De beurs ICT & Logistiek gaat dit jaar definitief niet door. Als gevolg van de coronamaatregelen was deze vijftiende editie van de vakbeurs voor beslissers en professionals in de ICT en logistiek al uitgesteld naar een latere datum in november. Recent heeft de beursorganisatie echter besloten de aandacht te verleggen naar ICT & Logistiek 2021, die van 10 tot 11 november 2021 in Jaarbeurs zal plaatsvinden.

In mijn functie als Sales Manager bij Boltrics doet het mij veel pijn dat dit evenement dit jaar niet plaats gaat vinden. Geen ontmoetingen met oud bekenden of de mogelijkheid om onbekenden bekend te laten worden met de eigenzinnige Boltrics filosofie. Corona en bijbehorende maatregelen zetten nu eenmaal veel zaken, die wij voor normaal aannamen, aardig op z’n kop. Gelukkig zijn er ook andere kanalen waar u informatie over software oplossingen kunt vinden. En beseft u als logistiek dienstverlener, meer dan anders, hoe een passende software oplossing u door deze abnormale periode heen kan helpen.

De trend in logistieke software

Ondanks dat we met de gehele sector in een crisis verkeren, neemt de interesse in logistieke software niet af. De interesse in ons pakket is nog net zo groot als in voorgaande jaren en we implementeren het ene na het andere project. Apart zou je denken, want zoals gezegd verkeerd de gehele economie in een crisis, wat investeren ineens tot een risico bombardeert. Maar niets blijkt minder waar. Een software pakket is namelijk geen vrachtwagen of heftruck die u even moet vervangen, waarvan er misschien tig op stapel staan. Het is een investering die risico’s juist verminderen; een investering die uw organisatie de komende jaren verder moet helpen en naadloos moet aansluiten bij uw dagelijkse werkzaamheden.

De ontwikkeling over de afgelopen jaren

Gelukkig verandert de kijk op bedrijfssoftware ten opzichte van een aantal jaren geleden, ook bij de logistiek ondernemer. Voorheen was software iets voor de boekhouder en deed de operatie zijn ding wel in Excel. In de loop der jaren zijn vanuit deze boekhoudsoftware meer en meer bedrijfsapplicaties ontstaan, oftewel maatwerkapplicaties. Deze maatwerkapplicaties zijn echter soms al jaren oud en als u vernieuwingen wenst door te voeren, kost dit veel geld en tijd. Daarbij mag u blij zijn als er nog iemand bekend is met het product, die nog niet met pensioen is gegaan.

De gevolgen van de coronacrisis

Nu wordt de logistieke sector gedwongen te veranderen, mede door de gevolgen van corona. Logistiek ondernemers worden geconfronteerd met afnemende volumes, doordat ze wellicht in business zijn met de horeca branche. Of ze worden gevraagd hun warehouse meer en meer in te richten voor e-fulfilment processen, daar deze een vlucht nemen in zowel B2C als B2B. We kunnen nu eenmaal concluderen dat in tijden van het coronavirus, er steeds meer online wordt verhandeld.

Uw uitdaging

De ondernemer staat nu voor de uitdaging zijn business bij te sturen en economisch gezond te houden. Nieuwe volumes worden gezocht en wellicht zelfs compleet nieuwe dienstverlening ten opzichte van het oude vertrouwde. En daar zit u dan met een maatwerkoplossing, waarvan u 10 jaar geleden dacht dat het uw USP was. En u heeft gelijk, dat was het misschien ook wel. Maar nu is dit pakket misschien wel dé rem op uw koersverandering, wanneer de software niet met de technologische vooruitgang is meegegroeid en het niet mogelijk is om de gewenste nieuwe dienstverlening of eisen van opdrachtgevers te kunnen ondersteunen.

In de praktijk

Herkent u deze uitdaging? Dan bent u niet de enige. Het afgelopen half jaar werd ik namelijk geconfronteerd met dergelijke voorbeelden, en nog steeds. Bijvoorbeeld, logistiek dienstverleners die zich willen ontwikkelen van een “pallet schuiver” tot het picken van samengestelde pakketjes vanuit e-fulfilment. Simpelweg omdat daar de potentie van overleving in het huidige coronatijdperk voor hen ligt. Waar ligt dan de valkuil? Het huidige pakket ondersteunt enkel palletschuiven en geen combi van beide. Of de oplossing is geleverd door een partij waar doorontwikkeling niet als prioriteit werd gezien, laat staan focus op logistieke wensen. Misschien was het pakket uitermate geschikt ter ondersteuning van airfreight, maar ligt dit binnen uw onderneming praktisch stil. U verlegt uw focus dan op warehousing, maar daar ligt nou net niet de focus van uw huidige oplossing. In andere woorden, het pakket voldoet niet aan de nu zo broodnodige flexibiliteit.

De branchestandaard

Boltrics daarentegen biedt een branche brede software oplossing, die de totale logistieke dienstverlening van een uw onderneming van A tot Z kan ondersteunen. En dat op een modern ERP platform dat continue wordt geüpdatet en door onze klantenkring continu wordt aangevuld met logistieke functionaliteiten en dus breed inzetbaar is binnen de logistiek.

Geen tijd om af te wachten

Betekent de afgelasting van de vakbeurs dan dat we met de hele sector moeten wachten op de ICT vakbeurs in 2021? Natuurlijk niet. Wilt u veranderen? Of beter gezegd; moet u veranderen, om in de nabije toekomst te kunnen overleven en flexibel te zijn richting uw opdrachtgevers? Wacht dan niet af, maar informeer nu al naar de mogelijkheden. Ook zonder een beurs, en met de huidige coronamaatregelen, staan wij voor u klaar en kunnen wij u prima informeren over de mogelijkheden van Boltrics voor uw onderneming.