Afgelopen zomer is Plantion live gegaan met een nieuw WMS systeem om onder andere de inzichten van klanten omtrent hun eigen producten te vergroten en alle logistieke processen moeiteloos te stroomlijnen. De marktplaats voor bloemisten, hoveniers en detaillisten heeft bij uitstek te maken met tijdsdruk, enorme pieken en traceability. De behoefte aan een ondersteunend en toekomstbestendige WMS-oplossing was daarom groot. De eerste stappen richting meer efficiëntie waren een overzichtelijke cross dock verdeling van bloemenkarren en de tracering van ladingsdragers in de keten van Plantion. Al snel volgde ook de wens om tot een betere spreiding van aanvoer van producten te komen, zodat Plantion de bloemen en planten de aandacht kan geven die ze verdienen.

Track en tracing in de volledige keten: van ontvangst tot en met de veiling

Dagelijks rijden vrachtwagens met bloemen en planten naar Plantion om verkocht te worden op de veiling, die elke werkdag stipt om 06.00 uur van start gaat. Na binnenkomst en na opdracht van de scanner worden de bloemenkarren naar de opslagplaatsen gereden. Dezelfde dag nog gaan de producten weer op transport naar de nieuwe eigenaren: bloemisten, supermarkten, tuincentra en andere (retail)bedrijven. Met het oude systeem waar Plantion voorheen mee werkte, waren deze diverse logistieke stromen en de verwerking ervan niet te traceren of aan te sturen. Met de nieuwe WMS-oplossing van Boltrics is dit verleden tijd. Overigens zit Plantion sinds de implementatie van het nieuwe WMS niet stil. Continu voeren ze kleine en grote veranderingen door om het logistieke proces te optimaliseren. Om alle warehouseactiviteiten beter te stroomlijnen en de bloemen en planten gereed te maken voor de veiling, is een perfecte spreiding van de aanvoer essentieel.

Peter Bakker, algemeen directeur van Plantion: “De toegenomen drukte in de nachtelijke aanvoer zorgde regelmatig voor een piek tussen 03.00 en 05.00 uur, waarin het uiterste gevraagd werd van de logistieke capaciteit. Vanaf heden werken we daarom met het reserveren van een tijdslot voor het laden en lossen van de bloemen en planten. Via het webportaal en de app die ontwikkeld zijn door Boltrics kunnen chauffeurs zelf een tijdslot boeken. Dankzij een betere spreiding is er meer tijd voor het opstellen, controleren en het maken van een goede foto voor de veiling. Tevens worden op deze manier alle goederen die bij Plantion binnenkomen moeiteloos geregistreerd.”

Een WMS oplossing die helpt om te blijven groeien

Alle gewenste mogelijkheden voor de uitbreiding van hun logistieke diensten vond Plantion bij de branche standaard van Boltrics. Wat begon met een aanvraag voor cross dock mogelijkheden en track en tracing, werd al snel een WMS-oplossing met uiteenlopende modules zoals tijdslotmanagement en het app platform met scanfunctie en tijdslotboekingen. Dankzij efficiëntere time slot management voorkomt Plantion dat er files voor de docks ontstaan en er kostbare tijd verloren gaat. Het app platform waarin de boekingen worden gedaan, communiceert moeiteloos met het tijdslotmanagement systeem zodat altijd duidelijk is waar en wanneer er gelost wordt. Via de app zien de chauffeurs de zendingen en kunnen ze zelf een tijdslot reserveren. Zo kunnen de trucks direct lossen en binnen een half uur de weg weer op. Kortom, met de WMS-oplossing van Boltrics heeft Plantion een transparant en geoptimaliseerd proces die het bedrijf zal helpen om te blijven groeien. Nu én in de toekomst.