Veel is veranderd de laatste maanden, dat is duidelijk. In plaats van een broodtrommeltje mee naar kantoor is het voor velen de laatste tijd een lunch aan de keukentafel. Uw leaseauto staat stil of wordt enkel gebruikt voor privé kilometers. Klanten bezoeken is er niet langer bij en Microsoft Teams is uw connectie met de buitenwereld. Veel is veranderd, maar hoe gaat u hiermee om? Hoe gaat u bijvoorbeeld om met de onzekerheid die de toekomst biedt? En wat moet u doen met uw softwareoplossing in uw warehouse, transport of lucht- en zeevracht?

Wie geschoren wordt moet stilzitten, maar is dat zo?

Plannen, uitspraken, doelstellingen, ze kunnen bijna allemaal de prullenbak in door de gevolgen van het coronavirus. De enige vragen die u als logistieke dienstverlener zich stelt zijn: hoe overleef ik dit? En bestaat mijn bedrijf over een jaar nog wel? Maar niks doen is geen optie. Luisteren naar de kreet ‘als je geschoren wordt moet je stilzitten’ vergroot enkel de crisis voor logistiek Nederland. Logistiek zit namelijk niet stil. Logistiek is beweging. Logistiek is actie.

Het peloton

Graag ga ik terug naar mijn favoriete vergelijking: het wielerpeloton. Hoewel er op dit moment weinig gekoerst wordt, ziet u het al voor u. Het wielerpeloton koerst met hoge snelheid over smalle wegen, met de wind in de rug in een langgerekte lijn. Op deze wijze verliepen de afgelopen jaren. De logistieke sector had maximaal de wind mee, koerste op topsnelheid en volumes groeiden jaar op jaar.

De wind van voren

Maar dan… het wielerpeloton gaat de bocht om. De wind komt nu niet meer in de rug, maar recht van voren. Alles lijkt ineens tegen te zitten. En wat doet u? Houdt u de benen stil? Of zet u zelfs de fiets aan de kant? Absoluut niet! U kruipt weg in de buik van het peloton. De plek waar de fietsers dicht op elkaar klonteren om te schuilen voor de tegenwind. Niemand wil vooraan zitten en niemand wil achteraan zitten.

Het echte gevaar ligt echter niet voorin in het peloton, maar juist achterin. Alleen komen te zitten, is namelijk het grootste gevaar. Valt u als enige uit het peloton, dan kunt u niet meer schuilen voor de wind bij uw mederenners en haalt u het peloton nooit meer bij.

Kijk vooruit

Kortom, bijblijven is belangrijk. Overleef. Kijk vooruit. Kijk naar de volgende bocht. Kijk naar het volgende moment waarop de wind niet meer van voren komt, maar wellicht weer in de rug. Geniet ook van deze tijd, waarin veel zaken langzamer gaan dan u gewend bent. U heeft nu de tijd en ruimte om een stap terug te doen en te kijken naar wat echt belangrijk is in uw bedrijf. Natuurlijk blijft innovatie belangrijk, maar de tijd dat er op topsnelheid gekoerst werd en alles voorbij vloog is voorbij. Het is ploeteren geworden. Dit is de tijd om degelijkheid in te bouwen in uw bedrijf met het oog op de toekomst.  

Het Boltrics peloton gaat vooruit

Wat betekent dit nu voor de Boltrics’ 3PL Dynamics en Nekovri Dynamics? Moet u bijvoorbeeld over naar de nieuwste versie? Microsoft komt met prachtige nieuwe innovaties. De meeste hiervan zijn ingezet lang voor het coronavirus onze levens binnendrong. De snelheid van veranderen, de upgrade, gaat ook hier langzamer dan vorige jaren. Maar ondanks dat gaat Boltrics – en Microsoft – door. Een nieuwe update is dus in aantocht. U hoeft echter niet te vrezen voor vooruitgang in deze tijd. De nieuwe versie van Microsoft Dynamics 365 Business Central biedt juist de mogelijkheden om te overleven. Mogelijkheden zoals de nieuwe web userinterface, die beter is dan u tot dusver heeft gezien. Zorg dus dat u bijblijft. Kruip in de buik van het peloton wanneer u niet voorop wilt rijden, maar zorg dat u meekomt.

Bijblijven, ook bij tegenwind

Ook met tegenwind ontwikkelen wij onze oplossing door en bent u altijd up-to-date. De updates zullen echter niet zo’n hoog tempo kennen als voorgaande jaren, maar dit biedt ook voor u de mogelijkheid om comfortabel het tempo van de updatetrein bij te houden en sterker uit deze crisis te komen. Om in wielertermen te blijven: zoek naar de juiste cadans. Zorg voor een hoge trapfrequentie met een stabiele hartslag – iets wat uren vol te houden is. Oftewel, stop niet met uw werk maar zoek naar stabiliteit. Focus op winstgevende klanten, bedien deze met volle overtuiging en schakel bij waar nodig. Doe standaard dingen en doe ze goed. Dit klinkt misschien saai, maar dat is de bewezen weg naar succes. Voor u het weet komt de wind weer in de rug en kan het gehele peloton weer snel vooruit.