Voorraadbeheer is geen gemakkelijke klus. Dat weet u maar al te goed. Soms is het ene product razend populair en de volgende maand slaat u hetzelfde product nauwelijks uit. Uiteraard kunt u met uw ervaring, kennis en mogelijke historische rapportages het één en ander voorspellen. Maar een perfect voorraadbeheer bestaat bijna niet. Hierdoor krijgt u soms te maken met de situatie waarbij uw klant een artikel oproept, terwijl dit niet op voorraad is. In dat geval krijgt u te maken met backorders.

Wat zijn backorders? En welke voordelen brengt dit in uw magazijn? In deze vijfde blog uit de serie E-fulfilment behandelen de werking van de functionaliteit backorders.

Een leeg magazijn vraagt om backorders

Backorders zijn bestellingen van een klant die niet door de aanwezige voorraad kunnen worden geleverd. Op het moment dat er een uitgaande order wordt bevestigd, zijn één of meerdere artikelen niet leverbaar vanuit uw voorraad, waardoor u moet wachten met de levering tot deze opnieuw in uw magazijn zijn binnengekomen. Met behulp van backorders kunt u, wanneer deze artikelen weer in uw magazijn aanwezig zijn, de uitslagorder snel en efficiënt afronden. De artikelen worden bij gebruik van deze nieuwe functionaliteit namelijk niet eerst opgeslagen in uw magazijn, maar zijn na inslag direct beschikbaar voor de orderpickers. Zo verhoogt u de klanttevredenheid en kunt u de artikelen zo snel mogelijk richting de juiste ontvanger sturen.

Backorders in uw warehouseproces

Wanneer er een uitslagorder ontvangen wordt kan er een melding komen dat uw voorraad niet toereikend is om aan deze order te voldoen. Wanneer u gebruikmaakt van backorders wordt automatisch de order ‘in afwachting’ gezet. Wanneer de artikelen binnenkomen, wordt er gecontroleerd of aan de uitgaande kant een backorder voor dat artikel openstaat. Mocht dit het geval zijn, dan is het mogelijk de order verder te verwerken of om de voorraad direct naar een uitgaande dock of expeditie-vloer te brengen.

Volledige en gedeeltelijke uitlevering

Bij het gebruik van backorders zijn twee keuzes bij de inrichting van de functionaliteit.

  • Volledige uitlevering: in het geval van deze eerste optie wordt de uitslagorder volledig in de wacht gezet totdat de voorraad toereikend is om aan de gehele order te voldoen.
  • Gedeeltelijke uitlevering. Het verschil in dit proces is dat de ‘tekort’ regels van de huidige order worden afgesplitst en in een nieuw uitslagdocument worden geplaatst. Dit document is een volledige kopie waarbij wij met gebruik van een SUFFIX (-01) de klantreferentie aanpassen. Als de voorraad toereikend is, kan ook deze order netjes worden verwerkt.

Backorders zelf inrichten

Bent u benieuwd hoe u backorders zelf kunt inrichten in uw WMS? Mail naar info@boltrics.nl. We helpen u graag verder!