd naar Microsoft Excel, om daar aan de slag te gaan met de informatie. Het klussen met allerlei Excelsheets is echter erg foutgevoelig en vaak zijn de gebruikte tabbladen niet up-to-date. Een andere optie is om gebruik te maken van een externe BI oplossing, maar voor veel ondernemers is dit een (te) grote stap en is het maken van de juiste dashboards te ingewikkeld. Kortom, u ontkomt niet meer aan datagericht werken, maar hoe gebruikt u uw data dan wel in uw voordeel?

Data naar uw hand zetten

Met de juiste tools gebruikt u uw digitale gegevens binnen no-time in uw voordeel. Met de analyse van aanwezige kennis (oftewel data), kunt u namelijk kijken waar de bottlenecks liggen in uw processen en kunt u hierop anticiperen. Daarnaast helpt het u om vooruit te denken: hoeveel orders staan er gepland? En hoeveel pallets moeten gelost worden? Belangrijke vragen, waarbij het antwoord u helpt om overzicht te houden op uw logistieke activiteiten. Om tot deze antwoorden te komen, heeft Boltrics twee nieuwe modules ontwikkeld in Dynamics Business Central: Analytics Essentials en Analytics Advanced.

Direct inzicht in uw data

De Analytics modules in 3PL Dynamics, helpen u om snel en eenvoudig uw data te analyseren. Met Analytics Essentials kunt u direct in 3PL Dynamics, zonder externe tools, de schermen vormgeven waarmee u inzicht krijgt in uw data en dus kunt gaan sturen op basis van realtime en juiste informatie. Met de module Analytics Advanced (voorheen: Power BI) heeft u zicht op de belangrijke logistieke KPI’s dankzij ingerichte dashboards via de Power BI extensie van Microsoft. In deze blog duiken we in de mogelijkheden van Analytics Essentials.     

Analytics Essentials

In de standaard set van de Essentials module zijn diverse schermen ontwikkeld om data inzichtelijk te maken. Ook kunt u vanuit deze data inzoomen naar de onderliggende en meer gedetailleerde gegevens. Hieronder vindt u een kleine greep uit de beschikbare schermen.

Werklastschermen

Allereerst, krijgt u met behulp van de werklastschermen, per magazijn actiecode inzichtelijk hoeveel taken er openstaan, hoeveel medewerkers actief zijn en wat de performance is van de taken. Daarnaast kunt u per klant zien hoeveel pick opdrachten er open staan, hoeveel colli er gepickt moet worden en hoeveel medewerkers er voor uw klant bezig zijn. Ook de gegevens omtrent uw geplande en afgeronde ritten heeft u snel bij de hand. Zo krijgt u antwoord op vragen als: wat is de status van de rit? Wat is het aantal dragers dat verwacht wordt? Of hoeveel bonnen bevinden zich in deze rit?  Daarbij heeft u niet alleen inzicht in uw klanten en ritten. Ook de voortgang, sturing en activiteit van uw scanmedewerkers zijn eenvoudig in kaart te brengen met de schermen in de module.

Douane

Heeft u douane activiteiten? Of krijgt u deze er misschien bij vanaf 2021? Dan wilt u makkelijk uw data in kunnen zien en uw bedrijfsprocessen hiermee optimaliseren. Met Analytics Essentials heeft u per douane dossier de voorraadstanden en de gekoppelde documenten inzichtelijk.

VAL-activiteiten

Als logistiek dienstverlener kunt u ook nog extra activiteiten verzorgen voor uw klanten. Zo kunt u het ompakken van de goederen verzorgen voor uw klant of kwaliteitscontroles uitvoeren bij retourzendingen. Wat uw VAL-activiteiten ook zijn, met de nieuwe module krijgt u per document of output regel inzichtelijk wat de voortgang is van de activiteiten, de waste, de kosten, de opbrengsten, de marge, het aantal uren en nog veel meer. 

Meer informatie over Analytics Essentials?

Wilt u weten hoe u velden in de verschillende schermen zelf kunt toevoegen? Check dan binnenkort onze how to blog over het inrichten van werklastschermen. Wilt u nu al meer informatie over de mogelijkheden van Analytics Essentials? Of bent u benieuwd naar wat de Analytics modules kunnen betekenen voor uw processen? Mail dan naar marketing@boltrics.nl en ontdek hoe data u verder kan helpen.